GAZDA 2

AUTOR FILMA O TODORIĆU PROZIVA ŠEFA VRHOVNOG SUDA 'Slučaj Todorić mogao bi završiti kao i onaj Kutlin'

Dario Juričan
 Damir Krajač / CROPIX

“Nedavno izabrani predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa početkom 2000-ih, u vrijeme kada je bio šef Općinskog suda u Zagrebu, znao je da Miroslav Kutle u pritvoru u Remetincu prima ilegalne posjete koje nadležna sutkinja nije dopustila.

Međutim, nije učinio ništa da to spriječi niti je to prijavio DORH-u. Jedan od sudaca o ilegalnim je posjetima Kutli podnio i kaznenu prijavu, a u DORH-u, kojem je tada na čelu bio Radovan Ortynski, nisu ništa učinili. I danas u DORH-u postoji iskaz podnositelja prijave. Ja znam da je to vrlo stara priča, ali neke stvari koje su tada trebale biti raščišćene prate nas i danas - Đuro Sessa u međuvremenu je postao predsjednik najvišeg suda u državi.”

Izjavio je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u sjedištu Gonga u Zagrebu autor filma “Gazda” Dario Juričan, najavljujući početak crowdfunding kampanje za prikupljanje 20.000 dolara potrebnih za dovršetak filma “Gazda: Početak”.

Novi film se bavi nastankom i propašću Globus grupe, poslovnog carstva Miroslava Kutle, za koju Juričan kaže da je priča o Agrokoru prije Agrokora.


​- Kutli se sudilo za 11 kaznenih djela, a osuđen je samo za jedno, i to polovično, za falsificiranje dokumenata u pretvorbi Gradskog podruma. Priča o Agrokoru i Todoriću, tvrdi autor "Gazde", kopija je priče o Globus grupi i Miroslavu Kutli.


- Moje ključno pitanje glasi: što će se sada dogoditi s Agrokorom - ako Miroslava Kutlu nisu uspjeli pričepiti, a bilo je protiv njega tone i tone dokaznog materijala i svjedoka - rekao je Juričan. Istražujući i prikupljajući građu za film o Kutlinu poslovnom carstvu, Juričan i njegovi suradnici, novinarka Mašenjka Bačić i odvjetnica Ljiljana Maravić-Pirš, tvrde da su pročešljali 10.000 stranica sudskih spisa, među kojima su našli iznimno zanimljiv dokument: dopis u kojem nadležna sutkinja zagrebačkoga Općinskog suda od Uprave zatvora Remetinec traži da se zabrane ilegalni posjeti pritvorenom Kutli.


- Istražujući pozadinu tog dokumenta, mi smo ganjali lisicu - a izganjali smo King Konga - rekao je pred novinarima Juričan.
- Otkrili smo da je tadašnji predsjednik Općinskog suda u Zagrebu Đuro Sessa apsolutno znao za ilegalne posjete Kutli u Remetincu, ali ih nije spriječio niti ih je prijavio DORH-u. Jedan od sudaca zagrebačkoga Općinskog suda, tvrdi Juričan, podnio je kaznenu prijavu DORH-u zbog tih ilegalnih posjeta te dao usmeni iskaz, ali do danas se nije dogodilo ništa.

Kako je tadašnji šef zagrebačkoga Općinskog suda Đura Sessa prošlo ljeto na prijedlog predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović izabran za predsjednika Vrhovnog suda, Juričan se upitao hoće li pred pravosuđem i Todorićeva priča završiti kao Kutlina te iznio poveznicu koja, kako tvrdi, ukazuje na Sessinu vezu s koncernom Agrokor. Pripremajući prvi film "Gazda" o Ivici Todoriću, Juričan je 2015., od Državnog sudbenog vijeća (DSV) zatražio imovinsku karticu Đure Sesse podnesenu prije 2012. Juričan je želio provjeriti je li u njoj Sessa prijavio stan kupljen od novca dobivenog od Todorićeva Medijatora u sastavu koncerna Agrokor. Sessa je, naime, tvrtki Medijator ustupio zemljište u Dubrovniku koje je nakon 1945. oduzeto njegovoj obitelji, a on ga je uspio vratiti u postupku denacionalizacije.


- Prije nego što mi je DSV dao Sessinu imovinsku karticu, u kojoj nije prijavio stan, dobio sam e-mail poruku od Đure Sesse u kojoj me Sessa pita što će mi njegova imovinska kartica - ispričao je Juričan.
- Bio sam u šokiran da Sessa sebi uzima za pravo da me kontaktira i da ima moju privatnu e-mail adresu, iako sam se s pitanjem obratio nadležnom tijelu, DSV-u, a ne njemu. Juričan tvrdi da ni od DSV-a niti od tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina, od kojih je zatražio objašnjenje, nije dobio odgovor tko je Đuri Sessi dostavio njegovu privatnu e-mail adresu. Juričan je jučerašnjom konferencijom za novinare najavio početak crowdfunding kampanje koju je pokrenuo Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija kao producent dokumentarnog filma "Gazda: Početak", s ciljem prikupljanja 20.000 dolara potrebnih za dovršetak filma o Kutli i njegovoj Globus grupi. Premijeru dokumentarca najavio je za prosinac ove godine.

S predsjednikom Vrhovnog suda Đurom Sessom htjeli smo razgovarati telefonski kako bismo čuli njegov komentar Juričanovih tvrdnji. Preko tajnice je, međutim, zatražio da mu pitanja pošaljemo pisanim putem, a na isti način je i odgovorio. Na pitanje je li kao predsjednik Općinskog suda u Zagrebu znao za ilegalne posjete Miroslavu Kutli u pritvoru u Remetincu i ako jest, zašto ih nije spriječio, Sessa je odgovorio šturo: "Nikada nisam donosio odluke vezano uz vaše pitanje, pa je valjda jasno da nisam niti imao saznanja". Na pitanje je li točno da je Dariju Juričanu 2015. uputio e-mail u kojem se zanima zbog čega Juričan traži njegovu imovinsku karticu te ako jest, zbog čega se odlučio na takav oblik komunikacije, Sessa nije odgovorio. Umjesto toga poslao je objašnjenje o tome zbog čega stan kupljen novcem od prodaje denacionaliziranog zemljišta Todorićevom Medijatoru nije odmah prijavio u imovinskoj kartici, napominjući da je to objasnio "barem 100 puta".

Iako nije odgovorio na naše pitanje, sadržaj njegova e-maila prenosimo u cijelosti: "U vrijeme kada je ustupljeno potraživanje tvrtki Medijator i kada je izvršena isplata, 2005. nije uopće postojala obveza sudaca prijavljivati stanje svoje imovine. Sredstva dobivena iz transakcije s društvom Medijator uplatio sam građevinskom društvu radi kupnje stana, kada je stan tek bio u izgradnji, s rokom dovršetka u 2007. godini. U međuvremenu je uspostavljena obveza sudaca davati imovinske kartice pa sam i ja prijavio svoju imovinu, ali nije postojala obveza prijavljivati potraživanja, pa tako niti moje potraživanje prema građevinskom društvu za predaju stana, jer u tom vremenu niti sam imao novac, niti sam imao stan. Kada mi je stan predan i kada je postao dio moje imovine, uredno sam ga prijavio, dakle ništa nisam skrivao i ništa nisam zatajio niti prije 10 godina i više, a niti sada. Tako da je u vezi s tom kupovinom sve jasno, osim ako netko ne misli da meni i mojoj obitelji ne pripada pravo ostvariti nešto od imovine koja je oduzeta mom djedu, između kojeg je i poduzeće s 36.000 kvadrata zemljišta na vrlo atraktivnom mjestu u srcu poslovne zone Dubrovnika. Ne gajim nadu da Vas uopće zanimaju činjenice, već fabriciranje afere, kao uostalom i gospodina Juričana, barem kada sam ja u pitanju, ali barem ću imati dokaz da sam Vam objasnio situaciju koje u biti niti nema", napisao je Đuro Sessa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:05