PREDSJEDNIK SDP-a

BERNARDIĆ 'Ako je predsjednica zaista koristila SOA-u za smjenu Radeljića, mora otići. Ako je to radila u dogovoru s Plenkovićem, mora otići i on'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je u Sisku ocijenio kako optužba Mate Radeljića, nakon razrješenja s dužnosti savjetnika za unutarnju politiku predsjednice Republike, baca još jednu sumnju na HDZ-ovu zlouporabu obavještajnog sustava.

"To je još jedna ozbiljna optužba i ozbiljna sumnja u HDZ-ovu zloporabu obavještajnog sustava u ovoj zemlji. Ako je predsjednica zaista koristila SOA-u za obračun s Radeljićem, onda predsjednica mora otići, jer je prekršila Ustav. Ako je predsjednica to napravila u dogovoru s Plenkovićem, da bi joj HDZ dao potporu na predsjedničkim izborima, onda mora otići i Plenković. Očito je da su vladajući u Hrvatskoj spremni na sve ne bi li ostali na vlasti", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Sisku.

Podsjetit ću, dodao je, da su smijenili Dinka Cvitana da ne bi istraživao njihove afere, podsjetit ću vas da kupuju mandate u Saboru, ne bi li zadržali svoju poziciju vlasti.

"Te ozbiljne optužbe na račun vladajućih, odnosno SOA-e, koja je pod direktnom kontrolom predsjednika Vlade Plenkovića, su nešto što treba istražiti. Mogu samo pozvati DORH da promptno reagira, da ispita sve aktere u procesu, prije svega, predsjednicu Republike i premijera. U našoj 27 godina dugoj novijoj povijesti nije se dogodilo da je obavještajna zajednica, koja je pod kontrolom premijera, bila suočena s teškim optužbama za pokušaj prijetnje smrću. I zato to treba istražiti", rekao je Bernardić.

Spomenuo je kako očekuje da DORH reagira u toj i drugim aferama, gdje je dosad njegova reakcija izostala, zbog čega, kaže ljudi gube povjerenje u sustav.

Kako jer najavio, o toj će temi u nedjelju izjavu dati i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić, uz najavu zahtjeva za izvanrednom sjednicom tog odbora.

Bernardić: Da je Plenković održao predizborno obećanje, Rafinerija Sisak ne bi bila pred gašenjem

Bernardić je u Sisku razgovarao s glasnogovornikom Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak Predragom Sekulićem kako bi se bolje informirao o trenutačnom stanju u toj rafineriji nakon odluke uprave INA-e o prekidu prerade nafte u Sisku.

U izjavi medijima spomenuo je da je o tom problemu govorio i prije dvije godine, a govori i danas. Naglasio je da su radnici zabrinuti za svoja radna mjesta i pred Božić moraju strahovati da će ostati bez posla.

"Da je Plenković održao svoja predizborna obećanja od prije dvije godine i vratio INA-u u hrvatske ruke, danas sisačka rafinerija ne bi bila pred gašenjem. Ova Vlada po tom pitanju zapravo nije učinila ništa i ostat će upamćena kao vlada koja je otjerala radnike na cestu, iz 'Uljanika', iz '3. maja' i sisačke Rafinerije. Zapravo se postavlja pitanje - zašto su lagali?. HDZ, župan Žinić, ministar Marić su u predizbornoj kampanji 2016. godine obećavali da neće biti ništa od gašenja sisačke Rafinerije, da će napraviti apsolutno sve što je u njihovoj moći da se Rafinerija ne ugasi. Danas je jasno da su lagali", ustvrdio je Bernardić.

Zapravo, smatra Bernardić, ključno je pitanje je li rezultat Plenkovićevog sastanka s Orbanom to da će u zamjenu za mađarsko povlačenje arbitraže biti ugašena sisačka Rafinerija i da će biti povučen optužni prijedlog protiv Zsolta Hernadija. "Ono što moramo pomno pratiti je kako će se razvijati slučaj Hernadi. Plenković je nakon Sanadera, izdao INA-u, izdao njene radnike i tjera ih na cestu", ocijenio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:23