ODLUKA

BERNARDIĆ PROGOVORIO O ČOVJEKU KOJEGA SVE VIŠE SDP-ovaca VIDI KAO SVOG KANDIDATA ZA PREMIJERA 'Ne vidim zašto ponavljati neuspjele eksperimente'

Mršića želim blizu sebe, ali kandidat za premijera je predsjednik stranke. Nudio sam mu politički angažman, ali nije bio zainteresiran, kaže Bernardić
Davor Bernardić i Zvonimir Mršić
 Hanza Media

- Predsjednik stranke ujedno je i kandidat za premijera. Nije praksa da se uz predsjednika netko drugi kandidira za premijera. SDP je jednom to pokušao, kada se uz Ivicu Račana, a onda Zorana Milanovića, za premijerskog kandidata isticalo Ljubu Jurčića, ali taj eksperiment nije dobro prošao. Ne vidim razlog da ponavljamo neuspjele eksperimente - rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, odbacujući mogućnost koju mnogi SDP-ovci priželjkuju - da u slučaju prijevremenih parlamentarnih izbora njihov kandidat za premijera bude nekadašnji gradonačelnik Koprivnice i bivši predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

- S Mršićem sam stalno u kontaktu. Želim ga blizu sebe, ali kandidat za premijera je predsjednik stranke. Mršiću sam nudio politički angažman. Mogao je biti SDP-ov kandidat za župana, ali je to otklonio. U posljednja tri mjeseca često razgovaramo, ali nije pokazao da je zainteresiran za politički angažman. Čini mi se da bi radije i dalje ostao u gospodarstvu - nastavio je Bernardić.

Ideju da u slučaju prijevremenih parlamentarnih izbora kao SDP-ova kandidata za premijera istaknu Zvonimira Mršića SDP-ovci su počeli iznositi nakon serije Bernardićevih loših javnih nastupa. To je počela sa selfijem s čokoladom i reklamiranjem kiselog kupusa kao odgovorom na krizu u Agrokoru, a nastavilo se nizom neshvatljivih tvitova o kiši, literarnih uvoda o nježnom odnosu s ocem braniteljem sa saborske govornice u povodu krize Vlade, sve do posljednjeg, otprije nekidan, kada je Bernardić prozvao novinare da su medijski plaćenici koji o njemu stvaraju lošu sliku.

- Predsjednik moje stranke neprimjereno se izrazio kad je nazvao novinare medijskim plaćenicima. Pogriješio je - izjavio je Siniša Hajdaš Dončić, prvi član Predsjedništva SDP-a koji je otvoreno progovorio o katastrofalnoj komunikaciji predsjednika stranke Davora Bernardića. No, kada smo Bernardića pitali što je mislio pod medijskim plaćenicima, odgovorio je samo kako nije mislio na sve novinare, ali da ima onih koji iz interesa promoviraju HDZ, a njemu nanose štetu.

Različite struje

Razgovarali smo s više članova Predsjedništva SDP-a, pripadnicima različitih struja, od kritičara do onih koji su vrlo bliski Bernardiću. Svi redom govore da su vrlo nezadovoljni Bernardićevom komunikacijom i njegovim javnim nastupima te ocjenjuju da u kampanji za parlamentarne izbore s takvom retorikom SDP-u ne bi priskrbio željeni rezultat na izborima. Svi se naši sugovornici slažu da bi u toj ulozi Mršić bio puno bolji za SDP, ali su različita razmišljanja o tome kako do toga doći.

Hajdaš Dončić kaže da ne treba isključiti da SDP na parlamentarnim izborima kao premijerskog kandidata, istakne nekog za koga se procijeni da bi bio bolji od predsjednika stranke. - O kandidatu za premijera odlučit će stranačka tijela, imamo predsjednika koji ima određene mogućnosti da bude naš kandidat za premijera, ali ne trebamo isključiti i druge opcije, pustit ćemo to vremenu. Neće biti ista pozicija Bernardića danas, za četiri mjeseca ili godinu dana. O svemu ćemo razgovarati - rekao je Hajdaš Dončić.

Drugi članovi Predsjedništva u neslužbenim razgovorima navode kako bi, u slučaju da je ispalo da su izbori već za mjesec dana, Mršić vjerojatno bio kandidat za premijera.

- No, kada bi Bernardić već sada rekao da će netko drugi biti kandidat za premijera, u kakvu bi se poziciju time doveo? Što je onda on - pita jedan od vodećih članova stranke te dodaje da jest činjenica da Bernardić jako loše prezentira stavove stranke i komunicira s javnošću, ali da to nije razlog zbog kojega bi itko u SDP-u mogao očekivati da će se sam povući s funkcije predsjednika. - On nije doživio ni jedan poraz. Nije izgubio ni jedne izbore da bi netko imao konkretan razlog zbog kojega bi mu mogao reći da je fer da odstupi. Možda bi, ako bi na izborima za Europski parlament SDP-ovi kandidati prošli puno lošije nego HDZ-ovi, Bero imao razlog reći da se povlači - izlaže naš sugovornik pat-poziciju u kojoj se našao SDP jer je demokratski izabrao predsjednika stranke za kojega unaprijed sumnja da ih može povesti u izborne pobjede.

Test u javnosti

Traženje izlaza u Zvonimiru Mršiću neke je članove Predsjedništva SDP-a jako razljutilo. Smeta ih što o tome njihovi kolege govore između sebe i što je ta ideja prije došla u novine nego na stol u redovnim tijelima stranke, koja bi ju razmotrila. - O Mršiću imam dobro mišljenje. O njemu se govori kao uspješnom gradonačelniku Koprivnice, kao uspješnom menadžeru koji je dobro vodio Podravku, ali mi smeta što moji kolege to najprije testiraju u javnosti, a tek se potom raspravlja u stranci - prigovara naš sugovornik, smatrajući da to nije dobra metoda jer neke teme troši prije vremena i ljude u stranci može dovesti do sukoba.

- Promjene u SDP-u su nužne, ali one ne smiju ići nasilu. Stranka mora za njih sazreti - rekao je drugi SDP-ovac. Nezadovoljan je stanjem u stranci, ali smatra da parlamentarnih izbora neće biti tako skoro “jer će Plenković pokupovati većinu”. - Dosta je spinova, a kada dođe do izbora, morat ćemo staviti glave skupa i pronaći najbolje rješenje. Ovo što imamo nije dobro, ali nije sada vrijeme za temu tko će zamijeniti predsjednika - rekao je.

- Bero je dobar dečko, ali se vidi da nije za funkciju predsjednika stranke. Danas su promjene brze i ako nemaš na čelu stranke osobe koja će brzo reagirati i brzo dati odgovore, onda te ta osoba ne vodi nigdje - smatra još jedan od naših sugovornika, koji također smatra da bi Mršić bio puno bolje rješenje, ali SDP-u je takvo rješenje teško provesti. Stvar je u tome što se Bernardić neće povući s čela SDP-a, a da bi ga se smijenilo, pet županijskih organizacija moralo bi zatražiti izvanrednu izbornu konvenciju, što teško da će se dogoditi, ili bi se novog predsjednika moralo izabrati na redovnoj konvenciji u roku od šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:13