NOVE TOČKE OPTUŽNICE

Bajić: Optužnica se mora prošiti i na Hrvatsku! Još 2003. poslali smo Haagu sve potrebne dokumente

Glavni državni odvjetnik je naglasio kako je upravo to prioritet DORH-a te da je uhićenje prvi korak ka pravdi za žrtve ratnih zločina

ZAGREB, FAŽANA - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić naglasio je u petak veliku važnost da se haaškoj optužnici uhićenog Ratka Mladića dodaju i zločini počinjeni na području Republike Hrvatske.

Bajić je time potvrdio izjavu glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza koji je odmah po uhićenju jednog od najtraženijih optuženika za ratne zločine s područja bivše Jugoslavije izjavio kako će se, čim se Mladić pojavi u Haagu, napraviti svi koraci da se optužnica protiv njega proširi i na zločine koje je počinio u Hrvatskoj.

- Mi smo još 2003. godine haaškom tužiteljstvu dostavili sve potrebne materijale sa zahtjevom, odnosno prijedlogom, da se u postojeću optužnicu uključe i zločini počinjeni u Hrvatskoj - izjavio je Bajić po završetku 5. regionalne konferencije državnih odvjetnika na Brijunima.

Dodao je kako se prije osam godine vjerojatno nisu ulagali napori za proširenje optužnice jer je ' Mladić nije bio dostupan ' te da se nada kako će se stvari promijeniti na pozitivno.

Na internetskim stranicama DORH-a jučer su objavljeni podaci o predaji haaškom sudu svih raspoloživih dokumenata protiv Mladića. Među njima su se nalazile preslike pravomoćne presude kojom je Mladić osuđen na 20 godina zatvora kao i optužnice za Peruču, branu Peruča te za još jedan zločin na području Požege i Zadra.

Bajić očekuje da će se izručenje Mladića Haagu izvršiti u maksimalno 8 dana, no u međuvremenu DORH će još jednom podsjetiti haaško tužiteljstvo da bi se optužnici trebali pridodati i zločini počinjeni u Hrvatskoj.

- To je naš prioritet ovoga trenutka. Mladićevo je uhićenje tek prvi korak ka zadovoljavanju pravde za sve njegove žrtve - rekao je Bajić.

Na novinarsko pitanje zašto zločini u Hrvatskoj nisu u optužnici iako su se dogodili prije Srebrenice, Bajić je odgovornost prebacio na Haaški sud naglasivši kako je DORH još 2003. predao sve potrebne dokumente.

- Goran Hadžić je zadnji preostali ratni bjegunac. Na njegovu uhićenju rade institucije u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Važna je to zadaća jer su optužnica i zločini koje je počinio vrlo teški i oni se neće moći razlučiti dok se on pojavi na optuženičkoj klupi - zaključio je Bajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2021 17:53