OPORBA U OFENZIVI

BERNARDIĆ OŠTRO PROZVAO VLADU 'I Sanader je 2009. imao isti tim stručnjaka. To nije bilo ništa drugo nego parlaonica, a gospodarstvo se raspalo'

 
Josip Tica i Davor Bernardić
 Ronald Goršić / CROPIX

- Treba donositi odluke. Od debatnog kluba nema ništa. Ivo Sanader je 2009. godine imao isti tim stručnjaka, a to nije bilo ništa drugo nego parlaonica, debatni klub, a gospodarstvo se raspalo i 4.000 ljudi je ostalo bez posla - izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za tisak koju je održao zajedno sa SDP-ovim predsjednikom Savjeta za gospodarstvom, prof. Josipom Ticom.

Premijeru Andreju Plenkoviću jasno su poručili da nema vremena za njegov krizni stožer za gospodarstvo, za diskutiranja, već treba poduzimati konkretne korake.

SDP-ovci su ponovo ukazali na dramatičnu ekonomsku situaciju u koju smo ušli zbog epidemije korona virusa, istaknuli da pod hitno treba donijeti odlučnije mjere i uz napomenu da je SDP konstruktivna stranka podsjetili na paket od deset zakona koji su uputili Saboru s prijedlogom da se donesu po hitnoj proceduri.

Potrebne hitne mjere

Bernardić je već ranije Vladi predložio obustavu plaćanja parafiskalnih nameta, barem najvećih dok traje kriza, suspenziju svih planova zapošljavanja u državnoj upravi, javnim poduzećima i ustanovama te obustavu svih planova javnih nabava, koje nisu u funkciji borbe protiv COVID-19. Nedopustivim je pak ocijenio najave iz Vlade o izmjeni Zakona o radu kojim bi se ukidala radnička prava, ali je istaknuo da je nedopustivo i ukidanje ljudskih prava i sloboda.

Tica je kazao da prijeti krah ekonomije i zbog toga su potrebne hitne mjere, a s druge strane je potrebna solidarnost s onima koji sada podnose natprosječni teret. To su trgovci i zdravstvo, ali i oni koji moraju biti zatvoreni i ne mogu raditi. - Država se mora revanširati tom sektoru - kazao je Tica.

Mjere

U SDP-ovom paketu zakona traži se oslobađanje od uplate akontacije poreza na dobit za sve poduzetnike, jer nije vrijeme da poduzetnici u ovom trenutku kreditiraju državu.

Potom oslobađanje 100 posto izdataka za doprinose, kod isplate plaća radnicima, za vrijeme trajanja krize, za one koji su prestali s poslovanjem na temelju odluke Stožera civilne zaštite.

Dalje je isplata 75 posto neto plaće radnicima (a najviše do 5.000 kn) u tvrtkama pogođenima krizom.

Četvrta mjera koju predlaže SDP je osiguravanje plaćenog dopusta za barem jednog roditelja kako bi mogao provoditi vrijeme sa svojom djecom koja ne idu u škole.

Dalje predlažu da sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici, osim onih na prvoj crti obrane, rade za minimalac kako bi se solidarizirali s brojnim građanima koje će pogoditi ova kriza.

Šesta mjera je plaćanje PDV-a tek po naplati fakture i to u mjesecu u kojem je faktura naplaćena;

Zatim bi išlo smanjenje i ograničenje zatezne kamate.

SDP predlaže i izmjenu Zakona o Porezu na dohodak kako bi poslodavci u 2020. mogli isplatiti neoporezivi iznos od 30000.00 kuna svojim radnicima za ublažavanje posljedica Covid-19 i potresa u Zagrebu.

Na kraju predlažu moratorij na kredite za građane i poduzetnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:16