FOTO: TRIBUNJ

BANDIĆ NA UTRCI TOVARA 'Ovaj magareći spektakl najesen ćemo imati na Jelačić placu. Purgerima su tovari omiljene životinje'

Slavodobitnik tradicionalnih 48. 'Magarećih trka' postao je najmlađi sudionik, 16-godišnji Roko Popov na tovaru Štefu
 Nikša Stipaničev / Cropix

TRIBUNJ – "Došao sam u Tribunj sa svojim bliskim prijateljima da po prvi puta uživo pogledam ovaj magareći spektakl. Slobodno napišite da ćemo već ove jeseni u Zagrebu na Jelačić placu organizirati utrku tovara. U Zagrebu živi mnogo Dalmatinaca i Hercegovaca koji su ostali privrženi tovarima, a i Purgerima to su omiljene životinje. Danas sam na ručku s općinskim načelnikom Damirom Pilipcem dogovorio prijateljsku suradnju između Tribunja i Zagreba. U organizaciji zagrebačke utrke tovara od velike pomoći bit će nam tribunjska iskustva", kazao je za Jutarnji list u subotu navečer zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na tribunjskoj rivi, kojemu je, među inim, društvo pravio Ivica Lovrić.

Inače, pred oko sedam tisuća gledatelja, među kojima su bili brojni strani turisti, slavodobitnik tradicionalnih 48. 'Magarećih trka' postao je najmlađi sudionik, 16-godišnji Roko Popov na tovaru Štefu. On je na prijestolju naslijedio svog starijeg brata Šimuna Popova, koji je slavio posljednje dvije godine. Slavodobitniku Popovu, pobjednički trofej, a riječ je o statui tovara akademskog kipara Kažimira Hraste, uručio je u ime organizatora Marko Grubelić, predsjednik Udruge 'Tribunj' Nagrada za drugo mjesto pripalo je Mikuli Štampaliji na 'keli' Šankerici, dok je u finalnoj utrci treći dojahao Luka Cvitan na magarcu Hrid.

FOTOGALERIJA: Utrka tovara u Tribunju

- Presretan sam, ispunio se moj dječački san. Zahvalio bih se mom treneru i vlasniku tovara Rokici Ferara koji nas je dobro uvježbao zadnja tri mjeseca. Tovaru sam dao ime Štef, a po jednom očevom prijatelju iz Zagorja koji je upravo to i želio. Inače, pošto se bliži obljetnica Oluje, ovu pobjedu posvećujem svim hrvatskim braniteljima – kazao je Roko Popov.

Već po tradiciji, u ovoj kultnoj manifestaciji, najstarijoj u Hrvatskoj, sudjelovao je 13 tribunjskih mladića u težačkim nošnjama koji su jahali 11 muških i dva ženska grla.

Ovaj spektakl još je jednom pokazao da su magareće trke istinski turistički brend, ne samo Tribunja, već i cijele Šibenske rivijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:42