ZAGREB

BANDIĆ NAJAVIO TUŽBE PROTIV PETEKA I TOMAŠEVIĆA 'Ja sam kao traktor John Deere koji ore na daljinski. Vjerujem premijeru Plenkoviću i ovoj Vladi'

Milan Bandić
 Bruno Konjević / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako će pokrenuti pravne radnje protiv gradskog zastupnika Renata Peteka (Naprijed Hrvatska – Progresivni savez) i Tomislava Tomaševića (Zagreb je naš!) zbog izjava vezanih uz njegove sudske postupke.

Prvo je Petek za vrijeme Aktualnog sata na sjednici Gradske skupštine rekao da prema spisima s Vrhovnog i Županijskog suda koji se tiču postupaka protiv zagrebačkog gradonačelnika, stoji da Bandić ima četiri stana u hrvatskoj metropoli. Petek je potom predložio da Bandić jedan stan donira Vladi RH kako bi se poboljšala suradnja s premijerom Andrejom Plenkovićem. Bandić je prvo rekao kako će odgovor dobiti pismenim putem, no nakon još jedne Petekove provokacije je izgubio prvotni dašak smirenosti. Zatražio je prvo od predsjednika Gradske skupštine Dragu Prgometa da zaštiti njegovo dostojanstvo te demantirao da ima spomenute stanove.

- Prijavio sam imovinsku karticu, ona je legitimna i nemam nikakve nekretnine osim onoga što je prijavljeno u kartici. On valjda misli na predsjednika svoje stranke koji ima četiri stana, pa je zamijenio teze – rekao je te dodao da će zbog izjava tužiti zastupnika Peteka.

Nedugo nakon toga, Bandić je ponovno tražio zaštitu od predsjednika Skupštine. Ovoga puta je „napadač“ bio Tomislav Tomašević koji je citirao transkripte razgovora između bivšeg direktora Čistoće Miljenka Benka i direktora tvrtke Gradatin Tomislava Jukića sa suđenja u aferi Čistoća na zagrebačkom Županijskom sudu gdje USKOK tereti Benka, Jukića i Ivana Markusa za namještanje natječaja za nabavu Čistoćinih kamiona. Naime, u transkriptu se nekoliko puta spominje ime Milana Bandić gdje je Jukić, između ostaloga, rekao da neće pričati s Benkom nego da „ide kod Bandija“. Tomašević je tražio objašnjenje od gradonačelnika, no Bandić nije htio ništa komentirati.

- Aktivni procesi se ne komentiraju i zato molim predsjednika Skupštine da me zaštiti. Ti snimci su na vještačenju i odakle vam hrabrosti i drskosti govoriti dok nije utvrđena autentičnost snimki – kazao je Bandić te najavio i pravne radnje protiv Tomaševića.

Poslije toga se otvorilo pitanje izmjena GUP-a. Matej Mišić (SDP) rekao je da 11 od 17 Vijeća gradskih četvrti nije podržalo izmjene GUP-a te podsjetio na više od 20.000 primjedbi koje su podnesene u javnoj raspravi, nakon čega je zatražio od gradonačelnika da raspiše lokalni referendum kako bi građani sami odlučili o tom pitanju.

- Građani su prije dvije i pol godine imali referendum, a imat će ga opet za godinu i pol. Vi bi voljeli da ja crknem, da odem, to je vaš problem. No, GUP će ići u 11. mjesecu, bez obzira na mišljenje gradskih četvrti koja su konzultativnog karaktera. Za tjedan dana će GUP ići u Ministarstvo graditeljstva, nakon toga na Gradsku skupštinu pa ćemo vidjeti hoće li ga zastupnici usvojiti – veli Bandić.

Nedugo nakon toga, na pitanje o Imunološkom zavodu i suradnji s Vladom po pitanju njega, ponovno se iznenada dotakao GUP-a. Naime, na pitanje hoće li Imunološki biti jedno od njegovih neispunjenih obećanja, rekao je da ima neslužbene informacije da će zastupnici glasati protiv GUP-a.

- Ja to ne vjerujem, ali ja sam čovjek koji ne odustaje. Da sam odustao, ne bih trajao 19 i pol godina. Ja sam kao traktor John Deere koji tri dana ore na daljinski. Vjerujem premijeru Plenkoviću i ovoj Vladi i zadnji ću prestati podupirati ovu Vladu zato što smo partneri. Idemo s Vladom oko Imunološkog. Broje se sati do tog sastanka – istaknuo je Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:25