DVA SMJERA

Beljakovi ljudi u 7 gradova koaliraju s HDZ-om i pravašima

Novi šamar šefu HSS-a bila je odluka predsjednika ličke Županijske organizacije Zlatka Fumića da ponovno ide na izbore u koaliciji s HDZ-om
Krešo Beljak
 Goran Mehkek / CROPIX

Novi Statut HSS-a, koji je usvojen 9. veljače na redovnoj Glavnoj skupštini HSS-a u Jastrebarskom, sadrži odredbe koje bi predsjedniku stranke Kreši Beljaku mogle postati moćno oružje uz pomoć kojega bi dio HSS-a, koji je i dalje desno orijentiran, napokon skrenuo na lijevi kurs.

Dao je to naslutiti sam Beljak kada je, komentirajući odluku predsjednika ličke Županijske organizacije Zlatka Fumića da ponovno ide na izbore u koaliciji s HDZ-om, rekao kako “u novom stranačkom Statutu postoje određene odredbe koje uz slobodu govore i o odgovornosti za rezultat”.

Fumićeva odluka da na ličkim izborima opet koalira s HDZ-om, a još više njegovi hvalospjevi predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću i ministrima u njegovoj Vladi, predstavljaju žešći šamar šefu HSS-a Beljaku jer dolaze u vrijeme kada je Beljak kao bitna karika Amsterdamske koalicije već počeo kampanju za europarlamentarne izbore, a gradi je na kritici HDZ-a. Beljak nije mogao Fumića spriječiti u namjeri koaliranja s HDZ-om jer je Glavni odbor još prije dvije godine lokalnim organizacijama dao autonomiju u sklapanju koalicija.

Ugled stranke

Ali, zato bi ga mogao dočekati novim statutarnim pravilima. Najjednostavniji način na koji bi se mogao riješiti šefa ličkog HSS-a bio bi da podbaci na izborima. U članku 72. stavku 3 Statuta HSS-a stoji da “ako županijska organizacija na bilo kojim izborima osvoji manje od dva posto glasova na razini cijele županije, ista može (ali ne mora) biti raspuštena od nadležnih tijela bez prava žalbe, ali u roku od trideset dana nakon izbora”.

Isti članak, i to u prvome stavku, daje još širi prostor za obračun sa županijskim organizacijama stranke koje prave probleme. Tu se kaže da “ako djelovanje županijske organizacije šteti ugledu i interesima stranke, Predsjedništvo stranke može privremeno udaljiti (suspendirati) tijela županijske organizacije i pokrenuti odgovarajući postupak pred Časnim sudom”. Stavak drugi kaže da se županijska organizacija koja je dobila suspenziju može protiv te odluke u roku od 15 dana žaliti Glavnom odboru čija je odluka konačna.

Općinske organizacije također mogu biti raspuštene ako povrijede ugled HSS-a ili ako na izborima osvoje manje od pet posto glasova na području svoje općine.

Nedavna pobuna slavonskih HSS-ovaca, koja je zamrla i prije nego što je najavljena, a išla je protiv Beljakove samovolje u vođenju stranke i skretanja ulijevo, Beljaku je upozorenje da i nakon niza obračuna u HSS-u te izbacivanja i odlazaka iz stranke, u njoj i dalje postoji snažna jezgra koja bi HSS vratila u krilo HDZ-a.

Naime, čak je pet županijskih organizacija HSS-a na razini županijskih vlasti u koaliciji s HDZ-om. Uz spomenuti ličko-senjski HSS, riječ je još o HSS-u Krapinsko-zagorske županije, Bjelovarsko-bilogorske, Vukovarsko-srijemske te Splitsko-dalmatinske.

Glas za proračun

Pritom valja podsjetiti što se dogodilo zagrebačkoj Županijskoj skupštini gdje je HSS koalirao sa SDP-om i osvojio većinu na izborima. HSS-ova vijećnica Jasminka Mataušić izašla je iz HSS-a i prešla u HDZ te tako omogućila HDZ-u da preslagivanjem preuzme većinu u Skupštini Zagrebačke županije.

Nakon toga je (sada bivši) glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić kao zastupnik u Gradskoj skupštini Zagreba glasao za proračun i bio presudni glas koji je spasio zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Nakon toga je Ćorić ekspresno izbačen iz HSS-a, no posljedice njegova izigravanja stranačke politike koju vodi Krešo Beljak su ostale.

Jasniji motivi

Kada se pogledaju politički savezi koje je HSS sklopio na lokalnoj razini, i to samo na razini gradova koji su sjedišta županija, još su jasniji motivi zbog kojih je aktualno vodstvo HSS-a u novi Statut unijelo odredbe koje daju mogućnost za obračun s čitavim stranačkim organizacijama. U tri grada, a riječ je o Krapini, Gospiću i Splitu, HSS je u koaliciji s HDZ-om, a u još četiri grada koaliraju s drugim HDZ-ovim koalicijskim partnerima ili strankama desnijim od HDZ-a. U Sisku tako HSS koalira s HSP-om i BUZ-om, u Bjelovaru s HSLS-om, a u Karlovcu i Vukovaru sa Strankom rada i solidarnosti Milana Bandića.

Kada je riječ o političkom kursu, Beljak, kako se to pokazalo u više navrata, a ponovno potvrdilo početkom godine, ne može biti siguran ni u ljude na najvišim stranačkim dužnostima, kao ni u saborske zastupnike. Njihov zastupnik Mladen Madjer početkom godine objavio je prelazak u zastupnički Klub Milana Bandića, odnosno svrstavanje k većini koju je okupio HDZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:22