'ŽETONČIĆI' SPUŠTAJU RUKE

BANDIĆEVI ZASTUPNICI NEĆE DIĆI RUKE ZA PRIJEDLOGE VLADE DOK SE NE POVEĆAJU PLAĆE PROSVJETARIMA 'Plenković mora konačno podvući crtu i biti državnik!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.10.2019. u 09:40

Zagreb, 021019. Bundek.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sudjelovat je na otkrivanju biste Mahatme Gandhija
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Milan Bandic, gradolnacelnik grada Zagreba
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Na fotografiji: Andrej Plenković i Milan Bandić

 

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u ponedjeljak premijeru Andreju Plenkoviću - ili će se povećati plaće učiteljima i nastavnicima za šest posto ili više neće biti ove Vlade.

"Neka ne muče ni vas ni nas, neće ruku dići nitko u Klubu stranke, kojoj sam na čelu, dok se to ne napravi. To je sramota da se kalkulira oko toga je li važnije 15 fotelja ili 68.000 ljudi", izjavio je Bandić u Osnovnoj školi Tin Ujević na otvorenju stručnog skupa učitelja produženog boravka osnovnih škola.

"Poručujem i Vladi i državniku Plenkoviću da podvuče crtu danas, a ne sutra, i da urazumi ministricu i da prenamjenom od tih milijardu kuna trenutno informatičke opreme koju je raspisala, 400 milijuna preraspodjeli i riješi ovu agoniju i ovaj putujući cirkus", rekao je Bandić.

Dodao je kako još uvijek vjeruje premijeru Andreju Plenkoviću da je državnik i da će donijeti državničku odluku.

'Andrej Plenković mora konačno podvući crtu i biti državnik', rekao je Bandić, javlja N1.

Istaknuo je da Hrvatska ima tri prioriteta - demografsku obnovu, znanje i obrazovanje te rad i zapošljavanje, te se pohvalio da Zagreb ima pozitivnu demografsku sliku, najbolji obrazovni standard i najmanju stopu nezaposlenosti.

Bandić je time otvoreno stao na stranu školskih sindikata koji su prošlog tjedna stupili u cirkularni štrajk tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto. Plenković i Vlada tome su se dosad protivili nudeći povećanje za dva posto od 1. listopada ove i dva posto od 1. lipnja iduće godine.

Na strani sindikata i njihovih zahtjeva dosad su iz vladajuće koalicije bili samo HNS i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Štrajk u školama nastavljen je i danas, i dalje po cirkularnom principu, tako da danas štrajkaju škole u Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarskoj županiji. Podsjetimo, štrajk je počeo u četvrtak u svim školama u Hrvatskoj nakon propalog mirenja Vlade i sindikata, a zatim se u petak nastavio po cirkularnom principu.

U petak je, prema podacima sindikata, u štajku bilo 88,17 posto zaposlenih u srednjim školama i 89,65 posto zaposlenih u osnovnim školama.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo