ČELNIK SDP-a

BERNARDIĆ 'Štrajk? Ma u cijeloj zemlji je kaos. U policiji nikad nije bilo gore, sigurnosni sustav je probijen, šverceri oružja šeću po vojnim bazama'

 
Davor Bernardić
 Tomislav Kristo / CROPIX

- Nama u SDP-u je cilj da se djeca što prije vrate u škole i zato podržavamo sindikate u pregovorima na ispunjenju tog cilja. Svima je jasno da štrajk predugo traje, da trpe djeca i njihovi roditelji i da je takva situacija neodrživa - rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić prema kojemu su glavni krivci za to što djeca još ne idu u školu i što je propala obrazovna reforma "predsjednik Vlade i njegova samovoljna resorna ministrica Blaženka Divjak".

Bernardić smatra da bi ministrica Divjak trebala otići jer se pokazala potpuno nedoraslom situaciji i zato je obrazovna reforma propala.

- Dugo najavljivana obrazovna reforma ove se godine svela na štrajk profesora, na to da djeca ne idu u školu i nabavku jeftinih tableta od kojih pola ne radi, što smo mogli čuti od profesora koji su sudjelovali na prosvjedu - izjavio je predsjednik SDP-a naglašavajući da je prvenstveni cilj njegove stranke povratak djece u školske klupe i učitelja u učionice kako bi zemlja mogla funkcionirati.

Prema Bernardićevim riječima kompletno stanje u zemlji je kaotično.

- U policiji nikad nije bilo gore, sigurnosni sustav je probijen na sve strane. Neki dan smo svjedočili kako se šverceri oružja neometano šeću po hrvatskim vojnim bazama, kaos je u obrazovanju, a zdrastveni sustav u kolapsu - rekao je Bernardić.

Na pitanje treba li očekivati val novih zahtjeva za povećanjem koeficijenata ako Vlada popusti učiteljima, predsjednik SDP-a odgovara kako ne može vjerovati da u četiri godine, koliko je prošlo od 2015. kad je SDP predao vlast, HDZ-ova Vlada nije uspjela riješiti niti jedno pitanje u zemlji.

- Svjedoci ste da nema reformi, da čak nisu uspjeli spustiti niti jedan postotni bod PDV-a, a kamoli riješiti bilo koje ozbiljnije pitanje. Meni je zapravo nevjerojatno da je zbog oklijevanja, neodlučnosti, bahatosti i samovolje predsjednika Vlade kompletna zemlja došla na rub kaosa - izjavio je Bernardić i nastavio kako se sindikat liječnika s pravom buni budući da su ljudi izloženi velikom pritisku posla, da rade noćne smjene i prekovremeno što im nije adekvatno plaćeno.

Zagreb, 021219.
Pavla Hatza 12.
U prostorijama SDP-ovog kluba Naprijed Hrvatska odrzana je tribina SDP-a Buducnost pravosudja potrebne reforme.
Na fotografiji: Davor Bernardic, Alan Uzelac, Mihajlo Dika.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Davor Bernardić

Još je gore, kaže, da se problem nije ni pokušavao rješavati. Prozvao je ministra zdravstva koji, kaže, probleme u sustavu gomila, produljuju se liste čekanja, a dugovi se mjere u milijardama. Dodao je kako veledrogerije prijete obustavom lijekova bolnicama. Građani koji ne mogu dobiti liječničku pomoć obraćaju se privatnicima i prema riječima čelnika oporbe, svjedočimo privatizaciji zdravstva koja se odvija zaslugom ove Vlade.

Govoreći o mogućem gomilanju zahtjeva za podizanjem plaća, Bernardić smatra kako su prioritet učitelji i zdrastveni radnici.

- To su stupovi društva - obrazovanje i zdravstvo. A mislim da je Vlada sa sindikatima javnih službi ispregovarala temeljni kolektivni ugovor i tu ne očekujem nikakve potrese. Očekujem vraćanje dostojanstva učiteljima te zdravstvenim radnicima i liječnicima - zaključio je Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:19