ISTEKAO VUČIĆEV ULTIMATUM

BEOGRAD UVEO BLOKADU GRANICE 'Ovo je ekonomska agresija, od sada hrvatska teretna vozila ne smiju u Srbiju'

CROPIX

Na Bajakovo je stigao srpski ministar policije i objavio početak primjene protumjera

>>> NOVO 00:01 Istekao je ultimatum koji je srbijanska vlada dala Hrvatskoj za otvaranje granice. Na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo u ponoć je srpski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio da od sada više neće biti dozvoljen ulazak kamionima koji prevoze hrvatsku robu.

'Hrvatska se nažalost i dalje ponaša neodgovorno i ekononskom agresijom nanosi štetu privrednicima s obje strane. Od ovog trenutka policija Srbije neće dozvoliti ulazak na teritorij Srbije svim teretnim vozilima hrvatskih registracija na svim graničnim prijelazima, niti ulaz vozilima koja prevoze hrvatsku robu, bez obzira gdje su vozila registrirana', objavio je Stefanović nekoliko minuta iza ponoći novinarima na graničnom prijelazu. Nadam se da ćemo sve ovo moći povući već za pet minuta, dodao je Stefanović, očekujući da do dogovora ipak dođe.

Stefanović je napomenuo da će putnički promet teći uobičajeno.

----------------------------------

Srbija još nije povukla svoj ultimatum: ili će Hrvatska u potpunosti otvoriti granice, ili će Srbija primijeniti tri paketa mjera koje je odobrila vlada Srbije na sjednici u utorak.

Kakve je točno mjere Srbija pripremila kao odgovor na odluku Hrvatske da zaustavi sav teretni promet iz Srbije osim za kvarljivu robu, ni danas nije bilo poznato. Vučić je rekao samo da su pripremili tri vrste mjera, političke, pravne i ekonomske. Nagađalo se samo da bi Srbija mogla zatvoriti svoje granice za robu iz Hrvatske.

Prema neslužbenim informacijama RTL -a, Beograd navodno priprema zabranu uvoza sve hrvatske hrane, zatvaranje svih graničnih prijelaza te prekid političke komunikacije između Zagreba i Beograda.

Pobuna vozača

Nakon što je Srbija zaprijetila protumjerama, Hrvatska je u utorak poslijepodne otvorila granice za lako kvarljivu robu. Međutim, na to su se navodno pobunili sami vozači kamiona koji od vikenda čekaju na ulaz u Hrvatsku u kilometarskim kolonama pred Bajakovom, pa su u utorak prije 23 sata zatvorili Bajakovo za sav promet. Danas oko 16 sati deblokirali su putnički promet u Bajakovu, javio je beogradski B92, ali su još prijetili da će blokirati granični prijelaz Tovarnik ako Hrvatska ne otvori Bajakovo za sav promet. I dalje nisu puštali ni kamione s kvarljivom robom.

Srbija je Hrvatsku tužila Europskoj uniji. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u pismu predjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Shulzu i predsjedniku EK Jean-Claudeu Junckeru optužio Hrvatsku za “brutalno kršenje” Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU. Ponovio je da zbog hrvatske odluke da zatvori granicu za teretni promet Srbija trpi veliku štetu. Zabrana teretnog prometa uslijedila je kao odgovor Hrvatske na to što je Srbija sve izbjeglice usmjeravala prema Hrvatskoj, umjesto da barem dio usmjeri prema otvorenim prijelazima s Mađarskom, kako su to rekli premijer Milanović i ministar policije Ranko Ostojić. Milanović je o tome u utorak poslijepodne telefonski razgovarao s Vučićem, no nikakvo obećanje nije dobio. Srbija poštuje slobodu kretanja izbjeglica, ponavlja Vučić. Hrvatska optužuje Srbiju da pušta izbjeglice da sami s juga Srbije idu prema Beogradu, a od tamo ih se usmjerava na hrvatsku granicu.

Organizirani prijevoz

Ostojić je i danas rekao da izbjeglice ne bi sami mogli pronaći prijelaz Bapsku, i da ih je 3500 došlo u noći na srijedu jer su tu organizirano dovedeni autobusima. Poručio je Srbiji da slobodno nastavi s istom politikom, ali prema graničnom prijelazu s Mađarskom na Horgošu.

O problemima na granici europski povjerenik Johannes Hahn razgovarao je jučer s Aleksandrom Vučićem i ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić. Hahn je pozvao sve zemlje zapadnog Balkana da granične prijelaze održe otvorenim, da ih ne zatvaraju i ne štete privredi i poslovima u regiji. - Ako su granice zatvorene i kamioni ne mogu proći, to ima neposredne posljedice po ekonomsku sitiaciju u regiji, i to moramo izbjeći - istaknuo je Hahn.

Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku, rekla je da zatvaranje granice nije rješenje, prenosi Tanjug.

- Danas sam razgovarala s oba premijera, sa srpskim telefonom, a s hrvatskim osobno i pozvala ih, naročito hrvatskog premijera, da konstruktivno krenu ka rješavanju problema. Zatvaranje granice nije rješenje, sve to dovodi do negativnih osjećaja u regiji. Stvarno se nadam da će granica uskoro biti otvorena.

Srpski ministar na Bajakovu, kamiondžije prijete blokiranjem svih graničnih prijelaza!

Mi migrante tretiramo kao normalne ljude koji se mogu kretati po Srbiji kako to žele, odgovorio je večeras ministar srpske policije Nebojša Stefanović na zahtjeve Hrvatske da prestanu sve izbjeglice usmjeravati na prelaz preko Bapskoj, nego da dio usmjere i prema Mađarskoj. O odluci Hrvatske da do promjena ponašanja Srbije zabrani ulazak sve robe osim one kvarljive, Stefanović je nazvao ekonomskom agresijom, koja mora prestati. Ako Hrvatska do večeras u ponoć ne povuče tu zabranu, Srbija će odgovoriti, rekao je Stefanović za Al Jazeeru, ali ni on nije rekao kakav bi mogao biti taj odgovor.

Al Jazeera je u vijestima u 22 sata objavila da kamioni iz Hrvatske normalno preko Bajakova ulaze u Hrvatsku, ali ne i oni iz Srbije. Hrvatska je dopustila ulazak kamionima sa kvarljivom robom, ali su se vozači tih kamiona, prenosi ta TV kuća, solidarizirali sa ostalima pa ni oni ne prolaze. Ako Hrvatska do večeras u 23:30 ne otvori granice za sav teretni promet, kamiondžije sa Bajakova prijete da će blokirati sav promet na svim graničnim prijelazima sa Hrvatskim, i putnički kao i teretni. Ministar policije Nebojša Stefanović potvrdio je da će u ponoć, kad ističe ultimatum Srbije Hrvatskoj, on biti na prijelazu Bajakovo-Batrovci. (S.P.)

Vučić i Dačić podupiru izjavu Mogherini

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić suglasni su s ocjenom visoke predstavnice EU Federice Mogherini da zatvaranje hrvatske granice nije rješenje i njezinim pozivom Zagrebu i Beogradu da zajednički pristupe rješavanju migrantske krize, javljaju u srijedu navečer beogradski elektronički mediji.

Vučić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je suglasan s izjavom Mogherini i da očekuje otvaranje granice, a ministar vanjskih poslova Ivica Dačić zahvalio je Mogherini “na veoma korektnoj izjavi”, prenose mediji u Beogradu priopćenja i izjave najviših državnih dužnosnika.

Dačićeva je ocjena da Mogherini svojom izjavom “potvrđuje stav Srbije da zatvaranje granice Hrvatske nije rešenje i da ima negativne posljedice u regiji”.

“Nadam se da će granica uskoro biti otvorena”, rekla je Mogherini, ukazujući na važnost neometanog protoka robe.

Kako je priopćeno iz srbijanskog MVP-a Dačić je istaknuo kako “Srbija očekuje da će Hrvatska, poslije takvog stajališta šefice diplomacije EU, odmah pristupiti povlačenju svoje protupravne jednostrane odluke o zatvaranju granice za teretni promet”.

Otvaranje granice između Srbije i Hrvatske očekuje i Vučić koji je ranije danas istaknuo kako "vjeruje u mogućnosti da netko u EU kaže kako je prekršen sporazum EU o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom".

“Nadam se da se nikakve mjere neće primjenjivati”, rekao je ranije danas novinarima srbijanski Vučić. (H)

'Bajakovo je otvoreno za putnički promet, a za teretni čekamo da se dogodi čudo na Horgošu'

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je da je granični prijelaz Bajakovo u srijedu navečer otvoren za putnički promet, ali ne i za teretni.

- Bajakovo je otvoreno za putnički promet nakon što su se kaminodžije maknule sa svojim protestom. Što se tiče kamiona, oni su još u stand by-u, jer čekamo da se napokon dogodi čudo i da se barem jedan autobus izbjeglica pojavi na Horgošu - rekao je Ostojić. (N. Patković)

Izdvajamo