NAJAVA POVEĆANJA PLAĆA

Bačić: Vlada nije kapitulirala pred sindikatima koji su se razobličili i nastupaju politikantski

Branko Bačić
 Darko Tomaš / CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić poručio je u srijedu da Vlada i premijer Plenković najavom povećanja plaća nisu kapitulirali pred sindikatima, nego je zadržana poziciju koju Banski dvori imaju od prvog dana, a prosvjetne sindikate nazvao je politikantima.

„Da je premijerova najava povećanja plaća njegova kapitulacija mogu reći samo zlonamjerni, jer smo i do sada govorili o horizontalnom povećanju plaća. To nije kapitulacija, nego ostanak na pozicijama koje imamo od prvog dana“, istaknuo je Bačić, komentirajući novinarima u Hrvatskom saboru najavu premijera Andreja Plenkovića da će se iduće godine državnim i javnim službenicima plaće povećati za 6,12 posto.

„Ovom odlukom ustraje u onome što od prvog dana govori, da će svojim odlukama voditi računa o svima - profesorima, učiteljima, liječnicima, policajcima, vatrogascima i pri tome neće doći do novog poreznog opterećenja za građane, a podizanjem osobnog neoporezivog odbitka s 3800 na 4000 kuna omogućuje da svi radnici od 1. siječnja dobiju veću plaću. Vlada ne da nije podlegla ucjenama sindikata, nego je pokazala da brine za sve sve hrvatske zaposlenike u državnom i realnom sektoru“, istaknuo je predsjednik Kluba HDZ-a.

Sindikati obrazovanja odbili su ranije danas premijerovu ponudu o rastu osnovice plaća javnih i državnih službenika za 6,12 posto iduće godine, a Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske najavio je da će se štrajk u školama nastaviti.

Sindikate nije briga za članstvo i ulaze u sferu političke borbe jer nastupaju politikantski

Odbijanje prosvjetnih sindikata rješenja koje im je ponudio premijer, i njihovu najavu da nastave štrajk, Bačić je komentirao riječima kako „ne razumije ovakav stav sindikata“.

„Mislim da su se razobličili na određeni način, da ih nije briga za članove nego ulaze u sferu političke borbe jer nastupaju politikantski. Ako su ispunjeni uvjeti koje su oni tražili ispada da im je žao da taj 'kolač dijele' i liječnici i vojnici i policajci i svi oni koji se financiraju iz državnog proračuna“, ocijenio je Bačić.

Na pitanje je li ovim rješenjem kupljen mir u redovima vladajućih, Bačić je odgovorio da to ne rade da bi ostali na vlasti.

„Hoće li izbori biti za nekoliko ili za deset mjeseci HDZ-u je svejedno. Mi ćemo na izborima pobijediti kada god bili. Ovo smo napravili da pomognemo svim građanima i da se kao poslodavac pokažemo da imamo iste kriterije prema svim zaposlenicima kojima je poslodavac Vlada i da jamčimo stabilnost hrvatskog proračuna. Napravit ćemo ustupak prema građanima, a da u isto vrijeme smanjujemo poreznu represiju“, poručio je.

Kada je riječ o povlačenju paketa zakona mirovinske reforme, pojasnio je da su to učinili kako bi ih uputili u redovitu parlamentarnu proceduru, a ne hitnu.

„Odlučili smo da se zakoni povuku iz hitne procedure i ponovno za stol pozovu socijalni partneri, sindikati i HUP i nađemo način kako utvrditi sam postupak i prije 2033. godine kada stupa na snagu da se u mirovinu ide sa 65 godina života, da se pronađe rješenje da ljudi mogu ostati na tržištu rada, ali da to ne pada samo na leđa poslodavca“, pojasnio je Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:39