IZMJENE ZAKONA O POREZU NA DOHODAK

BERNARDIĆ POZVAO PREDSJEDNIKA SABORA DA SDP-ov PRIJEDLOG ZAKONA STAVI NA GLASANJE 'Treba vidjeti tko je za povećanje plaća, a tko nije'

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon jučerašnje rasprave u Hrvatskom saboru o SDP-ovom prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dohodak kojim bi se povećale plaće 700 tisuća građana za 330 do 500 kuna, predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je predsjednika Sabora da taj prijedlog stavi na glasanje kako bi se jasno vidjelo tko je za povećanje plaća građanima i tko je protiv toga.

Tužna je slika Hrvatske, izjavio je Bernardić na konferenciji za medije, da polovina od 1,6 milijuna radnika radi za plaće manje od 5400 kuna, a 75 posto ljudi radi za manju plaću od prosječne.

"Preko milijun građana Hrvatske živi u siromaštvu ili na rubu siromaštva, a postoje i oni, poput radnika Uljanika, koji uopće ne primaju plaću", kazao je Bernardić i pozvao predsjednika Hrvatskog sabora da SDP-ov prijedlog zakona stavi na glasanje, kako bi se jasno vidjelo tko je za to da se građanima povećaju plaće i tko je protiv toga.

Bernardić je naglasio i da je jedina demografska mjera dobro plaćen posao, da bi plaće mogle biti veće već sljedeći mjesec, a da bi rasle i bez dodatnog troška za poslodavce, naglašavajući da je prijedlog realan, konzistentan i da se itekako može provesti.

SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak povećao bi neoporezivi odbitak dohotka sa sadašnjih 3800 kuna na 5 tisuća kuna, čime bi se neto plaće povećale za 330 do 500 kuna.

"Na primjeru magistra koji radi za 5000 kuna i na to po postojećem zakonu plaća porez i prirez oko 330 kuna, povećanjem neoporezivom dijela dohotka on ne bi plaćao taj porez, pa bi mu plaća bila viša za 330 kuna", objasnio je Branko Grčić.

Podsjetio je da je Hrvatska 2018. godine imala treći najniži BDP glavi stanovnika u Europskoj uniji, a da su cijene života u europskom prosjeku.

Prema podacima Eurostata, na hranu i piće u Hrvatskoj troši se 30 posto od ukupne potrošnje, a cijene hrane i pića, kao i odjeće, komunikacijskih usluga, kućanske opreme i vozila u prosjeku su Europske unije, kazao je dodavši da bi ova "vatrogasna" mjera povećala plaće za oko 700 tisuća radnika koji plaćaju porez na dohodak.

Grčić: lokalnoj samoupravi novac bi davala država od PDV-a

Na novinarsko pitanje o tome kako bi prema tom modelu jedinice lokalne samouprave (JLS) nadoknadile otprilike 2,4 milijarde kuna koje dobiju od tog poreza, Grčić je odgovorio da bi se taj iznos JLS-ima nadoknadio novcem od poreza na dodanu vrijednost (PDV).

"Stopa PDV-a ne bi se trebala smanjiti za jedan posto, već bi država taj jedan posto trebala davati u Fond za poravnanje, a sav iznos od poreza i prireza trebao bi ići JLS-ima", kazao je.

Dodao je i da je SDP ciljano protiv smanjenja PDV-a od jedan posto jer nedavno smanjenje PDV-a na određene namirnice nije smanjilo njihove cijene, pa taj učinak ne bi imao niti smanjenje opće stope PDV-a.

"Vlada je na štetu građana smanjenjem PDV-a na 13 posto odlučila dati nešto više novca trgovačkim lancima, a sada to želi učiniti ponovno", objasnio je Arsen Bauk.

Upitan treba li ustavni sud reagirati na kampanju ministra mirovinskog sustava Marka Pavića protiv referendumske inicijative za promjenu uvjeta umirovljenja, Bauk je kazao da bi reakcija Ustavnog suda možda bila i zakašnjela, ali da bi bila i dobra.

"Ne smatram da je pošteno da se novac poreznih građana troši u reklamne kampanje Vlade", dodao je Bauk, dok je Bernardić kazao je da se nada da će referendumska inicijativa uspjeti.

"Bez obzira na sramotnu antikampanju ministra Pavića koju financira krvavo zarađenim novcem koji je oteo umirovljenicima svoje zemlje, pozivam sve građane da potpišu za referedum", izjavio je Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:32