BITKA IZ BOLNICE

BANDIĆU FALI JOŠ SAMO JEDAN ZASTUPNIK DA IZBACI HNS! Gradonačelnik iz bolesničkog kreveta u svoj saborski klub doveo još jednu SDP-ovku

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Čestitarski ugođaj vladao je u četvrtak u Klinici za plućne bolesti na zagrebačkom Jordanovcu.

U posjet Milanu Bandiću, odmah nakon izglasavanja proračuna za 2019., stigli su njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić, predsjednica Uprave Holdinga Ana Stojić Deban, ali i Jakov Kitarović, direktor Arene Zagreb Sretan Šarić te mnogi drugi suradnici i prijatelji zagrebačkoga gradonačelnika.

Kako nam je rečeno, Bandić će još neko vrijeme biti u bolnici, osjeća se mnogo bolje, no nitko nije želio prognozirati kada će se vratiti na posao.

Kada potpuno ozdravi, Bandić će se u svoj ured vratiti s poprilično dobrom zalihom.

Prošao mu je proračun za 2019. u Zagrebu, u Gradskoj skupštini osigurao je novu većinu, u Saboru trenutačno kontrolira 11 zastupnika, što mu je sasvim dovoljno da Vladi Andreja Plenkovića postavlja ultimatume.

“Iz rukava”

- U psihologiji pregovaranja, a ja imam puno godina, morate se koristiti vještinama koje posjedujete. Ne k’o Luka Vidović vući iz rukava - govorio je Bandić još u rujnu na skupštinskom aktualcu kada su ga pitali o pregovorima sa sindikatima Holdinga.

A da je majstor pregovaranja pokazala su posljednja, za Bandića poprilično burna dva mjeseca.

- Bez brojčano jakog kluba, teško možete progurati besplatne udžbenike ili institut roditelja odgojitelja. Ulazilo se u treću godinu mandata Vlade i moralo se nešto napraviti - govore naši sugovornici.

Prvo je primio bivšeg SDP-ovca Zdravka Ronka, a već tada se nagađalo kako Bandić na tome sigurno neće stati. Točno mjesec dana nakon Ronka, Bandiću je prešla i HNS-ova Marija Puh, a deset dana nakon nje, SDP-ova Milanka Opačić.

- S njom sam gradio socijaldemokraciju i to mi služi na ponos - govorio je tada Bandić.

Jučer je ponovo imao razloga za zadovoljstvo. Saborska zastupnica zastupnica u drugom mandatu Ana Komparić Devčić, jedna od kritičarki koja je tražila smjenu šefa Davora Bernardića, od jučer više nije članica SDP-a. Iako to zasad nitko nije htio službeno potvrditi, može se pretpostaviti da su istinite glasine da se pridržuje upravo Bandićevom klubu. Doznajemo da se o njezinom prelasku već vodili razgovori, a ono što se može pretpostaviti jest da nije jedina - spekulira se da bi još dvoje SDP-ovaca moglo napustiti stranački brod koji tone. SDP tako pada na 30 zastupnika, a Bandićev klub raste na čak 11 zastupnika.

No prije dva mjeseca, kad je počeo “bildati” saborski klub, Bandiću su krenuli problemi u Skupštini. Zbog dolaska Dragana Markovića Palme, njegovi tadašnji skupštinski partneri Neovisni za Hrvatsku počeli su bojkotirati rad Skupštine te javno poručili da neće glasati za skorašnji proračun. Oporba je s Neovisnima imala 28 ruku i da je bilo jedinstva, mogli su prvi put u posljednjih 19 godina Bandiću odbiti proračun.

Priča s Neovisnima, kažu naši sugovornici, od početka je bila sumnjiva. Nitko nije znao kako će se oni ponašati, no dano im je povjerenje. Mijenjalo se ime Trga maršala Tita, postavljeni su kao partneri u upravna vijeća, a imali su i najbolju kandidatkinju za pročelnicu kulture.

- Još u srpnju 2017. pokušavao se naći novi partner, no svi su odbijali kako ne bi morali progutati ono što su protiv Bandića govorili u predizbornoj kampanji. Da Neovisni nisu svima omiljeni moglo se čuti i nakon izglasavanja proračuna - pričaju naši sugovornici.

Neovisni su tvrdili kako Bandić ima svoje spavače u skupštinskoj oporbi i ta tvrdnja na kraju se pokazala točna.

No te spavače Bandić, navodno, nije imao pod potpunom kontrolom. Prema nekim informacijama, nijedan od trojice zastupnika koji su ga podržali u četvrtak - Miroslav Polovanec, Ilija Ćorić i Jozo Milićević, nije želio dignuti ruku za proračun sve dok nije bilo sigurno da je Bandić pridobio i ostalu dvojicu.

- I to je jasna priča. Zašto bi itko “poginuo” bez veze? Indikativno je da su Bandićevi zastupnici u Saboru najavili da neće glasati za Zakon o udžbenicima baš dan uoči izglasavanja zagrebačkog proračuna - govore naši sugovornici.

Iako je dojam da je prolazak proračuna i njegovo slavodobitno pojavljivanje u Skupštini kao čovjeka koji rješava stvari Bandićeva najveća pobjeda, njegovi suradnici još u četvrtak poslijepodne objašnjavali su kako se treba pogledati šira slika.

Matematika

- On se ovim zapravo riješio Anke Mrak Taritaš, koju su ponovno izdali. Prvo HNS, a sada i HSS. Riješio se i Kosora koji je govorio da svoje ljude ima pod kontrolom, kao i SDP-a i Gordana Marasa, koji je izgubio a da još nije ni ušao u Skupštinu. Osim toga, njegova priča o besplatnim udžbenicima u Saboru ide u smjeru koji je zamislio. No Bandiću kada ide, onda je sebi najopasniji - pričaju naši sugovornici.

Kako, dakle, sad izgleda saborska matematika? Klub HDZ-a trenutačno ima 55 zastupnika, četiri zastupnika ima Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a, a vladajuću koaliciju podupire i 8 zastupnika manjina. Četvero od njih se i formalno vodi kao dio Bandićeva zastupničkog kluba koji broji 10 članova, a tome treba dodati i nezavisnog zastupnika Željka Lackovića koji nije član Kluba, ali svojim glasom podržava odluke Bandićeva kluba. Nakon što se i dojučerašnja SDP-ovka Ana Komparić Devčić priključi Bandićevu klubu, onda će vladajuća koalicija bez HNS-a imati 75 glasova, što znači da joj za većinu u Saboru treba samo još jedan zastupnik.

Komparić Devčić potvrdila prelazak Bandiću

Saborska zastupnica Ana Komparić Devčić u petak navečer je za Novi list potvrdila da će svoje političko djelovanje nastaviti u klubu Bandićeve Stranke rada i solidarnosti.

- Radom u Saboru, iskustva u upravljanju najrazvijenijim gradom u Hrvatskoj želim iskoristiti i u iniciranju razvoja grada u kojem sam rođena, u Rijeci, a koji zadnjih godina vidno za tim zaostaje, rekla je Komparić Devčić.

Na pitanje zašto se odlučila za klub Bandića kojeg prate brojne afere i jučer dopunjena optužnica Uskoka, ona kaže:

- Želim vjerovati u nevinost Milana Bandića, kao što sam vjerovala u nevinost Vojka Obersnela u aferi Tržnice, kao i Vladimira Benca u aferi poslovni prostori, kazala je za Novi list.

Jačanje Kluba SDP-ovim i HNS-ovim prebjezima

19. rujna - Zdravko Ronko, bivši SDP-ovac, ulazi u Klub Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika. Klub ima 8 zastupnika

19. listopada - Marija Puh, bivša HNS-ovka, ulazi u Klub Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika. Klub ima 9 zastupnika

31. listopada - Milanka Opačić, bivša SDP-ovka, ulazi u Klub Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika. Klub ima 10 zastupnika

11. studenoga - Neovisni za Hrvatsku najavljuju da će glasati protiv Bandićeva proračuna u Gradskoj skupštini. Bandiću nedostaju tri zastupnika

28. studenoga - Bandić traži besplatne udžbenike prvo u državnom proračunu

7. prosinca - Završava u Klinici za plućne bolesti, dijagnosticirana mu je plućna embolija

12. prosinca - Bandićev saborski klub daje ultimatum - neće glasati za zakon o udžbenicima ako im se ne uvaži amandman o besplatnim udžbenicima

13. prosinca - Bandiću prolazi proračun, podržala su ga tri zastupnika iz HSLS-a, HSS-a i Nezavisne liste Zagreb koju vodi Sandra Švaljek. Vlada prihvaća Bandićev amandman o besplatnim udžbenicima

14. prosinca - Sabor potvrđuje Zakon o udžbenicima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:18