GRADONAČELNIK ZAGREBA

BANDIĆ O PRESELJENJU KARANTENE U HOTEL I 'Ja nisam donio tu odluku, ali da sam tad bio na čelu stožera, i ja bih predložio isto'

 Davorin Višnjić / PIXSELL

Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu je potvrđeno deset novih zaraza koronovirusa s čime je ukupno 439 osoba zaraženo tim virusom, a u domovima za starije i nemoćne nema novooboljelih, izvijestio je u subotu gradski stožer Civilne zaštite.

Pročelnik Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izvijestio je da su jučer u Zavodu za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar" testirane 302 osoba, od čega je deset Covid pozitivnih. Ukupno je u Zagrebu na koronavirus pozitivno 439 osoba.

Kroz trijažne ambulante domova zdravlja u petak je prošlo 116 osoba, samoizolacija je određena za njih četvero, a na testiranje je upućeno 46 osoba.

Testirani svi štićenici u privatnom domu za starije gdje je došlo do proboja koronavirusa

Jeleč je izvijestio da su u zagrebačkom privatnom domu gdje je nedavno došlo do proboja koronavirusa testirani svi štićenici, njih 122.

Zamjenica ravnatelja "Štampara" Sandra Šikić istaknula je da zasad nema novooboljelih u domovima za starije.

"Deset novooboljelih su kontakti prethodno oboljelih, ne odnose se na domove za starije i nemoćne, dakle nemamo novooboljelih niti u jednom domu za starije", rekla je.

Tijekom jučerašnjeg dana za 18 osoba je određena samoizolacija, devet osoba je u karanteni, a za 122 osoba pružena je psihološka pomoć.

Gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo trendom manje od tri posto pozitivnih u odnosu na testirane te je pozvao građane na samodisciplinu.

Za relaksaciju mjera vezanih za propusnice kazao je da ne može suditi jer Grad funkcionira po pravilima igre koja su donesena na Nacionalnom stožeru.

Od danas je Grad krenuo s podjelom građevinskog materijala u Kučilovini i Kašini, dvije od 46 mjesnih zajednica u Sesvetama, a u ostalih šest četvrti na četiri mjesta to će nastaviti raditi u srijedu i četvrtak, najavio je.

Na upit o fakturama koje je Grad ispostavio OPG-ovcima iako nisu radili cijeli ožujak zbog situacije oko koronavirusa, rekao je da ako je netko napravio propust, da će se to ispraviti.

"Neka se obrate podružnici Holdinga na koju se to odnosi pod uvjetom da mu je zabranjen rad ili je zbog uvjeta prepolovljen rad", dodao je.

Zakon o obnovi ne može se preko koljena donijeti

Na upit o kvaliteti komunikacije između Grada i Ministarstva graditeljstva vezano za novi Zakon o obnovi, Bandić je rekao da se "objektivno zakon ne može preko koljena donijeti," a u Zagrebu su napravili ono što su mogli.

Naglasio je i da odluku o preseljenju karantene iz Tomislavovog doma u hotel "I" gdje je trenutno, kako je rekao, devet ljudi, nije donio on jer još nije bio na čelu gradskog stožera.

"Da sam tad bio na čelu stožera i ja bih predložio da to bude hotel koji je slobodan", rekao je Bandić.

Tomislavov dom će se nakon Covid-a vratiti u funkciju u kojoj je bio, dodao je.

Voditelj Odjela za građenje stambenih i drugih objekata Dario Krnjaković naveo je da je dosad ukupno pregledano 10.950 objekata, u odnosu na jučerašnji dan pregledano je novih 507 objekata. Neuporabljivo ih je oko 646, privremeno neuporabljivo 2850, a uporabljivo 7454 objekata.

Zamjenik pročelnika za prometno i komunalno redarstvo Željko Renić rekao je da je ukupno postupano na 1404 lokacije, a tijekom jučerašnjeg dana prikupljeno je 266,5 tona građevinskog otpada i šute i 12,5 tona glomaznog otpada.

Kršio mjeru samoizolacije, došao u Stožer tražiti propusnicu

Načelnika Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić naveo je da su tijekom jučerašnjeg dana dvije osobe s područja Zagrebačke županije kršile mjeru samoizolacije - iz Ivanić-Grada i Vrbovca.

Osoba iz Vrbovca došla je u Stožer civilne zaštite tražiti propusnicu za napuštanje mjesta prebivališta.

Mjeru samoizolacije dosad je prekršilo 286 osoba.

Mjeru rada u protekla 24 sata prekršila su dva ugostiteljska objekta - u Samoboru i na području zagrebačke Trešnjevke.

Propusnicu nisu imale 43 osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:08