PRVA PROCJENA

BDP U MINUSU 0,7 POSTO Grčić: 'To je relativno dobar pomak'

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u drugom kvartalu ove godine pao 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je sedmo tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo palo je u drugom tromjesečju 0,7 posto na godišnjoj razini, što je manji pad nego u prethodnom kvartalu i manji nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u drugom kvartalu ove godine pao 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je sedmo tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

To je manji pad nego u prvom tromjesečju, kada je BDP skliznuo 1,5 posto, i manji nego što se očekivalo.

Sedam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo oslabilo 1 posto na godišnjoj razini. Pritom su svi očekivali pad - u rasponu od 0,8 do 1,4 posto.

„Pad gospodarstva je usporio, prije svega zbog nešto povoljnijeg trenda u maloprodaji. No, teško je očekivati da bi se takvi trendovi u maloprodaji mogli zadržati u nastavku godine, s obzirom na daljnji pad zaposlenosti, ali i pritiske na smanjenje realnih neto plaća“, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Nakon godinu dana neprestanog pada, u svibnju je promet u trgovini na malo porastao 1,1, a u lipnju 2,7 posto na godišnjoj razini. Rast maloprodaje zahvaljuje se niskoj lanjskoj bazi, ali i pozitivnom utjecaju povećanog dolaska stranih gostiju.

„No, na gospodarski pad vrlo je vjerojatno utjecalo daljnje smanjenje kapitalnih investicija, a tu je u kratkom roku teško očekivati značajnije promjene. Sama struktura tih investicija, koja se uvelike oslanjala na građevinske aktivnosti i financiranje od strane javnog sektora, ukazuje da će njihov oporavak biti težak“, navodi Šantić.

Negativni doprinos kretanju gospodarske aktivnosti vjerojatno je došao i zbog pogoršanja u vanjskoj trgovini, s obzirom da je u prvih šest mjeseci izvoz, izražen u kunama, pao za 4,4 posto, dok je uvoz porastao 0,1 posto.

Potražnja za hrvatskim proizvodima na europskim tržištima nije porasla, premda su gospodarstva eurozone i Europske unije (EU) u drugom tromjesečju izašla iz dosad najduže recesije, prekinuvši gospodarski pad nakon šest tromjesečja.

Kako je sredinom kolovoza objavio Eurostat, od travnja do lipnja BDP eurozone i u EU porastao je za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Ipak, na godišnjoj razini gospodarstvo eurozone zabilježilo je pad za 0,7, a EU-a za 0,2 posto.

„U kratkom roku, zbog problema na većini tržišta u EU, kao i slabe konkurentnosti domaćeg gospodarstva, ne možemo očekivati snažan rast izvoza“, kaže Šantić.

Ističe i da je teško za očekivati gospodarsko poboljšanje u drugoj polovini godine.

„Teško je očekivati pozitivni trend u maloprodaji, a gospodarstvo ionako mora još proći proces restrukturiranja zbog ulaska u EU. S obzirom na domaće strukturne slabosti, teško da će se u kratkom roku dinamizirati gospodarska aktivnost“, zaključuje Šantić, koji u cijeloj ovoj godini očekuje pad BDP-a od 1,2 posto.

Analitičari Raiffeisen banke (RBA) očekuju, pak, da bi treće tromjesečje moglo donijeti blagi rast, u slučaju uspješne turističke sezone i prelijevanja pozitivnih učinaka na ostale sektore.

Uz to, očekuju i blagi oporavak inozemne potražnje za domaćim proizvodima te realiziranje barem dijela najavljenih javnih investicija, što bi moglo doprinijeti zaustavljanju negativnih trendova u kretanju investicija.

„Međutim, uz negativna kretanja u prvoj polovini godine, sve to neće biti dovoljno za ostvarivanje gospodarskog rasta u ovoj godini, pa i u 2013. očekujemo pad BDP-a“, zaključuju analitičari RBA u osvrtu na izvješće DZS-a.

Branko Grčić: 'Pomak u pozitivnom smjeru'

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić ocijenio je danas da je pad BDP-a u drugom tromjesečju od 0,7 posto na godišnjoj razini, relativno dobar, još uvijek nedovoljan, ali indikativan pomak u pozitivnom smjeru.

Pad bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu od 0,7 posto nešto je bolji od očekivanja analitičara, kazao je Grčić, istaknuvši da pad hrvatskog gospodarstva usporava te da je stopa BDP-a za drugo ovogodišnje tromjesečje najbolja postignuta u dosadašnjem mandatu Vlade.

Očigledno je to pokazatelj da se očekuje lagani oporavak, smatra Grčić. O tome govori i činjenica, kaže, da su sve komponente BDP-a porasle u drugom kvartalu, osim uvoza. Stoga je uvoz komponenta koja je poništila pozitivne efekte u osobnoj potrošnji, investicijama i izvozu, posebno izvozu turističkih usluga.

"Očigledno je da se neki trendovi ipak mijenjaju, da nakon dugo vremena imamo rast i pozitivan doprinos investicija, posebno državnih", rekao je Grčić, dodavši da su te investicije prema Vladinim podacima u prvih šest mjeseci porasle 30 posto u odnosu na 2012. godinu.

Nakon 15 kvartala, i osobna potrošnja pokazuje znakove oporavka, što je isto tako vrlo znakovito i na neki način pokazuje da dolazi do stabilizacije osobne potrošnje kao najvažnije komponente BDP-a, kaže Grčić.

U trećem kvartalu očekuje "nulu" ili možda čak pozitivnu stopu rasta BDP-a, a što će se dogoditi na razini godine odredit će. kaže, stopa u četvrtom kvartalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:03