KRIZA U PARTIJI

BERNARDIĆ 'Nikakve iznuđene ostavke ne dolaze u obzir, mene ruše krupni kapital i uvozni lobiji, sve je krenulo kad sam pitao di su pare'

 Ronald Goršić / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je nakon dugotrajnog sastanka vrha stranke s članovima zastupničkog kluba izašao u ponedjeljak kasno poslijepodne pred novinare i jasno dao do znanja da mu ne pada na pamet povlačenje s čela stranke, a za pokušaje svog rušenja prozvao je 'interesne lobije', 'krupni kapital' i 'uvoznički lobi'.

Na početku svog obraćanja rekao je da je na sastanku zaključeno da se u SDP-u trebaju vratiti u zonu demokratskog odlučivanja, 'a to je unutar stranke, moja dužnost je štititi statut stranke'.

- Predsjedništvo je odlučilo da budem predsjednik Kluba zastupnika na prijedlog Rajka Ostojića i Franka Vidovića, prihvatio sam tu odluku, naravno. Ta odluka se može ili promijeniti ili provesti. Dok postoje tijela stranke, odluka se mora jednostavno prihvatiti. Ponudio sam klubu kompromis: klub je prvo tražio da ja budem predsjednik, sad me ne žele, ne žele više ni kolegu Bauka..., rekao je Bernardić ne iznoseći detalje ponuđenog kompromisa.

- Arsen Bauk je predsjednik kluba do izbora novoga, rekao je, a na novinarsku konstataciju da se 22 saborska zastupnika protive njegovom imenovanju za klupskog šefa, Bernardić je uzvratio: - 33 zastupnika nisu bila ni za moj izbor, sada ih je 22 protiv, dakle napredovao sam.

- Nitko nije iznad tijela stranke, tako stranke funkcioniraju, spreman sam da zajedno radimo u interesu građana i SDP-a, a ne protiv SDP-a i u svom osobnom interesu, pogotovo kada imamo ovakav HDZ i ovakvu Vladu, jednu od najlošijih u hrvatskoj povijesti. Pozivam sve da u toj situaciji rade za, a ne protiv SDP-a, apelirao je Bernardić.

- O mojoj ostavci ni danas ni na sastancima prethodnih dana nije bilo govora, Zlatko Komadina je moj dobar prijatelj, kao i Rajko Ostojić, sve odluke donosimo zajedno i u suglasju, ustvrdio je šef SDP-a.

- Klub je, to sam već rekao, tražio mene na čelu, sad me ne žele, koliko znam izraženo je nezadovoljstvo Baukovim vodstvom iako je u gotovo nemnogućim uvjetima radio. Gledajte, ne znam... Ja sam ponudio da se pronađe kompromis, za razgovor je potrebno dvoje, rekao je.

- Moj zadatak je da štitim stranku i njezin statut, a tamo su neke stvari vrlo jasne, svatko u SDP-u dužan je provoditi odluke tijela stranke, Predsjedništvo je donijelo odluku, praktički jednoglasno, iza nje stoji, ako je promijeni onda ćemo o drugom scenariju razgovarati, dok je na snazi, nema opcije da se ne provede, izjavio je.

Na pitanje hoće li doći do izbacivanja iz stranke zastupnika koji ne budu prihvatili njegovo imenovanje na čelo kluba, Bernardić je uzvratio da ne želi odgovarati na hipotetska pitanja.

- Nikakve iznuđene ostavke, ulice i razračunavanja putem medija ne dolaze u obzir, i dalje ću demokratske princpe štititi, standarde i statut SDP-a, rekao je.

- Moj osobni rejting je nula, a bio bi i minus 10 da se može tako napisati. Neću komentirati analize HDZ-ovih agencija koje rade za Vladu sve dok ne dobijem odgovor za koje državne institucije one rade, komentirao je Bernardić loš rejting SDP-a i njega osobno.

- U zadnjih nekoliko dana imamo nekoliko različitih istraživanja, po nekima se rejting oporavio, po nekima je pao. Mogu se složiti da SDP ima problrema, da postoji veliko nezadovoljstvo što se bavi samim sobom, izjavio je, a onda za vlastite probleme optužio 'interesne lobije'.

- Ovaj vjetar ne puše iz SDP-a, ovaj vjetar puše izvan SDP-a, to je udruženi pothvat interesnih lobija, uvoznih lobija, ovo bi radili svakom šefu stranke nakon mene, zato treba vratiti sve u okvir statuta. Mene s pozicije predsjednika ruši krupni kapital i uvozni lobiji, činjenica je da dio ljudi u SDP-u na ovaj ili onaj način sudjeluje u tome, HDZ-ovu Vladu trenutno na vlasti drže SDP-ovi disdenti, Saucha, Ronko... Hajka na mene krenula je kada sam počeo inzistirati na istini o Agrokoru, kad sam pitao di su pare. U jednom trenutku u 88 dana čak 1260 negativnih članaka o meni je registrirano, pa mi vi recite je li to slučajno, izjavio je Bernardić.

Demantirao je da mu je ponuđeno mjesto na listi za Europski parlament u zamjenu za ostavku.

- Ako mi je krimen što nisam umočen ni u jednu aferu, što živim u 40 kvadrata, onda ga prihvaćam, rekao je na kraju Bernardić ističući da je SDP u zadnjih godinu dana imao više zakonskih inicijativa u Saboru nego ikad što je iskoristio kao argument za tvrdnju da je rad stranke u njegovom mandatu itekako vidljiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:20