BDP će pasti 6,3 posto i 2010. recesija se nastavlja

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.08.2009. u 19:08

ZAGREB - Bruto domaći proizvod u drugom kvartalu ove godine past će 6,3 posto, pokazuju prve procjene Državnog zavoda za statistiku.

Nakon što je u prva tri mjeseca BDP potonuo 6,7 posto, čini se da ekonomska aktivnost sličnim tempom nastavlja padati i u drugom kvartalu. Analitičari su procjenjivali da će minus u drugom kvartalu biti nešto manji, od 5,5 do 6 posto, ali nisu osobito iznenađeni procjenom DZS-a.

- S obzirom na to da je trgovina na malo nastavila padati tek neznatno nižom dinamikom i u drugom tromjesečju, a ona je glavni indikator osobne potrošnje kućanstava, bilo je jasno da se ništa dobro ne može očekivati - rekao je Zdeslav Šantić, analitičar Raiffeisen banke.Vjerovali su da bi situaciju mogle malo popraviti investicije uoči lokalnih izbora, ali su, čini se, i one podbacile.

Ako u cijeloj priči ima bilo što dobro, onda bi to za Vladu moglo biti ispunjavanje uvjeta za revidiranje sporazuma o plaćama, koji je potpisan u svibnju.

Korigirali procjene

U njemu stoji klauzula prema kojoj uzastopni pad BDP-a u dva kvartala veći od pet posto znači ponovno otvaranje pregovora o plaćama. No, nakon uvođenja kriznog poreza vrlo je upitno u kojem će smjeru krenuti novi pregovori socijalnih partnera. Posljednje uvođenje poreza na plaće i povećanje stope PDV-a ne samo da su unijeli novi nemir među socijalne partnere, nego bi mogli negativno utjecati i na ekonomski rast do kraja ove i tijekom sljedeće godine.

- Povećanje poreza sigurno će utjecati na daljnje smanjenje potrošnje kućanstava jer se smanjuje njihov raspoloživi dohodak - istaknuo je Šantić.

Prilagodba standardima

Stoga su u RBA korigirali svoje prijašnje procjene i sada očekuju pad BDP-a u ovoj godini od 5,5 posto.

Prije uvođenja novih poreza procjenjivali su minus od 4,5 posto. Pritom valja napomenuti da se u drugom dijelu godine očekuju manje stope pada isključivo iz statističkih razloga, odnosno usporedne baze.

Budući da Vlada planira primjenjivati nova porezna pravila i sljedeće godine, ona će jednako negativan utjecaj na oporavak ekonomije imati i 2010. godine. Premda su prije očekivali staganciju BDP-a u 2010., analitičari sada smatraju da se recesija nastavlja, uz pad BDP-a od jedan posto.

Konačni rezultati DZS-a o BDP-u u drugom tromjesečju bit će objavljeni 25. rujna, a sada je prvi put objavio procjenu nekoliko tjedana uoči konačne objave. Riječ je o prilagodbi standardima Eurospke unije, koji nalažu da se “skrati razdoblje između prikupljanja i objavljivanja statističkih podataka”.


M. Klepo

Izdvajamo