ČEKA SE ODOBRENJE EK ZA NOVI KREDIT

AUTOCESTE PRED PROPADANJEM Ostalo im je još samo 30 dana za pronaći 860 milijuna eura

Ne odobri li Bruxelles novi kredit, morat će uskočiti Vlada kako bi HAC i ARZ mogli platiti rate od 980 milijuna eura
 CROPIX

U sljedećih mjesec dana Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka - Zagreb (ARZ) moraju dobiti odobrenje Europske komisije za zaduženje u iznosu od 860 milijuna eura. Ako Bruxelles to ne odobri, najvjerojatnije će uskočiti država i dodatno se zadužiti za taj iznos kako bi te dvije tvrtke ove godine vratile dospjele rate kredita, doznaje Jutarnji list. Samo ove godine HAC i ARZ moraju vratiti 980 milijuna eura. HAC je dosad uspio ugovoriti 120 milijuna eura kredita s HPB-om, a ARZ je raspisao natječaj za kredit od 180 milijuna eura.

Novi dug ili bankrot

No, da bi se te dvije tvrtke zadužile, Vlada mora dati državna jamstva, a to ne ide bez odobrenja Europske komisije koja mora presuditi je li riječ o državnim potporama ili nije. Predstavnici Ministarstva prometa i Direkcije za tržišno natjecanje Europske komisije već mjesec i pol pregovaraju oko ovog problema, a stav Direkcije, na čijem je čelu Alexander Italianer, vrlo je tvrd. Oni smatraju da je HAC kompanija koja ima prihode od cestarina i prima naknadu iz prodaje naftnih derivata te smatraju državno jamstvo za kredit direktnom državnom potporom. Ministarstvo prometa pak uvjerava Direkciju da spomenuti kredit nije namijenjen za financiranje redovitog poslovanja tvrtki nego za otplatu kredita koji su služili za građenje prometnica.

Zasad se nitko ne usudi predviđati kakva će biti odluka Direkcije. - Bez obzira na to kakva ona bila, mi kreditne obveze ove godine moramo vratiti pa makar to značilo dodatno enormno državno zaduženje. U suprotnom, banke bi aktivirale svoje kredite i morali bismo odjednom vratiti nekoliko desetaka milijardi kuna, što bi državu odvelo u bankrot - tvrde sugovornici.

Da je bankama iznimno važno mišljenje Europske komisije, pokazalo se na slučaju Sberbanke koja je odbila potpisati već dogovoreni kredit od 150 milijuna eura jer HAC nije imao mišljenje EK da nije riječ o državnoj potpori. Iako neki smatraju da HAC ne može vraćati kredite jer mu je odlukom Vlade oduzeto 40 lipa naknade iz svake litre goriva, sugovornici tvrde da to nije bila pogreška.

Najteža godina

Prema tablici kreditnog zaduženja do 2031., za HAC je financijski najteža upravo ova godina u kojoj mora otplatiti 685,140.452 eura glavnice kredita plus kamate. Samo ove godine HAC mora otplatiti kreditne obveze po 38 ugovora o zajmu. Među tim je obvezama i jednokratna isplata kratkoročnog zajma od 100 milijuna eura koji je 2009. podignut kod J.P. Morgan Chase Bank.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:41