SLUČAJ FIMI-MEDIA: SUĐENJE SANADERU

BARBA LUKA 'Crni fond HDZ-a? Nikad čuo!' DARKO MILINOVIĆ 'Za slučaj Fimi-Medije saznao sam iz medija'

Zagreb, 090113.Zupanijski sud.Zrinjevac.Danas je nastavljeno sudjenje Ivi Sanaderu i ostalima u aferi Fimi media.Danas su izmedju ostalih svjedocili Jerko Rosin i Stjepan Fiolic.Na fotografiji: Ivo Sanader.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO 14:41 Bivši predsjednik Hrvatskog sabora i član predsjedništva HDZ-a Luka Bebić posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da nikad nije čuo za crni fond HDZ-a koji se navodno punio milijunskim iznosima iz javnih ustanova i tvrtki preko marketinške agencije Fimi medija.

"Crni fond kao crni fond do mojih ušiju nije dolazio", rekao je Bebić na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje je svjedočio kao svjedok obrane bivšeg premijera koji, po njegovim saznanjima, nije uzurpirao rad stranke i sam donosio odluke o financijama.

Iako je ranije čuo za Fimi mediju, tvrdi da ona službeno nikad nije spomenuta kao HDZ-ova agencija.

Poznato mu je bilo da su pjevači i neki ljudi koji su radili projekte za HDZ bili plaćeni ali ne zna kako, no pretpostavljao da ih se plaćalo prema zakonu.

Bebić tvrdi da je HDZ imao dovoljno novca za financiranje svojih potreba ali su predsjednički izbori tražili izvanredne prihode. Dodao je da se stranke svugdje po svijetu financiraju iz donacija.

Posvjedočio je da je prije dolaska Sanadera na dužnost premijera tijekom 1990-tih u njegovom stanu vidio puno vrijednih slika po sobama i hodnicima i dodao da su međusobno darovali slike.

Ispričao je da su on, Sanader, Petar Selem i Božo Biškupić obilazili galerije i umjetničke izložbe, pogotovo umjetnika koji nisu živi ali nikad nitko ništa nije kupio.

Nije čuo da je Sanader kupovao slike preko bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića za kojeg, pak, tvrdi da nije bio u njihovom užem društvu.

Sa Sanaderom su se, kazao je, intenzivno družili i Vladimir Šeks, Biškupić i Mario Zubović. Međusobno su se posjećivali, kartali, odlazili na večere i ljetovanja pa i na brod na koji su svi skupa donosili namirnice. Bebić je kaže donosio voće, povrće, vino, ulje i "kvasinu".

Za optuženog Barišića je rekao da se bavio financijama u stranci ali da on nije ulazio u pojedinosti jer je imao povjerenje u njega. "On je to dobro i kvalitetno radio, a kasnije su izašli neki podaci o kojima ja nemam saznanja", kazao je Bebić.

Tvrdi da je Sanader dolaskom na čelo stranke počeo provoditi načelo supsidijarnosti i davati odgovornost lokalnim vodstvima, zbog čega se održalo niz skupova i "mini sabora".

Dnevni red predsjedništva stranke sastavljan je u dogovoru predsjednika stranke i glavnog tajnika, a članovi su mogli na sjednici predlagati točke dnevnog reda. Prije sjednice predsjedništva održavali su se sastanci užeg predsjedništva koje nije regulirano statutom ali je faktički postojalo, rekao je svjedok.

Na predsjedništvu je čuo da HDZ-ovo vozilo nije tehnički sigurno i da bi ga trebalo zamijeniti sigurnijim. On je shvatio da se tim vozilom neće voziti samo predsjednik stranke.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebali svjedočiti Mario Zubović i Jerko Rošin.

Sud je danas prihvatio nove svjedoke obrane, među kojima su uz bivše ministre i direktore javnih tvrtki i pjevači Mišo Kovač, Marko Perković Thompson i Nina Badrić koji su nastupali u kampanjama HDZ-a.

-----------------------------------------------------

ZAGREB - Na suđenju Ivi Sanaderu i ostalima za izvlačenje novca iz državnih tvrtki preko marketinške agencije Fimi Media u crni fond HDZ-a danas su počeli davati iskaze prvi svjedoci obrane, a bivši ministar zdravstva i član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović rekao je kako nije primijetio da je predsjednik stranke uzrupirao materijalno financijsko poslovanje i samostalno donosio odluke.

Milinović je objasnio da Sanader to nije ni mogao činiti jer su financijska pitanja ulazila u djelokrug glavnog tajništva.

Ustvrdio je također kako se nitko nije žalio da je sputavan u odlučivanju. "Ja sam imao potpunu autonomiju u djelovanju, u Predsjedništvu i kao ministar", kazao je Milinović koji pretpostavlja da su i ostali članovi Predsjedništva imali autonomiju. Dodao je da je dnevni red Predsjedništva nakon konzultacija s glavnim tajnikom predlagao Sanader, a da je svatko na sjednici mogao predložiti bilo koju točku, što se odnosilo i na financije i na kadrovska pitanja.

Predsjedništvo stranke, kazao je svjedok, obavještavano je barem jednom godišnje "na razini informacije" o materijalno-financijskom stanju, ali se o tome nije podrobnije raspravljalo.

Svjedok je objasnio da je postojalo pet razina kontrole stranke ustvrdivši da je Predsjedništvo obavilo statutarne dužnosti vezano uz materijalno-financijsko poslovanje, no 2007. nakon što je revizija utvrdila nepravilnosti u financijskom poslovanju na prijedlog predsjednika razriješena je s mjesta šefice računovodstva Branka Pavošević, a na njezino mjesto je došla Marica Glavaš.

Milinović tvrdi da je za aferu Fimi Media prvi put čuo u medijima, a dotada mu nije bilo poznato da se novac trošio mimo računa. "Nikada na Predsjedništvu stranke dok sam ja bio prisutan nije bilo spomena o Fimi Mediji", rekao je svjedok dodavši da nikad nije čuo za Fimi Mediu kao marketinšku agenciju HDZ-a koja je sudjelovala u kampanjama.

Ciljevi Sanadera dolaskom na čelno mjesto stranke 2000. bili su demokratizacija HDZ-a, uvođenje supsidijarnosti, otvaranje HDZ-a koalicijskim partnerima i proueropska orijentacija stranke, rekao je.

Suđenje se nastavlja danas svjedočenjem bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora i člana Predsjedništva HDZ-a Luke Bebića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:37