NESHVATLJIV POTEZ

BAHATA RASTROŠNOST BIVŠEG ŠEFA OSIJEKA Krešimir Bubalo dao 50.000 kuna iz proračuna da bi obnovio stari Mercedes vrijedan svega 2000 eura!

Obnovio je Mercedes koji troši 32 litre na 100 km. Novi gradonačelnik Vrkić dat će ga na aukciju
 Vlado Kos/Emica Elveđi/CROPIX

U renoviranje i stavljanje u funkciju dvadeset godina starog Mercedesa 420 SEC (proizvedenog 1990.) kakav se, u očuvanom stanju, na internetskoj prodaji može naći i za dvije tisuće eura, bivši gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo uložio je pedesetak tisuća kuna.

Automobil, čiji je motor 224 konjske snage, došao je u vlasništvo Grada Osijeka 17. kolovoza 2009. kao ostavština umrlog Osječanina Ivana Buconjića, čija supruga i troje djece nisu pokazivali nikakvo zanimanje za taj automobil, pa je temeljem Zakona o nasljeđivanju pripao Gradu Osijeku.

Iako osječka gradska uprava raspolaže dovoljnim brojem vozila, Bubalo je, na svoju ruku, bez odluke bilo kojeg gradskog tijela, odlučio renovirati automobil. U tu je svrhu, uglavnom za limarske i tapetarske radove, potrošeno 31.373 kune. Još 6053 kune stajala je nabavka novih guma. Troškovi tehničkog pregleda i prijenosa vlasništva koštali su 2070 kuna, što sve zajedno, s troškovima osiguranja, stoji pedesetak tisuća kuna.

No, najšokantniji podatak je da je Mercedes na 100 kilometara trošio 32 litre benzina, što znači da bi na put do Zagreba i natrag (bez gradske vožnje), potrošio nevjerojatnih 190 litara benzina, odnosno više od dvije tisuće kuna!

Naime - kako neslužbeno doznaje Jutarnji list - kad su u gradskoj upravi izračunali troškove benzina za spomenuti Mercedese i prijeđenih 15.209 kilometara, ispalo je da na stotinu kilometara troši 32 litre benzina. Iz službe za informiranje Grada Osijeka, odgovoreno je da su Mercedesom registracijskih oznaka OS 646 BT upravljali vozači gradske uprave za potrebe dužnosnika i protokola.

Krešimir Bubalo nije odgovorio na molbu Jutarnjeg da obrazloži zašto je toliko novca uloženo u spomenuti automobil koji je pravi gutač benzina. Ivica Vrkić , novi gradonačelnik Osijeka, čija je ekipa zatekla srebrni Mercedes 420 SEC u dvorištu gradske uprave, šokiran je rasipnošću svojih prethodnika.

- Potpuno mi je neshvatljivo da je u automobil, u ovako teškim vremenima, uloženo 50-ak tisuća kuna. Vrlo brzo organizirat ćemo aukciju za njegovu prodaju, a zarada će ići u humanitarne potrebe - kaže gradonačelnik Vrkić.

No, kako neslužbeno saznajemo, istraživalo se je li Mercedes 420 SEC uistinu trošio nevjerojatnih 32 litre benzina za 100 prijeđenih kilometara, ili se, na njegov račun, benzin podizao u druge svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:24