SVEČANA LOŽA U VATIKANU

Beatifikacija Ivana Pavla II: Svjetska elita na tribini, Berlusconi u prvom redu

Najmoćnija Europljanka, hrvatska premijerka, španjolska kraljica, francuski premijer i ‘nevolja iz Zimbabvea’ došli su se pokloniti Papi
 AFP

RIM - Abeceda je vražja stvar, osobito kad je protokol posrijedi. Jest da su na beatifikaciju Ivana Pavla II. poslale svoja državna izaslanstva države “od Albanije do Zimbabvea”, ali je isto tako činjenica da državni poglavari, kraljevi i predsjednici imaju viši status nego predsjednici vlada, nerijetko daleko moćniji, pa čak i prestolonasljednik uživa viši status od premijera.

Nevolja se zove Robert Mugabe, katolik i predsjednik Zimbabvea, koga protokol, zahvaljujući tome što nije iz Hondurasa, stavlja na desno krilo prvog reda državničke tribine, daleko od onoga na lijevom krilu koji je tu ne zato što je Albert, nego zato što mu je zemlja Belgija.

‘Kužni’ Mugabe

Mugabea kolege gledaju kao kužnoga. Evropska unija mu je zabranila ulaz na svoj teritorij, ali Država Vatikanskog Grada nije u Evropskoj uniji, iako koristi euro (s Papinim likom, dakako).

Stoga je Italija - u skladu s konkordatom, ali i u skladu s drevnim pravom služnosti puta - dužna propustiti papinske goste preko svog aerodroma i teritorija, ništa manje nego Sjedinjene Države Amerike svoje najljuće neprijatelje - poput toga istog Mugabea, Gadafija, Castra - kada idu na zasjedanje Glavne skupštine Ujedinjenih naroda. Puštala je Mugabea Italija i kad je dolazio na zasjedanja FAO.

Prošli put, na sprovodu Ivana Pavla II., mjesto pored Mugabea zapalo je walleškog kneza Charlesa, kao prestolonasljednika Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovaj put se izvukao on, ali nije i zemlja: Kraljica je kao svog izaslanika poslala bratića, vojvodu Gloucesterskoga, kojemu bi tako pripao drugi red, ali su ga ljubezno propustili u prvi, do Mugabea. Zimbabve je bio britanska kolonija Južna Rodezija, gdje ih je Ian Smith dovoljno dugo tlačio da su na ljutu ranu stavili ljutu travu, koja ih još peče.

Bila je tu i španjolska kraljica Sofija s prestolonasljednikom Felipeom Borbónom, knezom Asturijskim.

Silvio u prvom redu

U sredini su našli mjesta talijanski predsjednik Giorgio Napolitano i premijer Silvio Berlusconi (koji zasad još nije državni poglavar), koji zahvaljujući svom stasu nije suviše zaklanjao vidik predsjednici hrvatske Vlade Jadranki Kosor.

Tu su se našli i najmoćnija Evropljanka, njemačka kancelarica Angela Merkel, pa francuski prvi ministar François Fillon i drugi iz 90 državnih delegacija.

Bila je to prilika za kratak razgovor s papom Benediktom XVI., ali i međusobno, što je vazda dobro. Hoćeš-nećeš, Ivan Pavao II. i posthumno radi za mir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:44