KOMENTIRAO KRITIKE

BERNARDIĆ TVRDI DA PREMIJER HUŠKA NEOVISNE INSTITUCIJE NA SDP 'Prekoračuje svoje ovlasti, želi prikriti kriminal u HDZ-u'

Davor Bernardić
 Vlado Kos / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je u srijedu da je predsjednik Vlade Andrej Plenković prekoračio svoje ovlasti jer "huška neovisne institucije na SDP kako bi prikrio kriminal i korupciju u HDZ-u".

Komentirajući kritike iz HDZ-a da predsjednik Zoran Milanović u kampanji "igra za SDP", Bernardić je rekao da "oni svašta kažu jer su u panici".

"Pokušavaju skrenuti temu s bitnog", rekao je i ocijenio neprihvatljivom reakciju predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića u kojoj, kako kaže, "prekoračuje ovlasti i de facto huška institucije, koje bi trebale biti neovisne, na SDP ne bi li prikrio kriminal i korupciju u HDZ-u i hapšenja HDZ-ovaca zadnjih dana“.

Za Milanovića je rekao da se pokazao kao predsjednik svih građana Hrvatske, da se drži neutralno, da ne prekoračuje svoje ustavne ovlasti i da ono što je pričao u kampanji sada provodi u djelo.

Bernardić se time osvrnuo na Plenkovićevu izjavu da očekuje da policija i DORH procesuiraju i afere koje su vezane i za SDP spominjući "recentan primjer oko javne nabave oko Europske prijestolnice kulture u Rijeci".

Bernardić: Plenković prekoračuje ovlasti i kad sam brani ministra Ćorića

Indikativno je da je predsjednik Vlade prekoračio svoje i ovlasti i kada sam brani od odgovornosti ministra Tomislava Ćorića koji je upleten u dvije velike i skandalozne afere, INA i vjetroelektrane, gdje cijela javnost vidi njegovu odgovornost, rekao je Bernardić.

"To samo pokazuje da je i predsjednik Vlade, štiteći ga, možda i sam direktno odgovoran, a s druge strane, to je njegov prvi suradnik, tvorac i pisac njegovog predizbornog programa za sljedeće četiri godine iz kojeg se jasno da iščitati smjer HDZ-a u tom razdoblju, a to je korupcija.

Mogu samo pozvati građane da 5. srpnja kažu 'ne' lopovskoj Vladi“, poručio je predsjednik SDP-a.

DORH nije nikoga procesuirao tri godine, na što smo ukazivali, a u isto vrijeme, glavna državna odvjetnica koja je izabrana na zadnjoj sjednici Sabora, bila je zamjenica bivšem glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću koji zadnje tri godine nije procesuirao korupciju, napomenuo je.

"Ne bih želio vjerovati da postoji veza između izbora glavne državne odvjetnice i pokušaja političkog pritiska od strane predsjednika Vlade na neovisnost institucija", zaključio je Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:26