INTERVJU

BERNARDIĆ NAPAO MILANOVIĆA 'Interesna skupina onih koji uništavaju SDP očito ne preza ni od čega, u stranci sam zatekao kaos'

Davor Bernardić i Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u razgovoru za Novi list govorio je o situaciji u stranci, komentirao pozive dijela stranke za njegovom smjenom, te najavio da se ne namjerava predati nego da će se i dalje boriti kako bi ostao na čelu stranke.

– Da se malo našalim, prema medijskim špekulacijama svatko tko malo drži do sebe u Hrvatskoj, već je tražio moju smjenu. Zahtjevi za mojom smjenom koji traju, praktički, od prvoga dana kad sam izabran na mjesto predsjednika SDP-a smatraju se valjda dijelom uobičajene dnevne doze medijskih naklapanja. Zanimljivo je da se više nitko niti ne trudi izmisliti bilo kakav suvisao razlog zbog čega bih ja to trebao sam odstupiti s čelnog mjesta SDP-a, poručio je Bernardić.

- Oni se pokrivaju općom floskulom o mojoj tobožnjoj nesposobnosti, a u zadnje vrijeme glavni im je argument moja navodno niska javna podrška. Nije valjda da je moj najveći krimen zagovaranje kupovine hrvatskih proizvoda. Koliko znam nitko se ne sprda sa dvadeset godina dugom akcijom "Kupujmo hrvatsko". Bolje se boriti za hrvatski proizvod i hrvatsko zelje, nego pljačkati Hrvatsku! Jel vama to izgleda tako, kao da ja na vas stalno bacam blato i onda vas optužujem da ste obični prljavac i da smrdite. Zbog mojih navodno teških političkih grijeha sljedeći će biti zahtjev za izgonom iz Hrvatske. A kako i ne bi: umiješan sam u teške korupcijske afere, sudjelovao sam u privatizacijskoj pljački, u ratu sam činio zločine, izgubio sam kao predsjednik SDP-a pet izbora za redom, potpisao sam koaliciju sa HDZ-om, vrijeđao sam Srbe, ulagivao se šatorašima, bio sam neuspješan ministar u Vladi…, rekao je za Novi list.

Šef SDP-a potom je pokušao objasniti što se događa s SDP-om te pritom otvoreno uputio kritiku svom prethodniku Zoranu Milanoviću.

- Interesna skupina onih koji uništavaju SDP očito ne preza ni od čega, a mene su očito prepoznali kao nekoga tko ugrožava njihove foteljaške interese. S druge strane imamo činjenicu kako višekratno gube na svim regularnim tijelima stranke, na konvenciji, predsjedništvu, glavnom odboru, statutarnoj komisiji. Ja do sada niti na jednom od tih tijela, kada se raspravljalo i o meni i o radu stranke nisam izgubio potporu. Ako sam tako notorno loš i nepopravljiv, kako im je tako teško osigurati na baš prezahtjevne uvjete za moju legalnu i na statutu stranke utemeljenu smjenu? Lako i legalno to mogu odraditi, a ne cmizdriti po svim mogućim medijima i moljakati mene da sam odstupim. Ne sporim nikome pravo da se ne slaže s mojim izborom za predsjednika i da traži moju smjenu, ali odbijam prihvatiti njihove metode kojima ruše ugled stranke i stvaraju dojam u javnosti kako u stranci vlada kaos, i da sam ga ja proizveo. Bilo bi fantastično i lako rješivo da sam samo ja problem stranke. Moja je greška što sam u nakani da pomirim sve struje propustio članstvo suočiti s političkim nasljeđem moga prethodnika i njegovih sekundanata koji sada urlaju "držite lopova". A to je nasljeđe – zapuštenost organizacije, pasivizacija članstva, pasivnost lokalnih organizacija. Nevidljivi forumi, pasivnost savjeta, nedostatak političkih rasprava, slab liderski kapacitet vodstva, autoritarnost predsjednika, klijentelizam, neispunjena obećanja, loše gospodarsko stanje, izostanak reformi. To su naši istinski problemi koje pokušavam s vodstvom stranke rješavati, ali me se na sve načine u tome ometa. Naslijedio sam i Klub koji je sastavio moj prethodnik, a čiji disidenti danas drže HDZ na vlasti. Ovim ih putem podsjećam kako pad rejtinga počinje gubitkom dvaju parlamentarnih izbora u zadnje dvije godine i takvo stanje sam zatekao kad sam došao na funkciju predsjednika stranke. Većina onih koji danas galame, imali su tada priliku koju nisu znali iskoristiti. Ne da je nisu iskoristili, nego su skoro upropastili stranku, poručio je.

Na upit smatra li da je Zoran Milanović u vezi s članovima vodstva stranke koji traže njegov odlazak.

– To morate pitati njega. Tada ih se nije moglo čuti da kritiziraju krive poteze i zbog toga je 100.000 naših birača ostalo kod kuće – to je prava istina o rejtingu stranke. Uostalom sve što misle o tim njihovim propalim politikama, rekli su članice i članovi stranke na zadnjim unutarstranačkim izborima. Ako su i članovi Predsjedništva dio pobune, neka izađu imenom i prezimenom umjesto da se skrivaju. Medijima se u zadnje vrijeme plasira niz neistinitih teza. Izvori tih informacija uvijek su anonimni, jer ne žele razotkriti svoje stvarne planove. Trude se u javnosti stvoriti dojam da u stranci vlada kaos, sve s ciljem rušenja rejtinga, što bi za posljedicu trebao imati moju smjenu. No, mogu biti sigurni da sve dok sam ja ovdje neće moći izručiti stranku svojim partnerima u HDZ-u s kojima su vjerojatno već i dogovorili podjelu fotelja u vladi velike koalicije, rekao je.

Priznaje da i on snosi odgovornost za nastalu situaciju.

– Ne bježim od činjenice da je dio odgovornosti i na meni. Žao mi je što nisam uspio organizirati stranku kao modernu stranku, koja svoje djelovanje temelji na vrijednostima solidarnosti, pravednosti, slobode i jednakosti. Nažalost, posljedica je to opstrukcije dijela članova stranke koji su navikli ne raditi ništa. Čim se pred njih stavio konkretan zadatak, što bi opravdalo plaću koju primaju, isti su krenuli s opstrukcijama i miniranjem vodstva stranke. Umjesto sankcioniranja, moja odluka je bila da pokušamo sjesti u istu lokomotivu i zajedno povući SDP-ovu kompoziciju. Međutim, pripradnici te destruktuvne frakcije nikad nisu željeli jaki SDP, već sinekure, fotelje i novac.

Pojasnio je i svoj odnos sa Zlatkom Komadinom.

– Da. Sa Zlatkom Komadinom se čujem svakodnevno. Blizak mi je suradnik, cijenim ga i važno mi je njegovo iskustvo. I njemu je kao potpredsjedniku stranke jako stalo da se ova situacija riješi i da nastavimo normalno raditi u interesu građana Hrvatske. Zlatko Komadina je moj prijatelj i pravi SDP-ovac. Drago mi je da mi je otvoreno i javno dao podršku i javno stao iza mene kao predsjednika stranke, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:49