POGLED S OTOKA

BBC SE RASPISAO O SLIKOVNICI O KOJOJ BRUJI CIJELA HRVATSKA 'Ono što se kod njih sada događa Velika Britanija je prošla prije 30 godina'

 
autori slikovnice Ivo Šegota i Daniel Martinović
 Marko Todorov / CROPIX

Britanski BBC objavio je poduži članak o prvoj hrvatskoj slikovnici za djecu o istospolnim zajednicama. U njemu precizno opisuju što se sve događalo nakon objave slikovnice, kakve su bile reakcije te stanje u Hrvatskoj uspoređuju s onim u Velikoj Britaniji otprije 30 godina.

Zrinka Žnidarčić nabavila je novu slikovnicu za svojeg dvogodišnjeg sina Patrika i jedva može suspregnuti svoje oduševljenje.

'Njegova reakcija bila je divna. Uzeo ju je u ruke i odmah rekao da mu ovo izgleda poznato', kaže Zrinka. Slikovnica o kojoj je riječ je Moja dugina obitelj. Na prvi pogled izgleda jednako kao i sve druge slikovnice namijenjene predškolskoj djeci. No nešto je ipak drugačije. Kao prvo, može se čitati i sprijeda i straga, a dvije se priče susreću u sredini knjige. A tu su onda i likovi: djevojčica s dva oca i dječak s dvije majke.

To je prvi puta da je neka slikovnica u Hrvatskoj prikazala istospolnu obitelj, a za Zrinku, koja je u životnom partnerstvu od 2014., to je dobrodošla promjena.

'Jako smo sretni. Patrik sam bira koje ćemo knjige čitati prije spavanja, a otkako je dobio ovu, najradije nju bira. Uzme ju pa kaže: 'Hoću čitati o meni, o mojoj obitelji.''

Moja dugina obitelj možda je izvor velikog veselja za Zrinku i njezinu obitelj, no za konzervativne organizacije koje podupire katolička crkva, ona je veliki izazov. Prije pet godina, organizirali su referendum koji je tad blokirao vladin plan da ozakoni istospolne brakove. Sada su se okomili na dječju knjigu.

Jedna od tih organizacija, Vigilare, kaže kako im je cilj promovirati 'prirodni identitet braka', dakle onaj između muškarca i žene, a knjigu Moja dugina obitelj nazvali su 'homoseksualnom propagandom' te urgirali kod ministrice da knjizi zabrani ulazak u škole.“

Vigilare, navodi BBC, nije odgovorio na opetovane molbe za davanjem izjave.

Senada Šelo-Šabić sa zagrebačkog Instituta za razvoj i međunarodne odnose kaže kako su od hrvatskog pristupanja Europskoj uniji konzervativne snage u zemlji ojačale.

'Hrvatska je pogriješila tijekom perioda pristupanja EU. Utišali smo sve koji se nisu slagali s takvim razvojem događaja. Političke stranke stvorile su privid Hrvatske kao vrlo liberalne, progresivne i egalitarne zemlje, no to je samo jedna strana priče.'

Rastući nacionalizam

Protivljenje dječjoj knjizi samo je jedan od simptoma. U Hrvatskoj je također u porastu ekstremni nacionalizam pa čak i incidenti u kojima se osporava holokaust.

Ploča s fašističkim sloganom postavljena je pokraj koncentracijskog logora Jasenovac, a vlastima su trebale čak dvije godine da je uspiju maknuti.

Senada Šelo-Šabić kaže da je brine vrijeme u kojem živi.

'Nadam se da je ovaj uspon konzervativizma samo reakcija na razdoblje utišavanja kojem smo podvrgnuti prije ulaska u EU i da će uskoro nestati. U protivnom smo osuđeni na propast.'

No izdavač slikovnice Moja dugina obitelj ipak je optimističan. Daniel Martinović, suosnivač grupe Dugina obitelj za potporu istospolnim roditeljima, kaže da pozitivne reakcije na knjigu stižu sa svih strana.

'Kad smo prvi put tiskali knjigu, napravili smo samo 500 kopija jer smo smatrali da će je željeti samo obitelji poput naše. No otkako se vijest pročula, mnogi roditelji nam se javljaju i kažu da žele knjigu iako nisu LGBT jer sa svojom djecom žele raspravljati o jednakosti, toleranciji i različitosti. To nam daje nadu da ipak postajemo tolerantnije društvo.'

I reakcija ministrice obrazovanja daje težinu Martinovićevoj tvrdnji da katoličke grupe, iako su glasne, predstavljaju tek manjinu, dok je tiha većina Hrvata ipak na suprotnoj strani.

Ministrica Blaženka Divjak ignorirala je otvoreno pismo Vigilarea i rekla da je pravo roditelja da sami odluče hoće li ili neće svojoj djeci čitati Moju duginu obitelj.

Za usporedbu, u osamdesetim godinama britanski ministar obrazovanja tijekom vladavine premijerke Margaret Thatcher, protivio se dječjoj knjizi koja je prikazivala istospolnu obitelj, također je nazivajući 'homoseksualnom propagandom'. Možda je upravo to, kojih 30 godina kasnije, bilo inspiracija za Vigilare.

Otada se u Britaniji stav promijenio. Zrinka Žnidarčić je uvjerena da će se povećana otvorenost kad-tad isplatiti i da će pojava knjige poput Moja dugina obitelj u konačnici smanjiti negativne komentare o istospolnim obiteljima.

'Nikad nisam imala loše iskustvo kad bi ljudi doznali da imam suprugu i obitelj. Najbolji način da nekome promijenite stav je da budete civilizirani i date im priliku da vas upoznaju i ostvare s vama kontakt kao normalni ljudi.'“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:40