IZMJENE USTAVA

BERNARDIĆ IZJAVOM O POVEĆANJU OVLASTI ŠEFA DRŽAVE ZBUNIO SVE Šeks: 'Tri ministra bira predsjednica? Pa toga nema nigdje!'

Bernardićev prijedlog da se predsjedniku odnosno predsjednici dodijeli i “koordinacija ministarstava” te izbor ministara izazvala je zbunjenost i u SDP-u
 HANZA MEDIA

Izjava predsjednika SDP-a Davora Bernardića kako osobno smatra da bi trebalo zadržati neposredni izbor predsjednika(ce) države, ali uz povećanje ovlasti, koje bi značilo “koordiniranje tri ministarstva, izbor ministara”, izazvala je nevjericu u cijelom političkom spektru - uključujući i SDP.

Jedino u Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović pozdravljaju ovu izjavu jer znači bitan iskorak u odnosu na dosadašnju politiku SDP-a.

Zbunjenost

- Za razliku od bivšeg predsjednika SDP-a, koji je omalovažavao instituciju predsjednice države, jedva priznao rezultate izbora i otvoreno se zalagao za smanjenje ovlasti, te izbor u Saboru, ovo je pozitivan iskorak - rekao je savjetnik predsjednice Mate Radeljić, napominjući da ne želi ulaziti u pojedinosti Bernardićeva modela. Na pitanje dolazi li do zbližavanja Bernardića i predsjednice Grabar-Kitarović, odgovorio je da je predsjednica jako zadovoljna Bernardićevim pogledom na bitna nacionalna pitanja za koja traži konsenzus, osobito na ona demografska.

- Nisam bio siguran jesam li dobro čuo, pa sam profesora koji je sjedio do mene pitao što je Bernardić rekao. Potvrdio mi je da dobro čujem. Bernardić je rekao da bi predsjednik države trebao koordinirati tri ministarstva, birati tri ministra - kaže nam jedan od sudionika panel-rasprave o političkom sustavu održane u sklopu konferencije Večernjeg lista “Hrvatska kakvu trebamo”. Nitko od sudionika rasprave, neovisno o tome kojoj političkoj opciji pripada, nije ostao ravnodušan na Bernardićeve riječi. Svi su bili zbunjeni i nikome nije jasno što je, zapravo, želio poručiti.

- Vjerujem da je predsjednik SDP-a Bernardić izrekao nešto što nije mislio - rekao je HDZ-ov veteran Vladimir Šeks, napominjući da modela koji je Bernardić spomenuo nema nigdje.

- Toga nema u predsjedničkom, nema u polupredsjedničkom, ni u parlamentarnom sustavu. Nigdje ne postoji sustav u kojemu bi predsjednik države koordinirao rad nekoliko ministarstava - kaže Šeks. O modelu kojim bi šef SDP-a povećao predsjedničke ovlasti razgovarali smo s više HDZ-ovaca. Kod svih je zbunjenost bila prva reakcija. Nitko nije mogao shvatiti što je Bernardić zapravo želio reći.

- Možda je ovo znak da se rodila nova politička ljubav između šefa oporbe i šefice države - bio je ciničan jedan od naših sugovornika koji smatra da je u pozadini Bernardićeva konfuznost i bezidejnost. Drugi sugovornik iz HDZ-a je Bernardiću poručio kako “želi da se uspije profilirati kao uspješni lider SDP-a jer Hrvatskoj treba čvrsta i solidna ljevica”. U SDP-u je pak bilo nemoguće naći sugovornika koji bi javno komentirao nastup stranačkog šefa. Iz neformalnih razgovora saznali smo da je Bernardić šokirao SDP-ovce, a nakon šoka je nastupila ljutnja i gorčina.

- Ne mogu vjerovati da je tako nešto izgovorio. Pouzdano znam da su mu Arsen Bauk i Peđa Grbin pomagali u pripremi za nastup na ovome panelu i da su mu pripremili sažetak stavova stranke. U odnosu na ovlasti predsjednika u SDP-u nema bitnih razilaženja. Praksa je pokazala da sa smanjenjem ovlasti ne korespondira neposredni izbor, a događaji u posljednje vrijeme potvrđuju da ovlasti treba dodatno smanjiti, a izbor predsjednika države preseliti u Sabor po uzoru na Njemačku ili Italiju - kaže nam jedan od članova Predsjedništva SDP-a ogorčen Bernardićevom izjavom. Navodi da ne može shvatiti što se dogodilo i zašto je Bernardić ovako istupio.

Kontradiktornosti

- On će nas s takvim izjavama pokopati - pribojava se drugi član vrha stranke. Iz kruga SDP-ovaca bliskih Bernardiću pojašnjavaju da je htio reći kako je sadašnja pozicija predsjednice besmislena, te da bi predsjednika s tim ovlastima trebalo birati u Saboru dvotrećinskom većinom ili, kad se već bira neposredno na izborima, da mu treba dati ovlasti sukreiranja relevantne politike. - Aktualno stanje je besmisleno, a predsjednica je posjetiteljica baletnih predstava i pokroviteljica sajmova pršuta i sira - slikoviti su izvori iz kruga bliskog Bernardiću.

SDP-ovi koalicijski partneri u HNS-u također su iznenađeni ovakvim Bernardićevim prijedlogom. Smatraju da u ovom trenutku institucija predsjednika treba zadržati postojeće ovlasti. - Ne treba ih smanjivati, ali ni povećavati. Prvi put čujemo za ovakav prijedlog i ne bismo htjeli ulaziti u odnose Kolinde Grabar-Kitarović i Davora Bernardića - poručuju iz HNS-a.

Robert Podolnjak, potpredsjednik Mosta i stručnjak za ustavno pravo, kaže kako je teško komentirati rečenicu koja je možda i izvučena iz konteksta, ali da bi takav prijedlog bio ustavnopravno, u parlamentarnom sustavu kontradiktoran - da dio ministara u Vladi bude imenovan od i odgovoran predsjedniku države, a drugi dio predložen od mandatara za sastav vlade i odgovoran Saboru.

Polupredsjednički sustav

- Naš sustav pretpostavlja da mandatar i budući predsjednik vlade predlaže sve ministre u vladi, a vlada u cjelini odgovara Saboru. U ranijem polupredsjedničkom sustavu predsjednik je imenovao i razrješavao premijera, a na njegov prijedlog je imenovao i razrješavao članove vlade i vlada je u cjelini bila odgovorna njemu i Saboru. Ali ne možete predložiti takvu mješavinu oba sustava – kaže prof. Podolnjak.

U Uredu predsjednice, gdje su prepoznali pozitivne intencije istupa, navode kako u Bernardiću predsjednica nalazi konstruktivnog sugovornika oko strateških pitanja. - Posebno se to odnosi na problem demografije i zato se i založila da u Savjetu za demografsku revitalizaciju koji Vlada tek formira bude i predstavnik oporbe. To je važno jer se na rješavanju ovoga problema treba sustavno raditi, neovisno o tome tko je na vlasti - rekao je predsjedničin savjetnik Mate Radeljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:40