AFERA AGRAM

BANDIĆEV ODVJETNIK 'Ovo je kao u komunističkoj Jugoslaviji. Prate me, a vjerojatno i prisluškuju'

Zagreb, 191014. Stan Milana Bandica, Buzanova ulica 4.U nedjelju poslijepodne, zbog osnovane sumnje na korupciju i zlouporabu polozaja, privedeni su Milan Bandic, Petar Pripuz, te Slobodan Ljubicic Kikas.Na fotografiji: Odvjetnik Kresimir Krsnik odlazi nakon PNUSKOK-ove pretrage stana njegovog klijenta Milana Bandica.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

Odvjetnik Milana Bandića Krešimir Krsnik prvi je pustio u javnost tezu da je uhićenje zagrebačkog gradonačelnika politički motivirano i da se na taj način pokušava skrenuti pažnju sa sudskog procesa koji se u Münchenu odvija protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

S obzirom na rezultate nekih anketa, može se zaključiti da je ova teza pala na plodno tlo, piše Novi List.

– Moj klijent ima podršku 85 posto građana. Tajming ovog slučaja, hitno uhićenje, pa tek onda traženje valjanih dokaza, jasno ukazuje da se htjelo postići odvraćanje pažnje od sigurno važnijeg procesa u Münchenu. Borba protiv korupcije i kriminala je samo floskula koju u javnost gura ustanova koja provodi istragu. Ta ustanova, Državno odvjetništvo, izvan svake je kontrole, a po definiciji ne bi smjela biti nezavisna, jer kaznene postupke pokreće u ime države - kazao je Krsnik te je podsjetio kako je glasnogovornik DORH-a još 2010. godine, osam sati prije početka šutnje za predsjedničke izbore, rekao novinarima da se protiv tadašnjeg kandidata Bandića provode izvidi, a nakon objave izbornih rezultata to je demantirano. Je li to bilo političko uplitanje u izborne rezultate? - zapisao se Krsnik te zaključio kako njegov klijent smeta svim političkim strujama.

Bandić bi htio i Mlinarića za odvjetnika. Što s Krsnikom?

Poručio je kako nema dokaze da DORH funkcionira na poticaj izvršne vlasti, no smatra da nad tom ustanovom nitko nema kontrolu te da to baca sumnju na zloupotrebe.

- DORH ne može biti nezavisno tijelo, jer kazneno goni u ime države. Vladavina prava bila je manje ugrožena osamdesetih godina u komunističkoj Jugoslaviji nego što je sada u Hrvatskoj. Prava okrivljenika tada su bila veća, zakon, primjerice, nije dopuštao prisluškivanje telefona. Kao odvjetnik izražavam bojazan da se krši pravo na obranu, da se mene trenutačno prati, a vjerojatno me i prisluškuju - ustvrdio je Krsnik pa dodao: - Premijer upravlja ministarstvom unutarnjih poslova, a tako široke ovlasti kao hrvatska policija nema niti jedna druga u svijetu. Niti ovlasti DORH-a nema neko drugo tužiteljstvo u svijetu. Prije podne DORH je istražno tijelo, a poslije podne u sudnici stranka u postupku.

Krsnik je kazao kako smatra da se pažnju sa suđenja u Münchenu pokušava skrenuti jer će se na tom procesu otkriti tajna koja 'nam je skrivana 70 godina.

- U tom bi slučaju narod mogao progledati. Ne može me nisko uvjeriti da se toga netko ne boji - zaključuje Krsnik za Novi List.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:28