JEDAN KORAK BLIŽE

Barroso poručio Hrvatskoj: Ovo je ključni trenutak. U petak očekujte vrlo dobre vijesti

Hrvatska će postati druga bivša članica Jugoslavije u Europskoj Uniji nakon Slovenije
 Elvir Tabaković/CROPIX

BRUXELLES - Europska komisija će u petak vladama članicama EU predložiti dovršetak pregovora sa Hrvatskom , čineći tako važan korak naprijed u pridruženju Hrvatske Europskoj uniji. Na tom će se sastanku Vijeću EU predstaviti i nacrti pregovaračkih stajališta za četiri poglavlja koja Hrvatska još treba zaključiti - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i ostala pitanja, javljaju strane agencije.

Diplomatski izvor navodi kako će EK u utorak podržati Hrvatsku smatrajući kako je buduća 28. članica EU spremna na takav korak nakon zadovoljavajućeg napretka u pregovorima. Komisija će predložiti da Hrvatska postane punopravnom članicom 1. srpnja 2013. godine.

Upravo ta uputa EK znači da će vlade EU moći raspravljati o završetku pregovora Hrvatske u skorašnjim tjednima te vrlo vjerojatno i prihvatiti njihovo okončanje.

- Očekujem da će Komisija predložiti zatvaranje preostalih pregovora već u petak. Članovi vijeća podržali su danas taj prijedlog - pojasnio je diplomatski izvor.

S njime s složio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

- Nalazimo se na ključnom trenutku dugog putovanja Hrvatske prema Europskoj Uniji i vjerujem da ćemo čuti vrlo dobre vijesti u petak - priopćio je Barroso u Strasbourgu.

Međutim, unatoč snažnoj podršci Komisije, neke vlade EU vjerojatno će željeti usporiti raspravu o Hrvatskoj spremnosti zbog značajne zabrinutosti oko korupcije i stajališta službenog Zagreba oko vlastite uloge u Domovinskom ratu.

Ukoliko sve prođe prema nagađanjima Hrvatska će postati druga bivša članica Jugoslavije u Europskoj Uniji nakon Slovenije koja je članicom postala 2004. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:27