PROMJENE PREMALE I PRESPORE

Barclays: Povlačite novac iz Hrvatske u Ukrajinu ili Litvu. Vlada nije učinila dovoljno da izbjegne pad rejtinga na RAZINU SMEĆA

A start... but still too little, too slow, slikovito ocjenjuju poteze nove Vlade
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Novac kojim ste kreditirali Hrvatsku prebacite u Ukrajinu ili druge zemlje srednjeistočne Europe, poput Litve. Preporučila je to jedna od najvećih britanskih banka, Barclays banka svojim klijentima jer su njezini analitičari nakon posjeta Zagrebu uvjereni da hrvatska Vlada nije učinila dovoljno da izbjegne pad kreditnog rejtinga iz investicijskog u kategoriju »junk« (smeće), javlja Novi list.

- Nakon sastanaka u Zagrebu mislimo da je realno da će Hrvatska u ožujku izgubiti postojeći investicijski rejting, upozoravaju ulagače u hrvatske obveznice iz banke koja je generalni sponzor Premier lige. Ipak, ističu da ne vjeruju da će pad kreditnog rejtinga za Hrvatsku imati iste posljedice kao u Mađarskoj. Nakon pada rejtinga, mađarska valuta je u siječnju zabilježila povijesni pad, a kamate na obveznice su u jednom danu rasle i za pola postotnog poena i sredinom siječnja iznosile su 11,3 posto.

Napominju i to da je kreditna agencija Fitch dala Hrvatskoj još malo vremena da pokaže spremnost na strukturne reforme, te ističu da je najveći problem to što je Vlada u proračunu za ovu godinu izabrala pravi smjer, ali da su promjene koje on donosi premalo i da su spore.

- A start... but still too little, too slow (to je početak, ali još uvijek premalo i presporo), slikovito poteze Vlade ocjenjuju u jednoj od jednoj od najutjecajnijih europskih banaka. Kao pozitivan primjer ističu da je po prvi put u povijesti Hrvatska srezala proračunsku potrošnju u odnosu na prethodnu godinu, da deficit pada sa 5,5 posto BDP-a iz 2011. godine na 3,8 posto u ovoj godini. »Vladine su mjere jednokratne i nedovoljno ambiciozne«, ocjenjuju analitičari Barclays banke, a prenosi Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:48