EPILOG

Bandićeva šogora Macana spasila zastara, i dalje će primati invalidsku penziju

Bandićev šogor Mile Macan (lijevo) i Ivan Tomić na Općinskom sudu
 Ranko Šuvar / CROPIX

Nakon nepune dvije godine suđenja, Općinski kazneni sud u Zagrebu odbacio je optužbu protiv Mile Macana (65), šogora gradonačelnika Bandića i njegova susjeda Ivana Tomića (54) zbog zastare.

Sporni datumi

Njih je tužiteljstvo teretilo da su u postupku ostvarivanja braniteljskih prava koristili krivotvorenu dokumentaciju kojom se Macan domogao 929.176 kuna, a Tomić 530.176 kuna.

- Sud je prihvatio prigovor obrane da je riječ o zastari kaznenog progona, što je detaljno obrazloženo u odgovoru na optužnicu koju je optužno vijeće potom i potvrdilo. Kazneno djelo prijevare optuženo je kao produljeno djelo. Problem je što je u činjeničnom opisu navedeno da zadnja konkretna radnja okrivljenika koja se navodi da je dovela u zabludu nadležne institucije, datira iz studenoga 2007. Tada je na snazi bio stari ZKP koji je predvidio relativnu petogodišnju zastaru. Stoga, za radnje iz činjeničnog opisa zastara je nastupila 2013. - rekao je sudac.

Prema priloženoj dokumentaciji, Macan je tijekom ratnog puta dva puta ranjen, i to gotovo na identičan način na istim dijelovima tijela. Tvrdio je da je prvo ranjen od eksplozije granate 1991. u Stonu kao pripadnik IX. bojne HOS-a.

Tri godine poslije, 28. studenoga 1994. Macan je kao pripadnik 40. Domobranske bojne ranjen i u Rotimlji kad je od detonacije topovske granate zadobio ozljede kralježnice, glave, oštećenje sluha. Prema dokumentaciji okrivljenih, ozljede od ranjavanja sanirane su im na hitnom kirurškom prijemu Klinike za kirurgiju KB-a Split, a nakon drugog ranjavanja za Macana su se pobrinuli i u KB-u Mostar.

Za tužiteljstvo nijedan dokument nije vjerodostojan jer na sporne datume, u bolničkim knjigama protokola nigdje nema imena Macana i Tomića. S dokumentacijom o ranjavanju Macan je ishodio status HRVI V. skupine sa 70 posto oštećenja organizma i pravo na 1109 kuna invalidnine mjesečno.

Kredit za stan

Potom je podnio Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zahtjev za dodjelu stambenog kredita za gradnju kuće te mu je odobreno 31.500 eura kredita, od čega mora vratiti 9450 eura. U HZMO-u pa su mu, kao posljedicu 100-postotne ozljede zadobivene u obrani suvereniteta, priznali pravo na invalidsku mirovinu od 5347,62 kune mjesečno. Istu putešestviju prošao je i Tomić, a Macanu je još i Ministarstvo branitelja dodijelio 53.400 kuna vrijedne dionice. Trošak suđenja podmirit će porezni obveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:28