ZAŠTO STOJI 447 MIL. KUNA IZ EU?

Banke nisu htjele financirati tvrtke umjetno stvorene samo za natječaj

Tomislav Tolušić
 Niksa Duper / CROPIX

Agencija za plaćanja u poljoprivredi objavit će ovog tjedna novi natječaj iz mjere 4. Programa ruralnog razvoja, za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, za što je predviđeno 200 milijuna kuna.

Riječ je o podmjerama iz mjere 4. čiji su natječaji bili predmetom istraga još od prvog natječaja provedenog 2015. godine.

Naime, na natječaju koje je po drugim kriterijima raspisao tadašnji ministar Tihomir Jakovina, od 381 ugovorenog projekta, čak 99 zahtjeva za isplatu još nije stiglo u Agenciju. Riječ je o ukupno 447 milijuna kuna od predviđenih 862 milijuna kuna. U Agenciji pretpostavljaju da tih 99 dobitnika na natječaju nije uspjelo naći zainteresirane banke za sufinanciranje te da neće ni stići završiti ulaganja koja za mehanizaciju istječu u ožujku, a za investicije u prosincu ove godine.

Sporni natječaj na koji su imali primjedbe i stručnjaci i korisnici natječaja na kraju je doživio i kontrolu Europske komisije “zbog umjetno stvorenih uvjeta” za neke tvrtke koje su otvorene uoči natječaja i udruživanjem su mogle dobiti više bodova. Prethodni ministar Davor Romić te je tvrtke maknuo s liste, a one su podigle tužbu protiv države jer su ispoštovale uvjete takvog natječaja, za koji su stručnjaci odmah rekli da je skrojen za pogodovanje.

Dakle, iako je Agencija (kojoj je tada bio ravnatelj Ante Pezo) odobrila projekte s povratom od čak 90 posto novca, banke nisu željele pratiti tvrtke koje su umjetno stvorene, nemaju iskustva u poslu ni zaposlenih, a neke su u međuvremenu otišle i u stečaj. Ključno je pitanje što će biti s tih blokiranih 447 milijuna kuna. Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da milijuni neće propasti, već mogu biti korišteni do kraja ove godine.

Tada će novac biti na raspolaganju za nove natječaje, ali pošteni poljoprivrednici izgubili su tri godine za investicije. A njih je znatno više od špekulanata i od 381 ugovorenog projekta za 282 su podneseni pravovaljani zahtjevi za isplatu, a 222 su već isplaćena.

Ministar Tolušić nije iznenađen odustajanjem 99 tvrtki od isplate jer je i sam upozoravao na nepravilnosti u Jakovininu natječaju te ga je izmijenio s novim uvjetima.

- Upravo to na najbolji način oslikava stare kriterije, u kojima se dijelilo i 90 posto potpore novoosnovanim poduzećima koje banke nisu željele pratiti jer nemaju nikakvih podataka o tim tvrtkama koje im garantiraju da su u stanju napraviti tu investiciju. Zato smo i uveli nove kriterije za natječaje, u okviru kojih treba biti zadovoljen i kriterij povijesti tvrtke u poslovanju kao jamac Agenciji, a kasnije i bankama. Novac koji ostane neiskorišten iz tih prvih natječaja ćemo preusmjeriti na nove natječaje po novim i pravednijim pravilima - rekao nam je Tolušić.

Kako bi se ubrzalo povlačenje novaca iz Programa ruralnog razvoja, dodaje ministar, ove godine Ministarstvo i Agencija planiraju raspisati 30 novih natječaja, vrijednih oko 3,7 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:10