KAMPANJA

'Bandić' dnevno skupi tisuću potpisa, Daliji pomažu advokati

 Dragan Matić / CROPIX

Kandidat za predsjednika Zoran Milanović jučer je predao 78.000 skupljenih potpisa Državnom izbornom povjerenstvu, a skupljao ih je preko vikenda, samo tri dana.

Ostali potencijalni kandidati za predsjednika države nastavljaju prikupljati potpise, a u timu Miroslava Škore kažu da su zakonski potrebne potpise skupili još prvi dan, dok ekipa kandidatkinje za predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović tvrdi da će ih skupljati do posljednjeg dana, ali ne žele reći koliko su ih skupili dosad. Redatelj Dario Juričan (Milan Bandić), pak, procjenjuje da u prosjeku dnevno skupi oko tisuću potpisa te očekuje da će ih do 3. prosinca imati između 12.000 i 15.000.

Angažirali tisuće volontera

Glasnogovornik Mislava Kolakušića je bio nedostupan.

- Kod nas sve ide prema planu - kratko opisuje glasnogovornik Zoltan Kabok skupljanje potpisa za aktualnu predsjednicu Grabar-Kitarović na više od 400-tinjak štandova diljem zemlje, odbijajući reći koliko su ih dosad skupili.

- Skupljat ćemo ih do zadnjeg dana - ističe Kabok.

- Predsjednički kandidat Miroslav Škoro u prva 24 sata skupio je dovoljan broj potpisa - kaže Mate Mijić, direktor komunikacija iz Škorina tima.

Dodaje da nemaju točan podatak o dosad ukupno skupljenim potpisima.

- Zasad ne znamo hoćemo li skupljati potpise baš do zadnjeg dana jer želimo biti korektni i prema našim volonterima, kasnije ćemo ih trebati i kao promatrače. Na 200 do 300 potpisnih mjesta angažirano je njih oko pet tisuća - kaže direktor komunikacija Mijić.

Predsjednički kandidat Milanović skupljao je potpise samo jedan vikend od petka do nedjelje jer se, kažu, nisu htjeli u tome natjecati.

- Nismo se htjeli natjecati u skupljanju potpisa jer je to tek tehnička stvar koju treba ispuniti - kaže Nikola Jelić, glasnogovornik iz Milanovićeva stožera.

Na štandovima je potpise uglavnom skupljao Milanović osobno, a kao zanimljivost ističu to da su građani uglavnom željeli da im baš Milanović osobno ispuni obrazac. Kandidat za predsjednika HSLS-a Dejan Kovač također nije želio otkriti koliko je dosad prikupio potpisa, ali kazao je da se “nada da će ih do kraja skupiti dovoljno”.

- Nemam kapacitete kao neki drugi kandidati, i moji volonteri uglavnom rade pa ne mogu cijeli dan skupljati potpise - govori Kovač.

Redatelj Juričan kaže da dnevno skupe u prosjeku 1000 potpisa.

- Najslađe mi je bilo kad mi je prišao gospodin na štandu na Zrinjevcu, bojažljivo se okrećući stavio potpis, a kad sam ga pitao zašto je tako zabrinut, samo je otkrio dio kaputa ispod kojeg sam vidio grb i shvatio da je zagrebački komunalni redar - ispričao je Juričan koji se opet zove Milan Bandić.

Gerilski način

Volonteri potencijalne kandidatkinje za predsjednicu Dalije Orešković, pak, potpise uglavnom skupljaju, kako kaže, “od vrata do vrata”.

- Imam samo dva štanda, u Zagrebu i Rijeci, jednostavno nemam sredstava u kampanji da unajmim veći broj štandova jer samo mjesto za štand, primjerice u Zagrebu, stoji 1200 kuna. Stoga sam se odlučila za ovaj pomalo gerilski način, evo, moj suprug je sinoć na jednom sportskom druženju skupio čak 250 potpisa, a ukupno smo ih skupili dosad oko 5000 - kaže Orešković te dodaje da se obratila i svojim kolegama odvjetnicima.

- Smatram da mi mreža odvjetnika može pomoći. Jer ako to nije grupacija koja može razumjeti društvene probleme, koja prepoznaje opasnost pojave Kolakušića na političkoj sceni, ako oni ne mogu prikupiti potpise, onda je očito moja borba donkihotovska - ističe Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:47