'ŠTITI PROIZVODNJU'

BERNARDIĆ POKUŠAO POJASNITI IDEJU ZBOG KOJE SU GA NAPALI DA JE NEZNALICA: Ja sam hrvatski, a ne briselski političar. Želim pomoći proizvođačima kupusa

Davor Bernardić
 Ronald Gorsic / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić za RTL je u ponedjeljak rekao kako je svojim prijedlogom na smanjenje PDV-a na domaće proizvode, koji je iznio u subotu, htio ukazati da direktno želi pomoći poljoprivrednicima.

- Prije svega, sve što radimo, radimo u okviru EU zakonodavstva, ali ja ću otvoreno reći ja sam hrvatski političar, a ne briselski političar, štitimo hrvatske interese, a ne briselske interese i unutar postojeće europske direktive napravit ćemo sve da kroz izmjene zakona o PDV-u pomognemo domaću proizvodnju, kako na one proizvode i grupe proizvoda koji se dominantno proizvode u Hrvatskoj. To znači da je PDV jednak za sve, ali vi imate proizvode koji se dominantno proizvode u Hrvatskoj i na taj način mi možemo pomoći direktno našim poljoprivrednim proizvođačima. To je čitava intencija ovog zakona - rekao je Bernardić za RTL.

Upitan kako to planira izvesti u praksi, Bernardić odgovara kako se to može napraviti kroz izmjene zakona o PDV-u na poljoprivredne proizvode koji se dominantno proizvode u Hrvatskoj.

- Mnogo je tih proizvoda. To su mandarine, to su jagode, to je kupus, to je krumpir. Ono što je također važno je da moramo gledati da spustimo PDV i na njihov repromaterijal - kazao je šef SDP-a.

Iako bi konačni rezultat tog poteza bio da je cijena za kupce niža, ali za poljoprivrednike bi sve ostalo isto, Bernardić je rekao da zastupa hrvatske interese.

- Konačni cilj je konkurentnija poljoprivreda, to znači nižu cijenu za kupce i konkurentniji proizvod koji poljoprivrednici prodaju lancima. Ponovit ću, ja sam hrvatski političar, a ne briselski političar, zastupam hrvatske interese, ne briselske, ima puno onih koji se šepure kao pjietlići, a kad dođu u Bruxelles onda su manji od makova zrna mi to nećemo raditi, ovo je naša zemlja - izjavio je Bernardić.

Podsjetimo, Bernardić je u subotu na OPG-u Veličan u Špišić Bukovici kod Virovitice pozvao na smanjene PDV-a na domaće proizvode, a svoju ideju o tome podijelio je i na društvenim mrežama.

- S ovog mjesta poručujemo: SDP je protiv novih nameta za hrvatske poljoprivrednike, protiv smo harača za obavezno članstvo u poljoprivrednoj komori i tražimo smanjenje PDV-a za domaće poljoprivredne proizvode i osnivanje burze domaćih proizvoda. Ovo je već druga HDZ-ova vlada, a poljoprivredna proizvodnja pada unatoč sve većim poticajima. To je znak za alarm! To je pokazatelj da ministar Tolušić ne radi posao kako treba i da trebamo ustrajati u zahtjevu za njegovom ostavkom - napisao je Bernardić na Facebooku.

Riječi šefa SDP-a nisu naišle na odobravanje stručnjaka koji tvrde kako se radi o političkom biseru. Oni su ukazali da bi smanjenje PDV-a bilo u suprotnosti s načelima tržišne ekonomije u Europskoj uniji i njezinim zakonodavstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:40