MILANOVA BIOGRAFIJA

Bandić: Od doseljenika s koferom do neprikosnovenog vladara Zagreba

Zagreb, 291009. Starogradska vijecnica, Cirilometodska 5.Sjednica gradska skupstine. Na slici: gradonacelnik Zagreba Milan Bandic zaokupljen papirima i poslom. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

U Zagreb je došao prije 35 godina sa smeđim koferom od skaja u kojem je bio i plan grada. Danas je njegov neprikosnoveni vladar – odnosno bio je sve do nedavno dok mu stranačka središnjica nije odlučila reći: ne može više tako Milane. A Milan Bandić zato ima novi plan – osvojiti Pantovčak gdje će opet biti gazda bez ičijeg patronata.

Milan Bandić rođen je 22. studenog 1955. u Donjim Mamićima točnije zaseoku Cerov Dolac u Hercegovini. On, tri godine starji brat Drago i dvije godine mlađa sestra Tonka odrasli su bez oca koji je umro u 58 godini.

U Grudama je kao odličan đak završio gimnaziju. Dobio je studentski kredit i 1974. otišao u Zagreb na studij Obrane i zaštite na Fakultetu političkih znanosti Zagreba. Često se hvali kako je kao student istovarivao ugljen i šećer, ali i žbukao fasade da bi podebljao budžet.

Kad je završio faks majka Blagica očekivala je da će se vratiti u rodni kraj i postati načelnik općine, ali mladi Milan se zaljubio u Zagrepčanku Vesnu, dobio kćer Anamariju i zauvijek ostao u Zagrebu.

Iako je bio vjernik, to mu nije smetalo da uđe u Partiju koja mu je nakon posla u Ledu našla i pravi partijski posao - 1983. zaposlio se kao stručno politički radnik za ONO i DSZ u Općini Pešćenica.

U stranačkoj hijerarhiji uspinjao se polako, ali sigurno. Tajnik zagrebačkog SDP-a postaje 1993., a dvije godine kasnije i vijećnik Gradske skupštine.

Mjesto šefa zagrebačkog SDP-a preuzima 1997. od Vesne Vešligaj i od tada radi samo na jednom – dolasku na vlast. To mu konačno uspijeva 2000. - kupuje dva HDZ-ova vijećnika (Miroslava Šuteja i Ranka Marinkovića) i ruši HDZ-ovu vlast u glavnom gradu Hrvatske.

Četiri puta dobiva izbore. Već u prvim danima svog mandata pokazuje kakav će biti njegov način rada: 2000. šalje pismo SDP-ovcima s porukom ako nešto trebate, pomoć, posao, javite se, Milan će se sve riješiti. Zadržava sve suradnike bivše gradonačelnice kao svoje savjetnike – u jednom trenutku ima ih 13!

Šef ureda postaje mu također HDZ-ovac. Afere ga prate jedna za drugom: vozio je pijan, bježao pred policijom, lažno se rastao, gradio vikendicu bez dozvole, ali je politički preživio.

Tek nakratko upravo zbog slučaja vožnje u pijanom stanju u siječnju 2002. mora pod pritiskom stranke napustiti gradonačelničku fotelju.

Godinu i pol kasnije pretrpio je i moždani udar. Vraća se jači nego ikada: vraća se na gradonačelničku poziciju, stvara Holding i postavlja sebe za jedinog člana skupštine.

S jedne strane gradi imidž uspješnog gradonačelnika pod čijom je vladavinom Zagreb procvjetao, a s druge strane je gradonačelnik nad kojim stalno visi teret afera i istraga. Poslove s gradom redom dobivaju njegovi kumovi i prijatelji, a on šeće okićen satovima koji vrijede i 10 tisuća eura te dijamantnim prstenom, živi u luksuznom penthouseu iako, otkada ga je 2007. kupio, nikada do kraja nije objasnio otkuda mu novac.

Veliko dio troškova zbog kojih se Holding našao u dugovima Bandić je i prije objave kandidature potrošio na kupovanje naklonosti birača po cijeloj Hrvatskoj. Sada sve želi naplatiti i postati hrvatski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:59