NABAVA BRADLEYJA

Banožić pozvao Milanovića da sjednu za stol: ‘Upoznat ću ga sa svim detaljima‘

Dodao je da Milanovića i dalje poziva za stol kako bi se upoznao sa svim detaljima i kako ne bi u javnost iznosio neistine

Mario Banožić

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon sjednice Odbora za obranu Hrvatskog sabora, na kojoj se razgovaralo o nabavi borbenih vozila pješaštva Bradley, izjavu je dao ministar obrane Mario Banožić.

Osvrnuo se na jučerašnje priopćenje Ureda predsjednika Zorana Milanovića oko nabave Bradleyja, prenosi N1.

- Predsjednik bi u svom priopćenju prvo trebao reći zašto je za RH zagovarao skuplju i manje perspektivnu ponudu, rekao je, dodavši da Milanovića i dalje poziva za stol kako bi se upoznao sa svim detaljima i kako ne bi u javnost iznosio teme koje nisu istinite.

- Evo, možemo sjesti danas nakon sjednice Vlade, da ga upoznam s 'letter of acceptance' koje je dobio u svom zahtjevu za mišljenjem i na taj način se upozna sa svim detaljima pa da opet ne traži kasnije ugovore i iznosi nekakve teme u javnost koje nisu istinite, poručio je ministar Banožić.

Što se tiče suradnje s admiralom Hranjem, Banožić je rekao da su imali intenzivne sastanke oko nabave Bradleyja i zahvaljujući dobroj suradnji i komunikaciji došli su do jedinstvenog rješenja.

Na pitanje traži li i dalje ostavku, rekao je: “Tražim da se poštuju zakoni.”

- Javnosti je prikazano ono što netko želi. Nalaz inspekcije je klasificirani dokument. Pravilnik je donesen o tajnosti podataka 2009. Jasno piše da inspekcijski nalaz ima oznaku tajnosti, dodao je.

Prokomentirao je i Milanovićevu izjavu da će, u slučaju eskalacije, povući hrvatsku vojsku iz Ukrajine.

- Sabor je tijelo koje donosi odluke gdje će se kretati vojska temeljem prijedloga Vlade i davanja suglasnosti predsjednika. Ako izostane suglasnost predsjednika, odluka se donosi dvotrećinskom većinom. Stvari su vrlo jasne i jasno je i naše članstvo u NATO-u. Imamo i nekakve obaveze, poručio je ministar obrane.

Na upit hoćemo li poslati vojnike u Poljsku, rekao je:

- Trenutno u Poljskoj imamo četiri časnika u činu, 80 ljudi vraćeno je u onome trenutku kada je predsjednik rekao da će ih povući, a oni su već bili u RH. Žao mi je, ne znam kako to nije znao, rekao je i nastavio:

- Radimo planove unutar Ministarstva gdje će u kojem trenutku HV biti na vježbama. Plan je da u 2023. pošaljemo jednu bitnicu panzerhaubitza u Poljsku… Pokazujemo da smo kao NATO članica dokazani svojim vježbama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:38