UVJEREN U POBJEDU

BERNARDIĆ OPET OBEĆAO SKOK PLAĆA ZA 500 KUNA 'Ali to nije sve, gradit ćemo stanove za najam i za to davati subvencije'

Davor Bernardić
 Ranko Suvar / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ponovio je u utorak u Osijeku kako će stranka, kada dođe na vlast, raditi na vraćanju povjerenja u institucije i vjere građana u politiku, jer smatra kako građani danas gube povjerenje u politiku i u institucije.

Na predstavljanju programskih smjernica stranke na predstojećim parlamentarnim izborima u Osijeku Bernardić je istaknuo kako je jedan od ključnih ciljeva SDP-a rast životnog standarda građana. Zato će SDP inzistirati na provedbi plana za rast plaća i mirovina kojim se, po njemu, promjenom neoporezivog dijela dohotka, može osigurati da sve plaće narastu za do 500 kuna.

"Dignut ćemo i minimalnu plaću te osigurati rast mirovina, ali ne samo to, izgrađivat ćemo stanove za najam te subvencionirati najam, jer većina naših ljudi, posebice mladih obitelji ne mogu podignuti kredit", rekao je Bernardić.

Naglasio je kako je važna komponenta "poštena i odgovorna vlast, pravedna, solidarna i socijalna država, a to znači "beskompromisnu borbu protiv lopovluka u Hrvatskoj i borbu za reformu pravosuđa, kako bi silovatelji, kriminalci i ubojice bili u zatvoru, a ne na slobodi".

"Uzet ćemo novac iz EU fondova, koji su sada neiskorišteni, jer je Hrvatska po tome zadnja u Europi i usmjerit ćemo milijarde, koje se sada slijevaju u privatne džepove pojedinaca vezanih interesno s vladajućom strankom, u gospodarski rast, plaće i mirovine", poručio je Bernardić.

Ponovio je i da Hrvatski sabor zadnja dva tjedna ne radi i ne može donositi zakone, jer se vladajuća većina nije uspjela skupiti, a Državno odvjetništvo je obezglavljeno, jer je ostalo bez glavnog državnog odvjetnika, dok se zemlja "guši u korupciji".

"Nikada veću korupciju nismo imali, jer je iz ove Vlade zbog korupcije moralo otići 14 ministara, a cijela ova Vlada se održava na vlasti zahvaljujući korupciji i kupovini zastupnika u Saboru", ocijenio je predsjednik SDP-a te "zbog toga Europska komisija udijelila "packe" i rekla da smo najkorumpiranija zemlja u EU".

"Naš zadatak je beskompromisno se obračunati s korupcijom, boriti se protiv toga lopovluka koji uništava zemlju, koji je prouzročio da je Slavonija danas prazna, i to je jedan od načina na koji mislimo potaknuti gospodarstvo", poručio je Bernardić.

Najavio je kako će SDP provedbom svojeg programa odblokirati gospodarstvo kroz bolji odnos prema poljoprivrednicima, stavljanjem banaka u funkciju razvoja te rasterećenjem mikro i malih poduzeća, privatnih poduzetnika i poticanjem svih kreativnih i inovativnih industrija.

Predsjednik osječko-baranjskog SDP-a saborski zastupnik Domagoj Hajduković izjavio je kako je Slavonija gospodarski, demografski i sociološki jako devastirana regija, zbog čega SDP želi dati naglasak na čitavom nizu reformskih mjera, koji će građanima vratiti optimizam i dati im perspektivu u ovoj regiji. Želimo politici dati novu paradigmu, a to je odgovorna i transparenta vlast za građane, kazao je Hajduković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:05