IPAK NEĆE IĆI PROTIV MINISTRICE

BANDIĆ NIJE BIO RAZGOVORLJIV NAKON IZNENADNOG ZAOKRETA SVOG KLUBA ZASTUPNIKA 'A što bih trebao? Plakati? Vi ćete me natjerati da se sada rasplačem'

 
Milan Bandić
 Davor Pongračić / CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika Bandićeve Stranke rada i solidarnosti Robert Jankovics izjavio je u srijedu, nakon sjednice Kluba u gornjogradskoj palači Dverce, da ipak neće prikupljati potpise za opoziv ministrice obrazovanja i znanosti Blaženke Divjak.

Za pokretanje te inicijative Bandićevim zastupnicima bio je potreban 31 potpis zastupnika, no kako se većina glavnih oporbenih klubova izjasnila da u tome neće sudjelovati, bilo je jasno da će to biti teško realizirati s obzirom da Bandić ima samo 12 ruku.

Priopćenje i otvoreno pismo Plenkoviću

Jankovics je novinarima podijelio papir koji je dijelom priopćenje za javnost, a dijelom otvoreno pismo premijeru Andreju Pelnkoviću, u njemu stoji da je Klub jednoglasno podržao inicijativu Milana Bandića za preispitivanjem rada ministrice Divjak.

"Takav je zaključak donesen nakon upoznavanja s argumentima u prilog takvom stavu: zbog pokušaja neprovođenja Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (izbjegavanja obveze kupovine udžbenika za izborne predmete u osnovnim školama), trošenje 7,3 milijuna kuna za nabavku metodičkih priručnika, koji će se zbog brojnih primjedbi koristiti samo jednu školsku godinu, zbog sumnjive nabavke skupih i nekvalitetnih tableta te sustavnog degradiranja odgojno-obrazovnog sustava i njegovih djelatnika u Hrvatskoj", navodi se u priopćenju.

Također stoji da članovi Kluba odbacuju "medijske špekulacije da je ova inicijativa pokušaj rušenja Vaše Vlade, istiskivanje koalicijskih partnera ili lov na fotelje u izvršnoj vlasti na kojima počiva i odgovornost ministrice Divjak“.

Poštovani gospodine Plenkoviću, pišu dalje "Bandićevci", Klub neće pokrenuti aktivnosti prikupljanja potpisa kako bi se u Hrvatskom saboru raspravljalo o radu ministrice Blaženke Divjak "zbog politikantskih i licemjernih stavova predstavnika drugih klubova zastupnika i parlamentarnih stranaka“.

Naime, javno su se danima, sudjelujući u nagađanjima oko ove teme, izjasnili kako inicijativu neće potpisati jer je pokreće Milan Bandić, ali da će glasati o nepovjerenju ministrici Divjak ako do toga dođe. Od vas očekujemo poduzimanje državničkih poteza na zaštiti zakonitosti rada Vlade i vaših ministara. Članovi kluba još jednom potvrđuju potporu projektima Vaše Vlade, a o radu ministrice Divjak bit će se u prilici odrediti prilikom rasprave i glasovanja o prijedlozima njenog ministarstva, naglašava se u pismu koji potpisuje Klub zastupnika.

"U ovoj fazi nećemo prikupljati potpise. Tim pitanjem se treba baviti prvenstveno premijer“, dodatno je novinarima nakon sastanka pojasnio Jankovics. Naglasio je da su imali "dosta živahan, zanimljiv sastanak na kojemu su razmotrili sve stručne, pravne i političke aspekte događaja iz prošlog tjedna" te da im je to prvi sastanak Kluba u zadnja dva tjedna.

Jankovics je odbio tumačenje da su od rušenja ministrice Divjak odustali zato što nisu uspjeli prikupiti 31 potpis jer, tvrdi, o tome nisu niti razgovarali.

Klub jednoglasno zaključio da neće prikupljati potpise

Upitan jesu li svi zastupnici iz njihova Kluba htjeli smjenu Divjak, kazao je da je zaključak Kluba jednoglasan te da u njemu stoji da neće ići u prikupljanje potpisa i nitko od njih 12 neće to raditi.

"O tome tko bi potpisao zahtjev danas nismo razgovarali, stav Kluba da se neće prikupljati potpise je jednoglasan", ponovio je.

Na pitanje je li ovo njihov poraz odgovorio je da "ako je poraz da upozoravaju na možebitne probleme, onda podsjeća da su isto tako prije šest mjeseci upozoravali da je potrebno osigurati besplatne udžbenike za sve osnovne škole, što je i izglasano".

Ustvrdio je kako nema riječi o ucjeni Vlade i premijera, U godinu i pol dana koliko sam na čelu Kluba, nikada nismo ucjenjivali, nismo ni danas, nećemo ni ubuduće, poručio je Jankovics, odbacivši tumačenje da je riječ o nemoći Kluba.

Milan Bandić, na konstataciju novinara da očito ne kontrolira svoje "žetončiće" u Saboru, u svom je stilu odgovorio: "A što bih trebao? Plakati? Vi ćete me natjerati da se sada rasplačem".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:48