ŠEF HEP-A

Barbarić se povukao iz Vijeća Novi Zagreb zato što je u mogućem sukobu interesa

Barbarić je izjavio kako je koncem 2018. tražio da ne prima nikakvu naknadu, ali ju je primao i 2019. godine
Frane Barbarić
 Bruno Konjević / CROPIX

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, koji je ujedno predsjednik HDZ-a Novi Zagreb, još je prošloga mjeseca stavio na raspolaganje svoj mandat u Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb - istok. To, međutim, ne znači da je time spriječio da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv njega provede postupak i eventualno ga kazni jer je, protivno njihovu mišljenju, istodobno obavljao dvije javne dužnosti.

Premda je Povjerenstvo, i to na njegov zahtjev, Barbariću još u veljači 2018. dalo mišljenje po kojem istovremeno obnašanje javne dužnosti predsjednika uprave trgovačkog društva u većinskom državnom vlasništvu i javne dužnosti člana vijeća gradske četvrti predstavlja zapreku prema članku 13 stavak 1 Zakona o sprječavanju sukoba interesa, trebale su proći gotovo dvije godine da postupi po njihovoj uputi.

Predsjednik Uprave HEP-a je tek 15. siječnja ove godine Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb - istok uputio izjavu i obavijest u kojoj je naveo da svoj mandat stavlja u mirovanje sukladno odredbama članka 11 Poslovnika o radu Vijeća Novi Zagreb - istok. U istome dopisu podsjeća da je tijekom 2018. podnio zahtjev za odricanje prava na ostvarivanje mjesečne naknade za rad u Vijeću.

Uz to što je obnašao dvije javne dužnosti, Barbarić je za obje primao naknadu. Kao predsjednik Uprave HEP-a prima plaću od gotovo 23.000 kuna neto, a kao potpredsjednik Vijeća gradske četvrti ima pravo na naknadu u iznosu od 4275 kuna bruto. No, u izjavi koju je poslao Vijeću sredinom prošlog mjeseca Barbarić ističe da od 2018. ne prima nikakvu naknadu.

Predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb - istok Milenko Arapović iz Stranke rada i solidarnosti potvrdio je da se Barbarić povlači s funkcije u Vijeću.

- Prije 15-ak dana Barbarić je otišao kod pročelnice i stavio svoj mandat u mirovanje - rekao je Arapović.

Na pitanje je li točno da je prestao primati naknadu Arapović nije mogao odgovoriti jer taj podatak, kako kaže, nije provjeravao.

Barbarić je poručio da je koncem 2018. tražio da mu se ne isplaćuje naknada, no već je u idućoj rečenici naveo da je ukupna naknada u 2019. bila 22.064 kune neto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:50