PRIVATNA TUŽBA

BERNARDIĆ SAM NA SUDU Ramljak, koji ga je tužio za duševne boli, nije došao, sutkinja odbila saslušati svjedoke i zakazala sljedeće ročište za jesen

Ante Ramljak (lijevo) i Davor Bernardić (desno)
 CROPIX

Povodom privatne tužbe bivšeg izvanrednog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka u kojoj na ime duševnih boli potražuje 150.000 kuna od predsjednika SDP-a Davora Bernardića jer ga je lani prozvao za kriminal označivši ga kao veleizdajnika, na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu nastavljen je parnični postupak na kojem se osim odvjetničkih timova pojavio jedino Bernardić. Unatoč nizu predloženih svjedoka s obje strane, raspravna sutkinja odbila je njihova saslušanja te će se idući puta krajem rujna saslušati “sukobljeni” Ramljak i Bernardić.

- Inzistiram i inzistirat ću na istini i rasvjetljavanju ovog slučaja. Napadaju me jer želim istinu za sve hrvatske građane, uvjereno je poručio sedmoj sili Davor Bernardić prije početka parnice.

A povod tužbi je niz njegovih izjava među kojima je najupečatljivija ona u kojoj Ramljaka naziva "članom ortačke skupine koja ima za cilj izvlačenje novca iz Agrokora u korist lešinarskog fonda". S obzirom da je riječ o građanskoj tužbi, Bernardiću se nije skidao zastupnički imunitet.

U tužbi se, podsjetimo, uvodno ističe da je 6. travnja prošle godine stupio na snagu Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, takozvani lex Agrokor, da je 7. travnja Agrokor predao Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za pokretanje izvanredne uprave, a sud istoga dana o tome obavijestio Vladu i pozvao je da predloži izvanrednog povjerenika.

Potom je 10. travnja Trgovački sud pokrenuo postupak izvanredne uprave u Agrokoru, a za povjerenika imenovao Ramljaka. Da bi 8. lipnja Agrokor “radi smanjenja sistemskog rizika, nastavka poslovanja i očuvanja imovine preuzeo novo zaduženje s prednosti namirenja u iznosu od 1,060 milijardi eura”.

Kao ključan datum ističe se 26. listopada 2017. kada je Jutarnji list objavio dijelove ugovora o spomenutom zaduženju. Objava je, stoji još u Ramljakovoj tužbi protiv Bernardića, “polučila niz reakcija sveukupne društvene i političke javnosti, samog Bernardića koji je u svojim komentarima tijekom javnih istupa i u intervjuima prenesenim u gotovo svim elektronskim i pisanim medijima u Hrvatskoj prikazao Ramljaka kao člana ortačke skupine kojoj je cilj izvlačenje novaca iz Agrokora u korist lešinarskog fonda”.

Time je Ramljaka u javnosti prikazivao kao sudionika u nezakonitim i protupravnim radnjama koji želi steći korist na štetu Agrokora i izravno, bez i jednog dokaza, Ramljaku je imputirao počinjenje kaznenog djela zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Zbog Bernardićevih izjava Ramljaku su, ističe se dalje u tužbi, nanesene teške duševne boli, ali i da su se posljedice odrazile na njegovo duševno stanje, te poslovni i privatni ugled.

Ramljak još naglašava u tužbi i da značaju i težini optužbi šefa SDP-a pridonosi činjenica da je Bernardić predsjednik najveće oporbene stranke dok on sam, kao tadašnji izvanredni povjerenik nije bio dio političkih struktura već 'građanin koji je temeljem rezultata svog dosadašnjeg rada u gospodarstvu i iskustva koje je stekao predložen za izvanrednog povjerenika'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:42