ŠTRAJK

ARSEN BAUK 'Premijer Plenković trebao bi smanjiti svoj povrijeđeni ego i povećati koeficijente učiteljima za šest posto'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.10.2019. u 12:47

Zagreb, 250919.
Markov trg, Sabor, konferencija za medije Kluba zastupnika SDP-a na temu Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sprjeèavanju sukoba interesa. Novinarima su se obratili zastupnici Arsen Bauk i Zeljko Jovanovic.
Snimio: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Arsen Bauk

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk iznio je u srijedu u Hrvatskom saboru svoje viđenje mogućeg rješenja za štrajk učitelja i nastavnika, poručivši da bi premijer Andrej Plenković trebao "smanjiti svoj povrijeđeni ego" i povećati koeficijente učiteljima za šest posto.

"Rješenje je da premijer smanji svoj povrijeđeni ego za 30 posto, što je negdje 400 milijuna kuna, i da poveća koeficijente učiteljima za šest posto", rekao je Bauk podsjetivši da su učitelji tražili povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6 posto kako bi se smanjila razlika prema plaćama ostatka zaposlenih u javnom sektoru.

U osnovi, radilo se o zahtjevu čiji je financijski učinak bio između 350 i 400 milijuna kuna, kazao je Bauk navodeći da je premijer, suočen s pobunom koalicijskih partnera i "naklapanjima" o mogućim prijevremenim izborima, prošlu srijedu najavio povećanje plaća svim zaposlenima u državnim i javnim službama teško 1, 2 milijarde kuna.

"Da rezimiramo, povrijeđeni premijerov ego vrijedi 1, 2 milijarde kuna, a zahtjev učitelja 350 do 400 milijuna, rješenje je da premijer smanji svoj povrijeđeni ego za 30 posto, što je negdje 400 milijuna kuna, i da poveća koeficijente učiteljima za šest posto", predložio je Bauk.

Bačić: Nije ego nego briga za sve zaposlene

"Nije to ničiji ego, nego isključivo briga za sve zaposlene u javnom i državnom sektoru", uzvraća mu HDZ-ov Branko Bačić čudeći se što Bauk zamjera Vladi što je svim državnim i javnim službenicima najavila povišicu osnovice za šest posto.

"Ne mogu razumjeti da socijaldemokratska partija zamjera Vladi što će svim svojim zaposlenicima povećati plaće bez dodatnog zaduživanja, bez deficita", kaže Bačić i poručuje da je za SDP takav potez bio "nemoguća misija".

SDP ne samo da nije povećao plaće u svom mandatu, nego je upravo profesorima i učiteljima ukinuo regres i sva propisana davanja. Prema tome, kolega Bauk nije to ničiji ego nego isključivo briga za sve zaposlenike u javnom i državnom sektoru, naglasio je Bačić.

Zahtjeve učitelja i nastavnika podržao je Davor Vlaović (HSS) te pozvao Vladu i prosvjetne sindikate na dijalog.

Nije točno da učitelji svojim zahtjevima narušavaju fiskalnu stabilnost države. Zašto bi po složenosti poslova učitelji bili podcjenjeni u odnosu na druge službe, nepravda se ne može riješiti samo povećanjem osnovice za šest posto, poručio je HSS-ov zastupnik.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo