METEOROLOGIJA

ATMOSFERA U ISTRI EKSPLODIRALA Zabilježeno više od 10.000 munja, u mjestu pored Umaga jedna zapalila groblje, u Puli padala tuča veličine šljive

 
 Filip Vidović via Istramet, Srđan Vrančić / CROPIX

U noći sa subote na nedjelju atmosfera je u Istri eksplodirala, a na moru zapadno od poluotoka došlo je do razvoja jakih oluja, piše Istramet.

Pritom su se razvile dvije vrlo snažne oluje, jedna kod Rovinja, a druga kod Umaga. Zabilježena je iznimno velika grmljavinska aktivnost, a u samo dva sata prema Blitzortungu zabilježeno je više od 10.000 udara munja!

U Petroviji pored Umaga je munja udarila na mjesno groblje gdje je zapalila stablo i izazvala požar. Na svu sreću, prema informacijama s terena, vatrogasci su bili na terenu već za 10-ak minuta te je spriječeno širenje vatre na kapelicu.

Nešto prije 3 sata ujutro nevrijeme je zahvatilo i Pulu, a u dijelovima grada nakratko je padala tuča veličine šljive.

Usprkos silovitom naletu kiše, obilnije oborine do 3 sata nisu zabilježene. Na Brijunima je palo 15 mm, u Flengima 14 mm, Puli i Rovinju 13 mm, a u Buzetu 11 mm.

Najjači vjetar zabilježen je u Puli, meteorološka postaja Stoja zabilježila je udar od 70 km/h, piše Istramet.

FOTOGALERIJA: Grmljavinsko nevrijeme u Rovinju

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u nedjelju nas i dalje očekuje nestabilno vrijeme, iako će biti i sunčanih razdoblja. Povremeno će padati kiša ili pljuskovi s grmljavinom, ponegdje moguće i izraženiji. Najviše suhog i sunčanog vremena bit će u Dalmaciji.

Na Jadranu će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak okretati na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 25 i 29, a u Dalmaciji i do 33 °C.

Zbog mogućeg novog nevremena za cijelu Hrvatsku, uz izuzetak južnog priobalja, DHMZ je putem Meteoalarma izdao žutu uzbunu, koja upućuje na potencijalno opasne vremenske uvjete.

U ponedjeljak i dalje promjenljivo, prijepodne mjestimice i pretežno oblačno uz pljuskove praćene grmljavinom i povremenu kišu. Lokalno moguća obilnija oborina, osobito u istoku, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Poslijepodne postupan prestanak oborine i razvedravanje sa zapada.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu većinom umjeren sjeverozapadnjak, na sjevernom dijelu i bura, podno Velebita s vrlo jakim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka između 14 i 19, a na Jadranu od 20 do 24. Najviša dnevna uglavnom između 21 i 25, a na Jadranu od 26 do 29 °C.

U nastavku tjedna na Jadranu pretežno sunčano. U unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka, a uglavnom su popodne u gorju mogući lokalni pljuskovi. Vjetar povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu će puhati umjeren mjestimice i jak sjeverozapadnjak te bura, koja će u utorak ponegdje u prvom dijelu dana na udare biti i olujna. Vrlo toplo, a na Jadranu mjestimice i vruće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:35