KONGRES EPP-a

BERLUSCONI VATRENIM GOVOROM PRODRMAO USPAVANU ARENU 'Europi treba jaka vojska zbog migranata iz Afrike i zbog Kine koja želi komunističku hegemoniju!'

 
Silvio Berlusconi
 Goran Mehkek / CROPIX

Zadnjeg dana Kongresa EPP-a govor je u zagrebačkoj Areni održao i bivši premijer Italije, danas predsjednik stranke Forza Italia, Silvio Berlusconi. U vatrenom govoru založio se za stvaranje zajedničke europske vojske, te se obrušio na migrante, ljevičare, komuniste i - Kinu!

- Talijanski populistički pokreti poput "5 zvjezdica" su nekvalificirani, mi ćemo se uskoro vratiti na vlast. Mi već pobjeđujemo na regionalnim izborima, iduću vladu formirat će stranke desnog centra. Mi kao Europska pučka stranka imamo obvezu planirati srednjoročnu i dugoročnu budućnost, pomagati poljoprivrednicima i poduzetnicima, te imati zajedničku migrantsku politiku. Trebamo se vratiti idejama osnivača EU, trebamo se pozabaviti pitanjem stvaranja zajedničke europske vojske. Jako je bitno da EU ima zajedničku vojsku, važno je da ponovno, nakon sto godina, Europa bude vodeća vojna sila. Trebamo biti za stolom s velikim vojnim silama - SAD-om, Rusijom i Kinom. Moramo se moći zajednički obraniti u slučaju ogromnog migrantskog vala, posebice iz sjeverne Afrike - rekao je bivši talijanski premijer pa nastavio.

Zagreb, 211119. 
Dvorana Arena.
Kongres Europske pucke stranke u zagrebackoj Areni.
Na fotografiji: Silvio Berlusconi.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Silvio Berlusconi

- I zbog toga moramo biti jaka vojna sila kako bismo mogli odvratiti val migranata iz sjeverne Afrike. S druge strane Kina je komunistička sila koja ne skriva svoje planove koji su upereni protiv Zapada. Osim toga, njihov politički plan je komunistička hegemonija na svjetskoj razini. Imam puno godina, veteran sam, moram reći: Pazite se komunizma! Kineska politika je nevjerojatna prijetnja europskim vrijednostima - kršćanskoj, demokratskoj i tradiciji slobodarstva. Mi u Europi predstavljamo skup vrijednosti koje su se akumulirale od Antike, od Grčke i Rima, od židovskog naslijeđa, od Isusa Krista pa nadalje. Sve je to u suprotnostima s idejom komunizma. Oni misle da je država iznad pojedinca, da prava pojedinaca proizlaze iz države. Mi smo drugačiji. Mi imamo pravo na slobodu iz čega proizlaze sva druga prava. Mi smo građani s velikim "G". Mi nismo podanici kao što su to ljevičari. Mi nismo kao Kina. Tamo su građani kroz cijelu povijest - i carsku i komunističku - bili podanici - grmio je Berlusconi u zagrebačkoj Areni.

Zagreb, 211119. 
Dvorana Arena.
Kongres Europske pucke stranke u zagrebackoj Areni.
Na fotografiji: Silvio Berlusconi.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Silvio Berlusconi

Kurz: 'Trebamo se pobrinuti da ne budemo samo promatrači'

Bivši i vrlo izgledno budući premijer Austrije Sebastian Kurz istaknuo je da Europska unija mora biti konkurentna i sposobna odgovoriti na sve izazove.

"Kina nije samo svjetska velesila, ona ima potpuno drugačiji politički sustav i poimanje države. Moramo kao EU biti konkurenti, moramo biti sposobni odgovoriti na sve izazove. Trebamo se pobrinuti da ne budemo samo promatrači na svjetskoj sceni u idućem desetljeću, fokus nam treba biti na tehnološkom razvoju i gospodarskoj konkurentnosti', rekao je Kurz.

Zagreb, 211119. 
Dvorana Arena.
Kongres Europske pucke stranke u zagrebackoj Areni.
Na fotografiji: Sebastian Kurz.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Sebastian Kurz

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:05