GONG I TIH PROCJENJUJU

Bandić potrošio 19,2, a Josipović 7,8 milijuna kuna

    AUTOR:
    • Veronika Rešković

  • OBJAVLJENO:
  • 07.01.2010. u 13:08

Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Prema procjenama GONG-a i Transparency Internationala Hrvatska (TIH) od početka kampanje 19. studenog pa do 3. siječnja predsjednički kandidat Milan Bandić potrošio je oko 19,2 milijuna kuna, a SDP-ov kandidat Ivo Josipović oko 7,8 milijuna kuna.

Bandić je prijavio Državnom izbornom povjerenstvu da je do sada prikupio blizu 7 milijuna kuna, a Josipović 4,7 milijuna.

No, prema podacima udruga samo na oglašavanje na 4 televizije i 62 tiskovine Bandić je utrošio 9,6 milijuna kuna, a Josipović 3,9 milijuna kuna. Po iskustvu aktivista, na taj iznos treba dodati još toliko za plakate, skupove, putne troškove i honorare, pa je zapravo Bandićeva kampanja do sada “teška” 19,2 milijuna kuna, a Josipovićeva 7,8 milijuna kuna.

- Možda dio te vrijednosti nije u novcu, nego u volonterskom radu ili doniranom promidžbenom materijalu, ali iskustvo nam govori da je promidžba samo pedeset posto ukupnih troškova - rekla je Sandra Pernar iz GONG-a na današnjoj konferenciji za novinare.

U udrugama su se ipak ogradili od tumačenja da takve razlike pokazuju da je netko DIP-u možda lažno prikazao iznose prikupljenih sredstava.

- Ne prejudiciramo da je netko prikazao više ili manje, samo iznosimo fakte. Pravo stanje će se znati kroz konačne izvještaje koji su svi kandidati dužni predati DIP-u do 24. siječnja - pojasnio je Zorislav Antun Petrović iz TIH-a, ali i dodao da “ ukoliko imamo kandidata koji troši više nego što je prikupio postavlja se pitanje imamo li posla s madžioničarem ili je nešto drugo na stvari”.

Udruge su ponovno upozorile na nedorečenu zakonsku regulativu vezano za financiranje izbora za predsjednika države. Upozorili su i na primjer loše prakse u dosadašnjoj kampanji, poput dijeljenje gotovine biračima prije izbora, anonimne donacije koje nisu vraćene u državni proračun, nedozvoljeno financiranje iz stranih izvora te nedovoljno detaljni izvještaji o dotacijama političkih stranaka.

Izdvajamo