FAVORIT ZA ŠEFA HRT-A

Banski dvori na čelu Prisavlja žele vidjeti Novokmeta, a on je vodio tek dječje emisije i projekte za mlade

Novokmet pripada krugu koji i sada vlada na HRT-u, dobar je sa Stipićem
 Neja Markičević / CROPIX

ZAGREB - Najava da bi Domagoj Novokmet, dugogodišnji urednik HTV-ove emisije “Dobro jutro, Hrvatska” mogao postati vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije izazvala je danas podijeljena mišljenja, barem među njegovim kolegama na Prisavlju.

I dok jedni kažu kako bi Novokmet mogao biti dobro prijelazno rješenje za HRT, drugi ističu da se njegovim dolaskom na čelo Televizije apsolutno ništa neće promijeniti.

- Iznenađeni smo što se Novokmeta spominje u takvim kombinacijama kao i napisima da njega podržavaju HRT-ovi novinari. On možda ima podršku, ali jednog manjeg kruga novinara i zapravo pripada ekipi koja i sada vlada na HRT-u. Jako je dobar s Mislavom Stipićem, direktorom radne jedinice Proizvodnja koji je svojedobno bio ravnatelj Televizije.

Uostalom, cijelo vrijeme Novokmet je na nekim uredničkim pozicijama, a trenutačno je urednik Mozaičnog programa. Da nije bio dobar s vrhom HRT-a ne bi ni bio na tim funkcijama - ispričala nam je nekolicina dugogodišnjih HRT-ovaca koja smatraju da Novokmet ima jaku političku podršku.

Neko vrijeme, naime, u kuloarima se nagađalo da ga na televizijsku funkciju guraju HNS-ovci, no izvori iz te stranke navode kako su Radimir Čačić i njegova ekipa bili skloniji sadašnjem ravnatelju HTV-a Damiru Noviniću, negoli nekadašnjem voditelju projekata Briljanteen i Dizalica.

Novokmeta je, navodno, na tu funkciju predložila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić što je premijer Zoran Milanović i prihvatio.

- Kadrovske odluke SDP-a u najmanju su ruku neobične. Pa, Novokmet je vodio tek dječje emisije i projekte za mlade, te pisao scenarije za Doru. Nikada nije bio na nekim menadžerskim pozicijama i teško da može voditi kuću kakva je Hrvatska radiotelevizija. Nama treba iskusan čovjek koji poznaje televizijski sustav. To što je Novokmet na HRT-u od studentskih dana ne znači ništa - komentirao je još jedan od naših sugovornika s Prisavlja.

Ako sve ostane kao do sada, a trebalo bi jer je ime Domagoja Novokmeta navodno već u materijalima koje će uskoro dobiti članovi saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, onda bi on na čelu HRT-a mogao ostati do Nove godine.

Naime, da bi se izabrao novi, pravi glavni ravnatelj s petogodišnjim mandatom, trebat će nekoliko mjeseci. U trenutku kad Novokmet bude imenovan privremenim rješenjem, prema pravilniku, u roku od 90 dana treba se raspisati natječaj za novog ravnatelja. To znači da bi ta procedura mogla potrajati do listopada, a onda će, prema dosadašnjim iskustvima, sam izbor potrajati još dva do tri mjeseca.

Što i koliko u tom razdoblju Domagoj Novokmet može napraviti za HRT? Vjerojatno malo ili ništa. Kao privremenom ravnatelju ovlasti su mu prilično ograničene i ne može donositi niti jednu važniju odluku. Time su i neke priče kako bi on mogao vratiti na posao brojna popularna televizijska imena koja su mjesecima, pa i godinama marginalizirana na Prisavlju, prilično upitna.

Kako bilo, Novokmet bi možda već nakon 15. srpnja mogao zasjesti u ravnateljsku fotelju budući bi se v.d. HRT-a trebao izabrati krajem tjedna na sjednici Odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:16