JELENA PAVIČIĆ VUKIČEVIĆ

BANDIĆEVA ZAMJENICA O TVRDNJAMA DA GRAD NE ŽELI SUDJELOVATI U OBNOVI 'Smatrali smo to vrlo lošom i neukusnom prvoaprilskom šalom'

 Zeljko Puhovski / CROPIX

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Milan Bandića, kazala je za N1 da je Grad Zagreb već poslao Vladi svoje prijedloge kako treba urediti Zakon o gradnji i obnoviti gornji i donji grada.

Kako je kazala, traže da se uz obnovu svakako uključi i poboljšanje konstrukcije, da se uključe stručnjaci te da obnova bude sustavna.

- Sastavni dio prijedloga je financiranje, od države i grada. Očekujemo od Vlade da uputi prijedlog Europskoj Komisiji za sredstvima iz Fonda za solidarnost koji upravo tome služi.

Također, Grad Zagreb godišnje uplati između 850 i 900 milijuna kuna u Fond izravnanja, iz čega se financiraju ostale jedinice lokalne samouprave.

Naš je prijedlog da se više 17 posto od poreza na dohodak ne uplaćuje za to, nego da ta sredstva ostanu kao namjenska sredstva u ovoj krizi - kazala je Pavičić Vukičević.

Dodala je da Grad Zagreb ni po čemu nije utjecao na to da u Hrvatskoj postoji toliko gradova i općina, i da imamo neracionalni sustav.

Pavičić Vukičević je kazala i da je gradonačelnik dao nalog uredima, službama, holdingu i povezanim društvima da se učine rezovi, te otkrila da su prihodi u proračun sa znatno smanjeni, pa očekuju između 25 i 40 posto manje prihode.

Kada je riječ o jučerašnjoj izjavi državnog tajnika Ministarstva graditeljstva Željka Uhlira na N1 televiziji, rekla je da ni u jednom trenutku Grad Zagreb nije da naznaku da bi se oglušio na sudjelovanje u obnovi nakon potresa.

- Smatrali smo to vrlo lošom i neukusnom prvoaprilskom šalom, na sastanku s predsjednikom Vlade govorili smo o tri točke, sigurnosti, zajedničkoj suradnji na Zakonu o gradnji te izvorima financiranja.

Na odnose administracije Milana Bandića s HNS-om ne bih trošila riječi, mi smo koalicijski partner HDZ-u i ne participiramo u vlasti funkcijama i foteljama - kazala je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:59