BEATIFIKACIJA

Benedikt: Stigao je taj dan, Ivan Pavao II. je blažen!

Benedikt XVI. proglasio je novog katoličkog blaženika - Ivana Pavla II.
Pope Benedict XVI (C) delivers the Urbi and Orbi message and blessing to faithful after the Easter Holy Mass on April 24, 2011 at St Peter's square at The Vatican. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
 ALBERTO PIZZOLI

RIM - U nedjelju u 10.37 podignut je svileni zastor koji je pokrivao veliku fotografiju pape Ivana Pavla II. (1978-2005), točno u trenutku kada je njegov nasljednik Benedikt XVI. završio izgovarati na latinskome formulu beatifikacije, pa je na centralnoj Loži blagoslova, uistinu nepregledno mnoštvo koje je zato došlo do Vatikana, ponovo moglo ugledati prodoran pogled i tipičan osmjeh novog blaženika Katoličke crkve, na fotografskom portretu koji je 1995. snimio Grzegorz Galaska.

Više od milijun ljudi?

Nisu bili rijetki vjernici, ne samo iz Poljske, kojima je u tom trenutku kliznula suza niz obraz, što su televizijske kamere pomno pratile i prenosile na divovske ekrane, postavljene na trgu Pija XII i duž Ulice pomirbe, a i na drugim trgovima u blizini, poput Cavourova, te napokon na udaljenome Circusu maximusu, kamo su otpravljeni oni vjernici, hodočasnici, ili naprosto radoznalci za koje se nije našlo mjesta ni na jednoj točki odakle je pogled makar iz daljine dopirao do Trga Svetog Petra u Vatikanu, gdje je Benedikt XVI. predvodio obred beatifikacije.

Novinari koji su mogli iz helikoptera vidjeti mnoštvo procijenili su da je bilo više od milijun ljudi. Je li brojka tolika ili veća, reći će kasnije policija. Možemo mirno reći da tolike gužve tu nikada nije bilo, ni kad je bio sprovod bl. Ivanu Pavlu II., ni kada je beatificiran osnivač Opus Dei Josemaría Escrivá de Balaguer.

Dodajmo samo da je Hitnoj pomoći, karabinijerima i policiji prispjelo mnoštvo mobitelskih poziva od osoba koje je u gužvi ščepala panika.

Radila i prva pomoć

Prvu pomoć je na Trgu Svetog Petra i u njegovoj blizini dobilo 408 hodočasnika, a još 42 ih je otpremljeno u bolnice. Drugi, koji su na Trg Svetog Petra stigli još u subotu i koje je policija odande otpremila radi sigurnosnih mjera, plakali su kao kiša s druge strane Tibra zato što nisu uspjeli svojim očima vidjeti ceremoniju, radi koje su potegli, tko iz Bologne, tko iz Warszawe, dalje da ne nabrajamo. Uistinu neviđeno, u 22 godine otkako sam dopisnik.

U 5 ujutro, dok su traktori još dopremali cvjetne aranžmane pred montažni oltar na Trgu Svetog Petra, desetine tisuća hodočasnika, neispavanih ali mirnih lica, već su vrebale na rubu Trga kad će moći unići i zauzeti mjesta.

Neki su prispjeli izravno s Circusa maximusa gdje je u subotu uvečer bilo bdijenje uoči beatifikacije. Skupa s njima bili su koji su se u petak i subotu utaborili oko Anđeoske tvrđave, u vrećama za spavanje, pa su već u zoru došli do Trga Svetog Petra.

U 6 je policija popustila

Nisu ih htjeli pustiti, ali u 6 sati je policija popustila i Trg je odmah bio pun puncat. Krcat. Nedugo zatim iz zvučnika duž Ulice pomirbe stigla je naredba onima koji su spavali duž nje u vrećama za spavanje da ustanu i puste proći ostale koji su pridolazili. U 7 sati već je i ta duga i široka avenija bila krcata čeljadi.

Na lijevom krilu Berninijeve kolonade koja obrubljuje Trg Svetog Petra, nazvanome po Karlu Velikome, uglavio se veći dio 2300 akreditiranih novinara. U 8 sati bilo ih je koji su, na tragu Richarda III, nudili svoju mjesečnu plaću za jednu kavu. Uzalud, nije više bilo uzmaka, a manjkala su dva puna sata do početka ceremonije.

Poslije 9, netom je Vatikanom i okolicom odjeknuo himan “Jubilate Deo”, počeli su pristizati strani državnici.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:05