BROJNE AFERE

BERNARDIĆ 'Osim što postoji sumnja da je korumpiran, ministar Kujundžić još i laže. Proziva me za nešto što nikada nisam rekao'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Oporbene stranke i istaknuti zastupnici traže smjenu Milana Kujundžića zbog brojnih afera, među kojima je i zadnja u kojoj ga se optužuje da je u imovinskoj kartici prikazao značajno manju vrijednost svojih nekretnina, dok je neke i zatajio.

Šef SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je da ga je Kujundžić prozvao za nešto što nikada nije rekao.

- Osim što postoji sumnja da je korumpiran, ministar Kujundžić još i laže. Proziva me za nešto što nikada nisam rekao. Zanimljivo je i indikativno da su redom što bivši što sadašnji ministri Kujundžić, Marić, Žalac, Tolušić i Bošnjaković krivo ispunili imovinske kartice. Slučajno?, napisao je Bernardić na Twitteru.

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković istaknuo je kako očekuje od premijer Andreja Plenkovića da Kujundžića razriješi dužnosti.

"Ovo je samo jedna u nizu koruptivnih afera ove Vlade, više smo puta stavljali zbog toga na dnevni red opozive ministara među kojima je bio i opoziv ministar Kujundžića, ali zbog drugih razloga, katastrofalnog stanja u zdravstvu", izjavio je Hajduković i poručio kako će SDP kao oporba i u ovom slučaju reagirati.

"Ne zna hoćemo li ići na opoziv, mislim da bi premijer trebao - i ja ga pozivam - da razriješi ministra, mislim da ima za to više nego dovoljno razloga ako još tome pribrojite stanje u zdravstvu", kazao je Hajduković na konferenciji za novinare u Saboru upitan da komentira aferu s nekretninama Kujundžića.

Dodao je kako Kujundžić nije dao jako puno odgovora, da u cijeloj priči ima puno nelogičnosti i da je sama sumnja na djela koja ne moraju nužno biti koruptivna ili protuzakonita, već je pitanje jesu li moralna ili nisu dovoljan razlog za razrješenje.

Najoštrije je osudio i napad na novinarku Slobodne Dalmacije koja je snimala kuću ministra Kujundžića kod Imotskog. "To je nešto nedopustivo u demokratskoj i otvorenoj državi", rekao je.

Pametno: Koja je to čarobna formula?

I stranka Pametno zatražila je u petak od premijera Andreja Plenkovića da smijeni ministra zdravstva Milana Kujundžića zbog afera.

Iz stranke su u petak priopćili da su najnoviji navodi o Kujundžićevim aferama samo još jedan pokazatelj nekompetencije, bahatosti i nedostatka odgovornosti i promišljenosti koju pozicija čelnog čovjeka zdravstvenog sektora neminovno iziskuje.

Ocijenivši da je Kujundžić izravno odgovoran za katastrofalno loše stanje u zdravstvu i gomilu dugova u sektoru te podsjećajući na niz ranijih afera, ministra su pozvali na podnošenje ostavke. "Dug u zdravstvu kontinuirano raste i mjeri se u milijardama kuna. Nikakve reforme nisu provedene, ali je zato ministar vrlo srčano zagovarao poskupljenja", kaže Pametno.

Potpredsjednica stranke Maja Vehovec ističe da je transparentnost imovine pitanje elementarne političke pristojnosti pa je nevažno je li Kujundžić vrijednost nekretnina umanjio slučajno ili namjerno. U oba slučaja izostaje politička i moralna odgovornost, a na površinu izbija duboko nerazumijevanje obveza političkih dužnosnika prema javnosti.

"Nismo šokirani brojem nekretnina, jer se nakon Kuščevića i Tolušića čini da je ljubav prema skupim kvadratima karakterna osobina dijela Plenkovićevih ministara, a ne slučajnost", naglasila je Vehovec i izrazila zgražanje jer "unatoč svim aferama i lošem upravljanju sektorom zdravstva Kujundžić ostaje ministar".

Zaključivši da se Kujundžićeva bahatost proteže od kuće u Imotskom do vile u zagrebačkom Markuševcu, pozvala ga je da s građanima podijeli "čarobnu formulu za stjecanje bogatstva neusklađenog s redovitim financijskim primanjima".

Grmoja: 'Iza afere stoji netko iz HDZ-a'

Nikola Grmoja (Most) izjavio je u petak kako je uvjeren da iza afere s nekretninama i sukobom interesa ministra Milana Kujundžića stoji netko iz HDZ-a, odlučivši sada izaći u javnost sa stvarima koje su se vrlo vjerojatno znale i prije.

Grmoja je rekao da ga strašno ljuti što netko može biti bitan faktor na političkoj sceni s aferama za koje je sigurno znao veliki dio establishmenta i medija, ali kad zbog stranačkih borbi postanete nepodobni kreću pokušaji rušenja.

Na to ne možemo i nećemo pristati, a o Milanu Kujundžiću i zašto ne može biti ministar zdravstva Most je sve rekao kroz 52 razloga za opoziv, podsjetio je Grmoja u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru.

Oni koji su započeli operaciju neka je odrade do kraja, mi u njoj ne mislimo ni na koji način sudjelovati, dodao je.

Upitan misli li da netko iz HDZ-a možda podmeće ministru Kujundžiću, Grmoja je rekao kako je u to uvjeren, odnosno ne da mu podmeće, jer radi se o stvarima koje su jako ozbiljne budući da mu je novac posudio netko tko je vlasnik jedne veledrogerije.

"To je čisti sukob interesa jako blizu kriminalu, a što se znalo vrlo vjerojatno i prije pa je taj netko 'odlučio povući okidač'", drži Grmoja.

Na pitanje radi li se možda o pokušaju Kujundžićeve diskreditacije za predstojeće parlamentarne izbore, Grmoja je rekao kako je to moguće, kao i za unutarstranačke izbore u HDZ-u.

"To su špekulacije, nastupam iskreno, uvijek otvorenog garda, svaku informaciju o bilo kojem kriminalu koju dobijem iznesem u Saboru, korumpirane prozivam imenom i prezimenom i iza toga stojim, zbog toga imam i sudske tužbe i ne spremam nešto u ladice da izvučem kad mi bude trebalo", rekao je.

Ako se želimo obračunati s korupcijom u Hrvatskoj, dodaje Grmoja, onda sve treba iznijeti odmah.

"Podsjećam da smo otvorili komunističke arhive koje je HDZ nakon godinu dana ponovno zatvorio, jer je izašao dosje jednog od ključnih ljudi sadašnjeg i bivšeg HDZ-a Vladimira Šeksa. Nemamo fige u džepu i stavimo sve pred građane i onda ćemo vidjeti tko je tko u hrvatskoj politici", poručio je Grmoja.

O aferi ministra zdravstva Milana Kujundžića s nekretninama, saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kazala je kako nažalost to nije ništa novo i da u "suvislim zemljama župan koji mlati svoju ženu ne bi bio župan, a Kujundžić već danas ne bi bio ministar".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:35