INTERVJU ZA JUTARNJI

'BERNARDIĆ JE PAMETAN DEČKO KOJI IMA JEDNU DOBRU OSOBINU, A KOJU JE DOSAD IMAO SAMO RAČAN' Radimir Čačić objasnio izjavu o šefu SDP-a

'Mi idemo na izbore na listi Restart koalicije, ali nakon izbora spremni smo razgovarati i s HDZ-om ako Restart neće moći formirati sljedeću Vladu'
Radimir Čačić
 Zeljko Puhovski / CROPIX

I nakon tri desetljeća u politici varaždinski župan i predsjednik Reformista Radimir Čačić svojim nastupima izaziva pozornost.

Tako je ovih dana ušao u predizborni savez sa SDP-ovom koalicijom, a onda, prema medijima, doveo u pitanje sposobnosti Davora Bernardića. U kraćem razgovoru za Jutarnji list Čačić je objasnio spomenutu izjavu, ali i kako treba izgledati buduća hrvatska Vlada.

Po čemu su SDP i Restart koalicija bolji nego HDZ?

- I lijevi i desni pol u hrvatskoj politici već godinama daju slične odgovore o načinu rješavanja problema, no problem je u tome što se malo toga na kraju realizira. Ali za razliku od HDZ-a, SDP ima korektan plan brze pruge Čakovec - Varaždin - Krapina, a to je nešto jako važno svima nama na sjeveru jer će time Varaždinci u Zagreb stizati za 40, a iz Čakovca za 45 minuta. Ima još nešto jako važno na što ljudi ne obraćaju pažnju. HDZ želi smanjiti porez na dohodak, dok SDP u programu predlaže ono što ja godinama zagovaram, a to je rezanje poreznog opterećenja do 5000 kuna. To je bitna razlika jer će od HDZ-ova plana profitirati srednja i gornja klasa, a od SDP-ova najsiromašniji, kao što su radnici u prerađivačkoj industriji, a upravo kod nas na sjeveru je najveći broj zaposlenih u tom sektoru. Da ne duljim, SDP-ov plan bi osigurao veće plaće za oko 700 tisuća zaposlenih, što bi zaustavilo emigraciju iz Hrvatske. Sve se zna, zaposlenima u prerađivačkoj industriji dignite plaće za 100 eura i oni neće ići u emigraciju. To su važne stvari.

Postoji li još nešto?

- Da, a to je ključno. Građanima ove zemlje je dosta korupcije u politici, a naročito im je dosta korupcije u sudstvu i pravosudnom sustavu. Hrvatsko sudstvo i ključni suci do srži su korumpirani, a SDP predlaže da treba redovito kontrolirati imovinu sudaca, što apsolutno podržavam jer sam prije prošlih izbora predložio da se unutar USKOK-a formira posebna služba za kontrolu pravosudnog sustava. Ovdje je sudstvo postalo država u državi, a kada je sudstvo korumpirano, nema ništa od pravne države. Zato nesposobni suci moraju biti maknuti iz sustava, a sada to predlaže i SDP. Suma sumarum, to su neki od razloga što će naš nezavisni zastupnik Darinko Dumbović ići na listu Restart koalicije. Dumbović će biti na desetome mjestu, koje nije ulazno, a to znači da mi moramo zaraditi taj mandat. Naša politička poruka glasi da ćemo podržati Restart ako bude mogao formirati iduću Vladu. Ako neće moći, spremni smo razgovarati s HDZ-om, dakle s desnim centrom, ali ne i ekstremistima.

Puno se priča o vašoj izjavi kako Davor Bernardić ne zna. Zašto to mislite?

- Bero je pametan dečko, koji ima jednu dobru osobinu, koju je dosad imao samo Ivica Račan, a to je da želi pažljivo slušati. On je svjestan kako u ovom poslu nije odigrao puno utakmica, zbog čega na ključnim položajima treba ljude koji raspolažu potrebnim znanjima. Treća dobra karakteristika Davora Bernardića glasi: on hoće raditi. To je jako važno jer premijer vodi Vladu i mora raditi i donositi odluke. Problem kod Plenkovića, koji je također vrijedan čovjek i koji također nije znao ništa o premijerskom poslu, jest to da on želi maksimalno sam raditi. Ne znam zašto, možda jer nema povjerenja u svoje suradnike, ali to usporava donošenje odluka, i to je vidljivo.

Istraživanja pokazuju da ni HDZ, ni SDP neće imati većinu, a treći je Domovinski pokret. Što napraviti u tom slučaju?

- Najbolje za Hrvatsku bila bi koalicija HDZ-SDP, ali to se neće dogoditi, što znači da su izgledni novi izbori. Što se mene tiče, apsolutno bih podržao veliku koaliciju. Imam dosta iskustva u privredi, politici, regionalnoj samoupravi, a bio sam i u dvije vlade, i spreman sam i Bernardiću i Plenkoviću objasniti zbog čega sam spreman podržati veliku koaliciju.

O strateškoj kompaniji: 'Država treba prodati preostali dio Ine'

U srijedu ste podržali ideju da država kupi Inu, barem su tako prenijeli mediji?

- To je glupost, uopće ne mislim da država treba kupiti Inu. Nema nikakve logike da Hrvatska u ovim okolnostima potroši golem novac da bi kupila Inu, a vjerujem da je Plenković požalio u istom trenutku kada je izgovorio tu demagogiju. Puno čišća opcija je da nekom trećem partneru prodamo svih 49 posto s koliko raspolažemo, a dobivenim novcem financiramo gradnju hidrocentrala za što Hrvatska ima fantastične hidropotencijale i sva stručna znanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:47