U IME OBITELJI

BANDIĆ IDE NA SUD ZBOG ŽELJKEMARKIĆ? USKOK diže optužnicuzbog sporne donacije

Grad je pripremio tiskanje i isporuku 700 000 letaka, 14 500 B1 i B2 plakata te 120 jumbo plakata
 Arhiva CROPIX

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana, Milana Bandića, Ivice Lovrića i Zdenke Palac, zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, objavio je DORH.

Optužnicom se prvookrivljenom gradonačelniku Grada Zagreba stavlja na teret da je, nakon što je prihvatio zamolbu građanske inicijative „U ime obitelji“ za pomoć u vezi prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“, 19. rujna 2014. donio Zaključak o pokroviteljstvu Grada Zagreba vezano uz navedene aktivnosti građanske inicijative u razdoblju od 21. rujna do 5. listopada 2014., a kojim pokroviteljstvom nije bila obuhvaćena i financijska potpora.

Potom je prvookrivljeni Milan Bandić, protivno navedenom Zaključku, od drugookrivljenog Ivice Lovrića pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, zatražio da za potrebe građanske inicijative „U ime obitelji“ na račun Grada Zagreba organizira tiskanje letaka i plakata za područje cijele Republike Hrvatske, njihovu isporuku te snimanje i emitiranje radijskih spotova.

U cilju realizacije zahtjeva Milana Bandića Lovrić je s više trgovačkih društava dogovorio pripremu, tiskanje i isporuku 700 000 letaka, 14 500 B1 i B2 plakata, 120 jumbo plakata, te izradu tekstova i snimanje radijskog spota kao i njegovo emitiranje na više radijskih postaja.

Osim navedenog, Bandić je od trećeokrivljene Zdenke Palac, voditeljice podružnice Tržnice Zagreb trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o., zatražio da za potrebe skupljanja potpisa građanskoj inicijativi „U ime obitelji“ besplatno ustupi na korištenje 50 štandova navedene podružnice, što je ona i učinila.

Na opisani način Bandić i Lovrić Grad Zagreb su obvezali na plaćanje iznosa od najmanje 203.000,00 kuna, dok je trećeokrivljena Zdenka Palac oštetila Zagrebački holding, podružnicu Tržnice Zagreb za iznos od najmanje 105.000,00 kuna, čime su građanskoj inicijativi „U ime obitelji“ okrivljenici pribavili nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 308.000,00 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:22