RELIKVIJAR

Beatifikacija: Pred oltarom čudesno izliječena sestra i krv Pape

RIM - Kao blaženikova relikvija pred oltar je donesena i vjernicima prikazana staklena ampula s krvlju Ivana Pavla II. Sačuvale su je časne medicinske sestre u rimskoj crkvenoj bolnici Bambin Gesů. One su tadašnjem papi izvadile krv radi terapije koja, na kraju, nije bila potrebna jer se njegovo zdravstveno stanje dodatno pogoršalo, te je umro. Sačuvale su dvije epruvete, koje su sada iskorištene, pa nije bilo potrebe za otvaranjem lijesa i komadanjem tijela.

Ampula je stavljena u kristalni relikvijar donekle sličan cvijetu, pa se u njegovim prizmama prelamala i reflektirala boja blaženikove krvi, tako da se na momente doimalo da sav relikvijar plamti Wojtylinom krvlju.

Pozlaćeno postolje

Prethodno je nadbiskup krakówski, kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji tajnik prvo kardinala Wojtyle pa pape Ivana Pavla II., dao izraditi relikvijar u obliku evanđelja, ali očito su u Vatikanu zaključili da je primjereniji ovaj kristalni. Papi Benediktu XVI. relikvijar je prinijela Poljakinja, časna sestra Tobiana Sobótka, redovnica Presvetoga srca Isusova, liječnica po zanimanju, koja je posljednjih godina života pape Wojtyle bila članica njegova domaćinstva, “Papina sjena”.

Javnost ju je prvi put vidjela kada je zajedno s Ivanom Pavlom II. sjedila u kolima koja su Papu vraćala u Vatikan poslije traheotomije. Njoj je Ivan Pavao II. na samrti rekao na poljskome: “Pustite me otići u Kuću Očevu”.

Od Pape do pozlaćenog postolja na kojemu je relikvija bila izložena dok je trajala ceremonija beatifikacije ampulu u relikvijaru odnijela je časna sestra Marie Simon-Pierre Normand, članica Kongregacije malih sestara katoličkih majčinstava, poznata i kao mistik.

Božje čudo

Ona se molila pokojnome Ivanu Pavlu II. da ozdravi od parkinsonizma, te su joj simptomi nestali dva mjeseca od Wojtyline smrti, pa su to ozdravljenje Kurija i Papa prihvatili kao Božje čudo, uvjet za beatifikaciju Ivana Pavla II.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:47